Uusi Lightroom on tulossa

Lightroomin tulevaa 2.0-versiota pääsee jo kokeilemaan. Adobe on julkaissut beetaversion, jonka perusteella ohjelmaan on tulossa useita kaivattuja parannuksia.

maanantai 2. kesäkuuta 2008

Merkittävin uutuus on mahdollisuus säätää valoisuutta ja värejä siveltimen avulla vain osassa kuvaa. Mielenkiintoista näissä paikallisissa muokkauksissa on, että muutokset eivät vaikuta alkuperäisen kuvan pikseleihin kuten Photoshopissa, vaan eräänlaisen tasotekniikan ansiosta muutoksia voidaan jälkikäteen hienosäätää.

Nyt myös tuttujen Dodge- ja Burn-työkalujen käyttäminen onnistuu suoraan Lightroomissa. Myös värikylläisyyttä ja Lightroomin Clarity-toimintoa voidaan käyttää vain kuvan haluttuihin osiin.

Kuvakokoelman hallintaa on parannettu. Uusi suodatinpaletti tekee kuvien järjestelystä ja etsimisestä entistä kätevämpää. Nyt hakuja voi rajoittaa muun muassa kameran säätöjen perusteella.

Adobe on ottanut huomioon myös Lightroomin käyttäjien toiveet paremmasta terävöintityökalusta erityisesti kuvan tulostusta silmällä pitäen. Terävöintityökalu on uudistettu ja se on jaettu Pre- ja Output Sharpening -osiin ja se ottaa huomioon, halutaanko kuva tulostaa paperille vai onko sitä tarkoitus katsella näytöllä. Tämä on helpotus, koska enää ei kuvaa välttämättä tarvitse terävöintiä varten käyttää Photoshopissa. Lightroom 2.0 toimii myös entistä saumattomammin yhdessä Photoshop CS3:n kanssa. Lightroomia voi esimerkiksi pyytää kokoamaan kuvista panoraaman tai yhdistämään monta kuvaa HDR-tekniikalla, jolloin varsinainen muokkaus tapahtuu Photoshopissa.

Kuvat voi myös avata Älykkäinä objekteina (Smart Objects) Photoshopissa. Uuden version myötä Lightroomin työtilan voi levittää useammalle kuin yhdelle näytölle. Adobe ei ole vielä ilmoittanut, koska Lightroom 2.0 tulee myyntiin. Beetaversion voi ladata osoitteesta labs.adobe. com/technologies/lightroom.

Lightroom 2.0 betaversion

Ilmainen Photoshop

Adobe on myös julkistanut omat tulkintansa ilmaisesta kuvankäsittelyohjelmasta ja verkkogalleriasta. Photoshop Expressin käyttämiseen tarvitaan vain internet-yhteys. Kuviaan voi ladata ilmaiseksi muiden katsottavaksi ja myös perustason kuvankäsittely onnistuu. Selaimessa voi säätää esimerkiksi valoisuutta, värejä ja terävyyttä. Expressiä pääsee käyttämään osoitteessa www.photoshop.com/express. Photoshop Express

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!