Kannattaa kokeilla mustavalkoista

Kokeile mustavalkokuvausta

Mustavalkoinen sävymaailma luo kuviin rauhallisuutta tai dramaattisuutta. Näyttävät sävyt ja kontrastit syntyvät muutamalla työkalulla. Me neuvomme tien onnistumiseen.

perjantai 27. tammikuuta 2017

Kannattaa säilyttää kosketus mustavalkokuvaukseen, vaikka ajatus kuvaamisesta uusilla kameroilla ja vanhan ajan tekniikoilla saattaakin tuntua erikoiselta.

Mustavalkoisuus sopii erityisesti katukuvaukseen, muotokuvaukseen ja karuun luontoon.

Kuvan sävyalueet vaikuttavat siihen, miten kuva koetaan. Valoisat kuvat luovat vaikutelman avoimuudesta. Tumman harmaat ja mustat syventävät dramaattista tunnelmaa.

Suurilla ISO-herkkyyksillä tulee näkyviin kohinaa. Kuvaamiseen voi silti hyvin käyttää automaattista ISO-herkkyyden valintaa. Se lisää kohinan määrää, mutta ilman värejä se ei ole ongelma.

Kuvaa raakamuodossa

Vaikka haluaisit kuvasi mustavalkoisina, kuvaa ne väreissä raakakuvina. Se antaa enemmän liikkumavaraa kuvankäsittelyssä.Silloin voidaan määrätä yksittäisten värien tummuus.

Tämä voidaan tehdä esimerkiksi Lightroomissa tai Photoshopin raakakuvamuuntimessa. Avaa kuva ohjelmassa ja napsauta HSL/harmaasävy. Valitse harmaasävyt ja säädä ne haluamiksesi.

Maisemakuvissa taivas tummenee säätämällä säätimiä Siniset ja Purppurat vasemmalle, ja muotokuvia käsiteltäessä värikanavat Punaiset ja Oranssit antavat parhaat mahdollisuudet ihon sävyjen säätämiseen.

Digikuvan numerossa 3/2017 kerromme lisää mustavalkokuvauksesta sekä annamme 12 hyödyllistä vinkkiä aiheen tiimoilta.

Tee tilaus ja lue viisi uusinta numeroa - Wype-sovelluksen avulla

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!