Olympus SP-570UZ

Olympuksen uusin merkkipaalu on ensimmäinen 20-kertaisella zoomilla varustettu kompaktikamera. SP-570UZ:n muut uudistukset löytyvät muotoilusta ja käytettävyydestä. Kameran tekniikka ei kuitenkaan kaikilta osin yllä edeltävän mallin tasolle.

torstai 12. kesäkuuta 2008

Pikseleiden ohella kameravalmistajat ovat ryhtyneet entistä enemmän kilpailemaan myös zoomin ulottuvuudella. Etenkin Olympuksella on ollut vahva edustus pitkäputkisten kompaktien sarjassa.

SP-570UZ:n objektiivi on merkittävä saavutus sekä optiikaltaan että mekaniikaltaan. Putki sisältää neljätoista linssiä yhdessätoista ryhmässä. Elementeissä on käytetty asfäärisiä linssejä sekä värivirheitä vähentäviä ED-linssejä. Kameran syvyys on suljettuna 8,4 senttiä, zoomin teleasennossa mitta kasvaa kaksinkertaiseksi.

Polttovälialue on tähän mennessä mittavin kompaktikameroiden joukossa. Zoom ulottuu 26 millimetristä 520 millimetriin, toisin sanoen noin 80 asteen laajakulmasta viiden asteen teleen. Putken valovoima on laajimmassa päässä f2,8 ja telellä f4,5. Lähitarkennus onnistuu super macro -kuvausohjelmalla yhden sentin etäisyydeltä.

Epätäsmällinen zoom

Laajakulman terävyys on täydellä aukolla kuvattaessa keskialueella hyvää tasoa, mutta heikkenee reunoja kohden. Lisäksi vinjetointi tummentaa kuvan reunoja selvästi.

Molemmat ongelmat vähenevät himmentämällä aukkoa muutaman pykälän. Aukolla f5,6 kuva on lähes moitteeton, lukuun ottamatta lievää tynnyrivääristymää. Noin 70 millimetrin polttovälillä kuvan terävyys on kiitettävä täydelläkin aukolla.

Tyynyvääristymän johdosta suorat linjat alkavat kaareutua hieman kohti kuvan keskustaa. Vääristymä pysyy samanlaisena telepäätä kohti mentäessä. Terävyys heikkenee täydellä aukolla noin 300 millimetrin kohdalla.

Aukolle f5,6 himmennettynä kuvanlaatu säilyy hyvänä. Telen ääripäässä kuvan tarkkuus ei yllä kovin korkealle edes kuvanvakaimen ja jalustan avulla. Kromaattinen värivirhe on onnistuttu pitämään hyvin kurissa. Makron terävyys on erinomainen, eikä vääristymiä juurikaan esiinny.

Uudessa mallissa polttoväliä säädetään järjestelmäkameroista tuttuun tapaan objektiivin zoomrenkaan avulla. Menetelmä on kameran takana olevaa zoomsäädintä luontevampi, mutta toteutuksessa on vielä parantamisen varaa. SP-570UZ:n säätörengas liikkuu varsin epätasaisesti, mikä vaikeuttaa tarkkojen zoomausten tekemistä.

Näppärä säätöpyörä

Pienillä herkkyyksillä kuvanlaatu on kohinan suhteen moitteeton. Rakeisuus alkaa erottua arvosta ISO 400 alkaen. Suurin herkkyysarvo on ISO 6400, jolloin kennon tarkkuus putoaa 1,2 miljoonaan pikseliin.

Kameran valotusautomatiikka toimii luotettavasti, eikä valkotasapainossa esiintynyt ongelmia. Terävyys- ja värintoistoasetukset ovat oletuksena varsin varovaiset. Yksityiskohtien tarkkuus on keskitasoa. Säätöominaisuuksiltaan SP- 570UZ muistuttaa paljolti järjestelmäkameroita.

Tärkeimmät kuvausasetukset avautuvat näytölle OK-painikkeella ja toiminnoissa liikutaan navigointipainikkeella. Asetuksia muokataan kameran päällä olevan säätöpyörän avulla. Se toimii hyvin.

DIGI KUVA 9:2008

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!