Hylätyt talot autiot pihat

Britt Marie Bye kuvaa vanhoja hylättyjä taloja, joista ei enää huolehdita. 

© Britt Marie Bye

3 vinkkiä hylättyjen talojen valokuvaamiseen

Norjalaisen Britt Marie Byen tunnelmallisia kuvia hylätyistä taloista ovat julkaisseet Lonely Planetin, The Daily Mailin ja The Sunin kaltaiset kansainväliset mediat. Tässä hänen kuvausvinkkejään.

torstai 12. syyskuuta 2019 teksti Sarah Marie Winther

Joitain vuosia sitten Britt Marie Bye kävi retkellä lapsuuskotinsa lähellä olevassa metsässä ja löysi hylätyn maatilan päärakennuksen. Ovea ei oltu lukittu, ja sisään mentyään hän huomasi hämmästyksekseen, että kaikki oli jätetty paikoilleen.

"Minulle tuli hyvä mieli talon katselusta. Se oli pysynyt täysin muuttumattomana sekä metsän että yhteiskunnan muuttuessa sen ympärillä, ja se oli kuin vertauskuva elämästäni”, sanoo Bye. 

Kotiin päästyään hän kertoi isälleen autiotalosta ja sanoi sitten tarvitsevansa kameran. Hän kuunteli isänsä neuvoa ja osti Canon EOS 650D:n, ja pian päivittäiset kävelyretket kuluivat pelkästään autiotalojen etsimiseen. Pelkästään hänen kotikaupungistaan löytyi lukuisia niille sijoilleen hylättyjä rakennuksia.

Nykyisin hänellä on yli 95 000 seuraajaa. Hän on myös oslolaisen Galleri Ramfjordin vakituinen taiteilija ja sai julkaisusopimuksen Aschehoug-kustantamolta. 

Tässä hänen kuvausvinkkinsä.

> Lue myös:Suljettua maailmaa etsimässä 

Hylätty talo Norjassa

Tavallisesti tällainen talo olisi jo liian raunioitunut Byelle, mutta absurdi näky talosta ja bussista korkealla kukkulalla ilman näkyvää tietä perille herätti hänen uteliaisuutensa. 

© Britt Marie Bye

1. Unohda suuret valtaväylät

Siirry pääteiltä pois ja hakeudu pienille teille. Käytä Google Mapsin Street View -näkymää kiinnostavien alueiden etsimiseen.

> Lue myös: 6 mobiilisovellusta valokuvausharrastajalle 

2. Hae persoonallisia kohteita

Etsi persoonallisen näköisiä taloja. Bye pitää esimerkiksi taloista, joiden ikkunat ovat kuin silmiä ja verhot silmäluomia.

> Tästä löytyvät kuvasommittelun tärkeimmät lainalaisuudet.

3. Muista kunnioitus

Muista, että jokainen talo on ollut jonkun koti. Älä jätä sotkua tai jälkiä, ja tuo talon sijainti muiden tietoon vasta harkittuasi.

Hylätty talo Lofooteilla

Kuva otettiin Lofooteilla syksyllä 2017. Bye käsittelee kuviaan mahdollisimman vähän, ja näyttävän auringonlaskun taltioiminen oli hänelle riemukas hetki. 

© Britt Marie Bye

Jännittäviä tarinoita hylätyistä taloista Digikuvassa

Digikuvan numerossa 14/2019 Britt Marie Byen kertoo, kuinka valokuvauksesta tuli ulospääsy vakavasta sairaudesta ja ihmisistä, jotka ottavat häneen yhteyttä kertoakseen vanhoista, hänen kuvaamistaan taloista sekä sen, miksi hän ei koskaan mene autiotaloon kysymättä lupaa naapureilta.

Jutussa on myös Britt Marie Byen parhaita kuvia. Jos haluat nähdä lisää ja liikut Oslossa, 28.9.–13.10. on avoinna hänen suuren valokuvausprojektinsa näyttely Galleri Ramfjordissa. Projekti on ollut käynnissä yli vuoden ja perustuu valokuvaajan omaan sukuhistoriaan. 

Jos et vielä ole tilaajamme, kannattaa vilkaista tätä sivua.

Jos menet etsimään hylättyjä taloja kuvaamistarkoituksessa, voit hankkia lujan ja kätevän kiikarin ja samalla kolme numeroa Digikuvaa yhteishintaan 15,90. Tutustu tarjoukseen.

Kun teet tilauksen, pääset nauttimaan Etunurkan digitaalisesta sisällöstä videoineen ja oppaineen saman tien. Digikuvan tilaajana voit lukea lehteä mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!