Tällainen on P-ohjelma

Objektiivi lähettää P-ohjelmaa käytettäessä tiedon polttovälistä kameran automatiikalle, joka sitten laskee parhaat käytettävissä olevat asetukset. Tästä on paljon hyötyä kuvaajalle.

perjantai 16. syyskuuta 2016

Ohjelma-automatiikka eli P on itse asiassa mainio perusohjelma, jota voi hyvin käyttää, ellei ole tarpeen käyttää juuri tiettyä valotusaikaa tai aukkoa.

P-ohjelma on myös joustavampi kuin moni luulee. Asetukset säätyvät itsestään olosuhteiden mukaan ja niitä voidaan nopeasti säätää.

Lisäetuna on se, että toisin kuin muissa ohjelmissa, sillä voidaan aina kuvata arvelematta, ja valotus menee kohdalleen. Ellei kamera noudata tarpeeksi hyvin polttoväliä ja valotusajan pituutta koskevaa nyrkkisääntöä, voit säätää herkkyyttä, kunnes se toimii suunnilleen oikein.

Tee näin

Valitse säätökiekolta P.

Canoneissa siirretään valotusajan ja aukon yhdistelmää kiertämällä laukaisimen kohdalla olevaa säätökiekkoa niin, että yhdistelmän aukko pienenee tai suurenee ja terävyysalue näin ollen muuttuu. Samalla valotusaika pitenee tai lyhenee.

Nikoneissa sama tehdään taemmalla säätökiekolla.

Kuvausohjelmaa koskeva kysymys ja vastaus löytyvät Digikuvan 14/2016 Kirjelaatikosta. Sen muita aiheita ovat mm. "salamasota", SnapBridge ja objektiivien valovoiman teoreettinen yläraja. Tilaajana voit ladata jutun tästä yläpuolelta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!