Olympus OM-D E-M10 II

Kameratyypin valitseminen voi joskus olla vaikeaa.

© Olympus

Valitako peilitön järkkäri vai peilijärjestelmäkamera?

Jos on tarkoitus saada teknisesti todella hyvälaatuisia valokuvia, on järjestelmäkamera ainoa vaihtoehto. Sekä peilillisissä että peilittömissä voidaan vaihtaa objektiivia ja myös näin parantaa kuvanlaatua. Mutta kumpi on parempi?

perjantai 15. syyskuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

Kun halutaan laadukkaita kuvia, voidaan kännykät ja taskukamerat unohtaa. Silloin tarvitaan kunnon järjestelmäkameraa. 

Joskus on niin, että peilittömässä ja peilijärjestelmäkamerassa on täysin samanlainen kenno ja prosessori. 

Tässä molempien kameratyyppien merkittävimpiä etuja.

Peilijärjestelmäkamera

Peilijärjestelmäkamera

Peilijärjestelmäkamerassa valo heijastuu etsimeen prisman kautta.

© Pentax

Peilikamerassa heijastetaan objektiivin läpi kameraan tuleva valo peilin avulla ylös prismaan, josta se heijastuu prisman tai peilikammion kautta okulaarin etsinkuvaksi. Kuvaaja siis näkee kohteen suoraan. Kuvaa otettaessa peili kääntyy ylös paljastaen kuvakennon, jolle valo osuu ja muodostaa kuvan.

Peilietsin:Näet kuvan omin silmin etsimen läpi, mikä on varsinkin heikossa valossa suuri etu. Kuva näkyy kirkkaana eikä välky.

Automaattitarkennus:Peilikameran tarkennus on yhä hiukan parempi, mutta edistyksellisimmissä peilittömissä se toimii nykyään useimmissa olosuhteissa yhtä hyvin.

Halvimmat peilikamerat ovat paremmin varustettuja. Niissä on esim. etsin, toisin kuin pienemmissä ja halvemmissa peilittömissä, joissa on käytettävä näyttöä.

Objektiiveja ja lisävarusteita: Canonin ja Nikonin peilikamerajärjestelmät ovat yhä edelleen lyömättömiä, vaikka peilittömät järjestelmät ovat kehittyneet objektiivirintamalla varsin hyvin.

Peilitön järjestelmäkamera

Peilitön järjestelmäkamera

Peilitön järjestelmäkamera.

© Sony

Peilittömissä kameroissa valo menee kuvakennolle, ja kuvatieto siirtyy sieltä edelleen kameran sähköiseen etsimeen. Myös tarkennusjärjestelmä käyttää kuvakennolta tulevaa kuvatietoa.

Sähköinen etsin: Etsin näyttää kirkkauden, värin ja kontrastin juuri kuten se on kuvassa. Joissakin kameroissa on myös kasvojentunnistus.

Kuvausnopeus: Moni uusi peilitön kamera pystyy ottamaan nopeampia kuvasarjoja kuin vastaavat peilikamerat.

Hiljainen kuvaus: Monissa uusissa peilittömissä voidaan käyttää sähköistä suljinta, joka laukeaa täysin äänettömästi.

Paino ja koko: Kamera on helpompi pitää vakaana videokuvauksessa, koska voidaan käyttää etsintä. Videon tarkennus toimii paremmin.

Lisää kysymyksiä ja vastauksia Kirjelaatikko-palstalla

Digikuvan kirjelaatikossa vastaamme lukijoiden kysymyksiin kameroista, tekniikasta ja kuvaamisesta yleensä. 

Kysymys siitä, mihin nämä kameratyypit pystyvät, on Digikuvan Kirjelaatikossa, numerossa 14/2017. 

Siellä vastaamme myös kysymykseen siitä, mikä merkitys bittimäärällä on valokuvalle ja kannattaako kuvata aukolla F1,4 vai F2. Kerromme myös, miten otetaan hyvät kuvat talon myynti-ilmoitukseen.

Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea Digikuvaa mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta. Samalla voit lukea viisi uusinta numeroamme.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!