Canon EOS 5D Mark II

Maailman ensi-ilta: Ensivaikutelman Canon EOS 5D Mark II –kamerasta

Canon esitteli lehdistötilaisuudessa 17. syyskuuta uuden ja hyvin mielenkiintoisen digitaalikameran. DIGIKUVA pääsi kokeilemaan aivan uutta kameraa. Tässä ovat ensivaikutelmat.

tiistai 23. syyskuuta 2008

Klaus Nygaard

Kamera tuntuu heti tutulta. Se muistuttaa hyvin paljon edellistä EOS 5D –mallia. Se on puolen millimetrin tarkkuudella saman kokoinen ja täsmälleen saman painoinenkin.

Ulkonäkö pettää, sillä kamerassa on hyvin paljon uutta.

Kameran takana tutulla paikalla on kolmetuumainen lcd-näyttö. Se on loistavan tarkka, tarkkuus on 920 000 pikseliä. Canon on nyt päässyt tässä Nikonin tasolle.

Näytön katsomiskulma on 170 astetta ja se on päällystetty heijastamattomaksi.

Näyttö on mainio ja siitä on helppo tarkastaa kuvien onnistuminen. Ne näkyvät suurennettuinakin veitsen terävinä. Näyttö on selvästi parempi kuin aikaisemmassa mallissa.

Kameran takana on myös uusia painikkeita. Yksi on Picture Style, johon voi ohjelmoida kuvan värien voimakkuuden, terävyysasetukset yms. Yksi painallus riittää moneen valintaan, kun ne on määritelty kerran aikaisemmin.

Toinen uusi painike on AF-On. Sitä käytetään suorakatselussa, jolla taas on oma valintapainikkeensa näytön vasemmalla puolella.

Kameran takana on myös uusi sensori. Se mittaa kameraan kohdistuvan valon ja säätää näytön kirkkautta valon mukaan. Hämärässä näyttö on himmeämpi, eikä loista huomiota herättävästi.

Nämä säädöt tuntuivat toimivan hyvin sisätiloissa tehdyssä tutustumisessa. Hämärään siirryttäessä näyttö reagoi nopeasti.

Kameran päällä oleva säätöjen näyttö on myös kasvanut ja on parantunut muutenkin. Valitun ISO-arvon näkee myös tähtäimessä, eikä sen näyttöä tarvitse aktivoida erikseen. Se estää virheellisiä valintoja, koska oikea lukema on helppo tarkistaa kuvattaessa

Vasemman puolen toimintavalitsijassa on uusia asetuksia, mm. CA, Creative Auto. Sen avulla voi säätää esimerkiksi aukon sellaiseksi, että taustasta saa sopivan epätarkan. Tällä säädöllä haluttu valinta on helpompi tehdä kuin perinteisesti aikaa ja aukkoa säätämällä. Säätö onnistuu myös vähemmän kuvanneelta.

Se toimii niin hyvin, että uskomme vastaavan mahdollisuuden yleistyvän muissakin kameroissa.

Vaikka kolmessa vuodessa kameran hyväksi havaittu ulkonäkö ei ole juuri muuttunut, on sisällä melkein kaikki uutta. Suurin uudistus on videon kuvausmahdollisuus.

Suurin videokuvan tarkkuus on 1920 x 1010 pikseliä, joka tarkoittaa Full HD –laatua. Canonin uusi kamera on ensimmäinen järjestelmäkamera, jossa on tämä mahdollisuus.

Videon kuvaaminen on yksinkertaista. Videomuoto vain valitaan valikosta, painetaan Set-painiketta ja käynnistetään kamera. Liikkuvaa kuvaa voi katsoa lcd-näytöltä samalla tavalla kuin valokuvia suorakatselussa.

Videokuvausmahdollisuus on tässä tapauksessa monipuolinen. Esimerkiksi syvyysterävyyttä voi säätää aukkoa muuttamalla ja epäterävän taustan tekeminen videokuvaan onnistuu tällä kameralla helposti. Myös makro- ja laajakulmakuvaus käy hyvin, kunhan kameraan hankkii sopivat objektiivit.

Kamerassa on myös mono-mikrofoni ja pieni kovaääninen, jolla voi tarkistaa äänen. Ulkoiselle mikrofonille on valmiiksi liitäntä.

Kokeilemamme kamera oli vielä prototyyppi, eikä kameran sarjavalmistus ollut vielä alkanut. Kamera saattaa muuttua vielä hieman, mutta ei merkittävästi. Siksi emme voineet siirtää kuvia ja videoita tietokoneelle. Kameran omalta näytöltä ne näyttivät eriomaisilta.

Myös videoiden haluttu taustan epäterävyys päästiin kokeilemaan.

Videota mahtuu isolle muistikortille jopa puoli tuntia ja kuvan nopeus on 30 kuvaa sekunnissa.

Canonin näyttämät kaksi tällä kameralla tehtyä täyden tarkkuuden videota olivat vaikuttavan hyviä.

Videot voi siirtää tietokoneelle johdolla tai kortin kautta tai katsoa televisiosta kameran HDMI-liitäntään liitettävän johdon avulla.

Kamerassa on uusi DIGIC 4 –prosessori. Se toimii nopeammin kuin aikaisempi prosessori. Ovathan kuvatiedostotkin aikaisempaa suurempia.

Uusi malli ottaa 3.9 kuvaa sekunnissa, kun aikaisempi malli pääsi tasan kolmeen. Toinen muutos on herkkyydessä. Uuden mallin herkkyysalue on ISO 50 – 25 600.

Pieneltä lcd-näytöltä on vaikea arvioida kuvan kohinaa, mutta sen kymmenen kerran suurennussuhteella saimme melko hyvän käsityksen. Kokeilimme ISO 400, 1600, 2000 ja 6400 –herkkyyksiä. Kolmessa ensimmäisessä oli vaikea nähdä kohinaa. Viimeisessä oli havaittavaa kohinaa, mutta tämä ei ollut vielä tuotantokamera. Tilanne saattaa muuttua.

Valikoita on uudistettu, mutta ne ovat edelleen melko perinteiset ja selvät. Nyt käytössä on välilehtiä, joiden avulla oikeat säädöt löytyvät vähemmällä selaamisella kuin aikaisemmin.

Omat asetukset on helppo tallentaa. Näytön saa myös kokonaan säädöille, jolloin näyttö on hyvin selvä. Akun varauksen tilan saa myös esille. Akun koko on kasvanut 400 milliamperilla ja sen kapasiteetti on nyt 850 kuvaa.

Optinen etsin myös parannettu. Se näyttää 98 % kohteesta ja etsinkuva on suuri ja kirkas. Siinä näkyy aikaisempaa enemmän tietoja. Kuvatessa näkyy myös ISO-arvo ja akun varauksen tila. Ne ovat hyviä ominaisuuksia. Uudessa mallissa on myös suorakatselumahdollisuus, sellaista ei ole vanhassa mallissa.

Sitä käytettäessä tarkennustapoja on kolme. Jos peili on ylhäällä, kamera käyttää kontrastimittausta. Se toimii lähes äänettömästi, mutta on suhteellisen hidas. Nopeamman tarkennuksen ajaksi peili menee alas ja suorakatselukuva pimenee hetkeksi. Kamerassa on myös kasvojen tunnistus. Kamera tunnistaa 35 kasvot yhdessä kuvassa. Esimerkiksi jalkapallopeliä kuvattaessa tarkennuksen voi lukita joihinkin kasvoihin ja tarkennus pysyy mukana, vaikka pallo tai käsi peittäisi kasvot hetkeksi.

Kamerassa on paljon valo- ja videokuvaamista helpottavia ominaisuuksia. Ensitutustumisen perusteella kamera saattaa olla vuoden kiinnostavin järjestelmäkamera. Se tulee myyntiin marras-koulukuussa. Saamme kameran testiin mahdollisesti jo ennen kuin se tulee myyntiin. Silloin pääsemme tekemään lopullisen arvion kamerasta.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!