Yllättynyt valokuvaaja
Se tuli kuin puun takaa

Tässä on viisi asiaa, jotka yllättivät vuonna 2017.

© Shutterstock

Nämä viisi asiaa yllättivät valokuvaajat vuonna 2017

Vuoden aikana valokuvauksen maailmassa on tapahtunut monia yllätyksiä, osa yllättänyt iloisesti ja jotkut asiat ovat tuottaneet pettymyksiä.

maanantai 25. joulukuuta 2017 teksti L. Hagemann

1. Lightroom jaettiin kahteen osaan

Olimme aivan innoissamme, kun kuulimme Lightroom-ohjelman suuresta päivityksestä. Lightroom CC:n automaattinen kuvien tallennus pilveen yllätti myös iloisesti. Eniten meitä hämmästytti kuitenkin ohjelman jakaminen kahteen osaan,

Kaksi ohjelmaa voi tietenkin tehdä, mutta ominaisuudet olisi voitu sisällyttää yhteenkin ohjelmaan. 

Pilvipalvelu voitaisiin liittää Classic CC:henkin. Silloin kuvista olisi varmuuskopiot pilvessä, samalla tavalla kuin CC:ssä.

Tilaajana pääset tutkimaan Lightroom-versioiden kursseja lehdessä ja Etunurkassa.

Nyt voit tilata yhden numeron Digikuva-lehteä ja pääset Etunurkkaan, vain 3,90 euroa!

Adobe Lightroom
Nyt kaksi versiota.

Vuonna 2017 Lightroom jaettiin kahteen ohjelmaan, Lightroom CC:hen ja Lightroom Classic CC:hen. Ajatus on hyvä, mutta asia yllätti meidät.

© Adobe

2. Jan Grarup kahvipöydällä

Sotakuvaaja Jan Grarup ottaa erinomaisia valokuvia, siitä ei ole epäilystäkään. Olemme haastatelleet häntä ja kuulleet hänen jännittäviä kertomuksiaan.

Mwidät yllätti  se, että Jan Grarupin kuvista on koottu upea kahvipöytäkirja, siis suuri kuvakirja, jota sopii selailla kahvipöydällä. 

Kirja on komea, mutta se kertoo tuhoamisesta ja kuolemasta​.

3. GoPro putosi maahan

Vuoden 2016 lopulla GoPron piti vetää Karma-kopterit pois myynnistä, koska ne eivät pysyneet ilmassa.  Vuoden 2017 löydettiin virhe ja kopteri palasi myyntiin.

Meidät yllätti se, että suuri toimintakameroiden valmistaja GoPro, joka on päässyt määrittelemään uudet standardit ja kehittänyt uusia tarpeita, ei ole onnistut haastamaan DJI-kopterivalmistajaa.

GoPro Karma -kopteri
Kopterit putoilivat.

GoPro Karma -kopterit putoilivat maahan, eivätkä vieläkään ole päässeen kilpailijoiden myyntilukuihin.

© GoPro

4. A9 pysäytti kokonaan

Yleensä uusista kameroista tiedetään suurin piirtein mitä on tulossa. Huhtikuussa meidät yllätettiin totaalisesti, kun  Sony A 9 tuli myyntiin.

Tässä huippumallissa on on upeita ominaisuuksia, esimerkiksi 20 kuvan sekuntinopeus, 693 automaattisen tarkennuksen pistettä ja koko ajan näkyvä tähtäinkuva, joka ei mene kuvia otettaessa hetkeksikään pimeäksi.

5. Uusi kuvien tallennusmuoto

Syyskuussa 2017 esitellyssä iPhonessa, on käytössä aivan uusi HEIF-tallennusmuoto. HEIF-kuva vie puolet vähemmän tallennustilaa kuin jpeg, eikä laatu ole yhtään huonompi. Se oli myönteinen yllätys, johon juuri kukaan ei osannut varautua. Adobekaan ei heti hallinnut tätä kuvamuotoa.

Kun nyt päästiin taas iPhoneihin, myös sen studiovalotoiminto oli myönteinen yllätys. Se toimii hämmästyttävän hienosti ja odotamme innolla miten se kehittyy tulevaisuudessa.

Vaikka sinulla ei olisikaan uutta iPhone X -mallia, voit päivittää puhelimesi mm. kalansiltäobjektiivilla. 

Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan.

Muotokuva stiodiovalolla

iPhone X:ssä voi käyttää muotokuvauksessa simuloitua studiovalaistusta. Se toimii yllättävän hyvin.

© Digikuva

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!