Canon EOS-1D Mark IV

Huippukorkea ISO olympialaisiin

Kanadan Vancouverissa on helmikuussa talviolympialaiset ja paikalle tulee myös sadoittain lehtikuvaajia. Heistä monilla on uudet kamerat mukanaan. Sekä Canon että Nikon ovat juuri esitlleen uudet ammattimallit, joiden ISO voi olla on ennätykselliset 102400.

torstai 17. joulukuuta 2009

Ei ollut suinkaan sattuma, että Canon ja Nikon esittelivät uudet lehtikuvaajille suunnitellut järjestelmäkamerat lokakuun puolivälissä. Syynä ovat lähestyvät talviolympialaiset, vaikka kamerat sopivat tietenkin muuhunkin kuvaami-seen. Esittelyajankohdan lisäksi kameroissa on toinenkin tärkeä yhteinen asia. Sekä Canon EOS-1D Mark IV:ssa että Nikon D3S:ssa suurin herkkyys on mahtavasti ISO 102 400, joten ka-meroilla voi käyttää kaikissa olosuhteissa riittävän lyhyttä valotusaikaa tarkkojen kuvien saamiseksi. Canon ja Nikon eivät kilpaile hinnalla, vaan rungoissa ei ole kuin muutaman satasen ero. EOS-1D Mark IV maksaa noin 4900 euroa ja D3S:n suositushinta on 5350 euroa. Canonissa on APS-H-kokoinen kenno, joten polttovälikerroin on harvinainen1,3. Suurin ku-vakoko on 16,0 miljoonaa pikseliä ja kameralla saa 10 kuvaa sekunnissa.

Paljon tarkennuspisteitä

Canon tunnetaan hyvästä ja nopeasta tarkennuksesta, mutta Mark III:n tarkennuksessa on ollut jonkin verran huoltoa vaativia ongelmia. Ongelmat on saatu huollossa poistetuksi. Uudessa mallissa on 45 tarkennuspistettä, joista peräti 39 nopeita ja hämärässäkin tarkasti toimivia ristikkäistarkennuspisteitä. Ne sopivat hyvin urheilukuvaukseen. Kameralla saa Full HD -videota 1920 x 1080 pikselin tarkkuudella.D3S:ssa on täyskokoinen Nikon FX -kenno. Suurin tarkkuus on vain 12,1 miljoonaa pikseliä. Kuvia voi ottaa myös kennon APS-C-alueella, jolloin polttovälikerroin on 1,5. Silloin tarkkuus on vain 5,1 miljoonaa pikseliä. Suu-rella kennokoolla ja tarkkuudella saa yhdeksän kuvaa sekunnissa ja DX-koossa koossa 11 ku-vaa sekunnissa, jolloin kuvan koko on 5,1 miljoonaa pikseliä. Nikonin uudessa kamerassa on 51 automaattitarkennuspistetä, joista 15 ristikkäistyyppisiä. Myös Nikon kuvaa videota. HD-videomuodon tarkkuus on 1280 x 720 pikseliä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!