Näin saat kiinnostavampia katukuvia.

Näin saat kiinnostavampia katukuvia.

© Shutterstock

5 askelta paremmaksi katukuvaajaksi

Näin saat kiinnostavampia katukuvia.

keskiviikko 12. huhtikuuta 2017

Katukuvaus eli street, niin kuin sitä kansainvälisesti kutsutaan, on tilannekuvausta parhaimmillaan: kuvia kaikesta kiinnostavasta ja koskettavasta. Digikuvan parhaat vinkit katukuvaamiseen + pari asiaa, jotka on syytä tiedostaa.

1. Asetukset valmiina

Katukuvaajan kamera on oltava valmiiksi säädettynä valaistusolosuhteiden mukaan. Suljinajan on hyvä olla vähintään 1/125, niin kuvista tulee teräviä. Suljinajan esivalinta S-tila (Nikonilla ja Sonylla) tai TV-tila (Canonilla ja Pentaxilla) on tähän tarkoitukseen kätevä.

2. Tarkoituksenmukaiset välineet

Katukuvauksessa on kyse enemmänkin tilanteesta kuin tekniikasta, jolla tilanne on taltioitu. Kätevän kokoinen ja nopea kamera yhdistettynä hyvään zoomiin on hyvä valinta.

> Haluaisitko ottaa parempia kuviä kännykälläsi? Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat kolme objektiivia älypuhelimeen – hinta on yhteensä vain 14,90 euroa

3. Tarkennus

Jotkut katukuvaajat käyttävät jatkuvaa kuvausta ja automaattitarkennusta ensisijaisena tarkennuksen seurantatapana, jolloin liikkuvasta kohteesta saa runsaasti tarkkoja otoksia.

4. Lonkalta kuvaaminen

Lonkalta kuvaaminen, näytön käyttäminen etsimenä (live view), kääntyvä etsin ja kuvausäänen ottaminen pois päältä tekevät kuvaamisesta huomaamatonta.

5. Kaveri mukana

Jos vieraiden ihmisten kuvaaminen tuntuu vaikealta, ota valokuvauksesta kiinnostunut ystävä mukaan. Se on muutenkin mukavampaa.

TÄÄLLÄ SAA KUVATA

Kuvata saa kaikilla julkisilla paikoilla: kaduilla, kirjastossa ja puistossa. Juna ja lentokone eivät ole tässä mielessä julkisia paikkoja. Myymälöissä saa kuvata, ellei sitä ole erikseen kielletty, mutta on kohteliasta pyytää lupa. Yksityisalueella ei saa kuvata eikä myöskään kadulta kenenkään pihaan.

NÄITÄ SAA JULKAISTA

Yleisluontoisia ihmisjoukoista otettuja kuvia saa julkaista. Yksittäisistä henkilöistä otettuja muotokuvia ei saa julkaista ilman lupaa, mutta kuvattavan luvalla saa. Alle 18-vuotiaiden kuvaamiseen tarvitaan huoltajan lupa. Ryhmämuotokuvat, kuten luokkakuvat lasketaan muotokuviksi, joten niiden julkaisemiseen tarvitaan lupa jokaiselta kuvassa olevalta henkilöltä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!