Horisonttiin jatkuva tie, johon on kirjoitettu vuosilukuja, symboloi kameratekniikan aiempaa ja tulevaa kehitystä
© Shutterstock

Mullistavat keksinnöt kuluneiden 20 vuoden aikana

Kuvaustekniikka on mullistunut monta kertaa sen jälkeen, kun Digikuvan ensimmäinen numero julkaistiin. Tässä artikkelissa esittelemme viisi keksintöä, joista osa saavutti suosiota ja osa floppasi täysin.

torstai 22. kesäkuuta 2023 teksti H. Anderson

Tekniikan kehitys on ollut huimaavaa Digikuvan 20-vuotisen historian aikana. 

Tässä artikkelissa tutustutaan mahtaviin keksintöihin, jotka muuttivat valokuvausta perusteellisesti – ja myös sellaisiin, jotka eivät onnistuneet siinä.

Älypuhelimella kuvataan kukkulalla kultaisessa valossa

Harva olisi 20 vuotta sitten osannut ennustaa, että matkapuhelinten kameroista tulisi niin eteviä kuin ne nykyään ovat, kun esimerkiksi hieno taustasumennus voidaan luoda niissä tekoälyn avulla.

© Shutterstock

2004 – Älypuhelinten edeltäjä

Nykyisin video kuuluu älypuhelimen keskeisiin toimintoihin, mutta sitä se ei ollut, kun Sony Ericsson P900 tuli markkinoille. 

Puhelimella pystyi ottamaan 0,3 megapikselin kuvia, ja siinä oli videotoimintoja. Pidimme tuolloin kaikesta, mihin puhelimella pystyi – hintaa lukuun ottamatta. Se maksoi lähes 1000 euroa.

2006 – Pokkarikameran selviytymistaistelu

Kompaktikameroilla oli vuonna 2006 vielä markkinarako, ja kuluttajien houkuttelemiseksi kameroiden toimintoja lisättiin. 

Noin 350 eurolla sai esimerkiksi Fujifilm FinePix V10:n, jossa oli sisäisenä videopelejä, joilla pystyi tappamaan aikaa lomamatkalla odotellessa.

Drooni ja sen lennättäjä siluetteina sinistä taivasta ja auringon vastavaloa vasten

Ensimmäisten droonien myötä valokuvaajille avautuivat taivaat, jotka olivat aiemmin vaatineet erittäin kalliin lentokone- tai helikopterikierroksen varaamista. 

2010 – Kamera nousi ilmaan

Ranskalainen Parrot esitteli maailman ensimmäisen droonin, jota voitiin ohjata pelkällä Wi-Fi-yhteydellä ja puhelimella, tabletilla tai kannettavalla tietokoneella.

Se toi kuvaukseen aivan uuden perspektiivin, jonka avulla valokuvaajat ovat siitä lähtien kuvanneet upeita kohteita ilmasta.

Parrot AR:n akku piti pienen droonin ilmassa 12 minuuttia. Huippunopeus oli tuolloin varsin maltillinen, vain 18 km/h.

>Lue myös: Parhaat droonikuvaajat Instagramissa

2012 – Aivan uusi tarkennustapa

Tälle innovaatiolle ennustettiin suurta tulevaisuutta, sillä se pystyi muuttamaan tarkennusta kuvan ottamisen jälkeen älykkään valokenttätekniikan avulla. 

Teoria kehitettiin jo vuonna 1908, mutta Lytro oli ensimmäinen yritys, joka yritti lanseerata tekniikan digitaalisessa kamerassa. 

Lytro ehti lanseerata ja valmistaa kaksi kameramallia, mutta ne eivät lyöneet itseään läpi. 

Esimerkiksi kameroiden resoluutio oli liian alhainen suhteessa hintaan ja muihin markkinoilla oleviin kameramalleihin.

Lytro lopetti vuonna 2018.

2014 – Ensimmäinen peilikameroista luopuja

Sony oli suurista kameravalmistajista ensimmäinen, joka näki peilittömien järjestelmäkameroiden tarjoamat mahdollisuudet.

Vaikka ensimmäisissä malleissa olikin omat puutteensa, tekniikka kehittyi nopeasti ja aikanaan peilittömät ohittivat peilijärjestelmäkamerat.

Sony lanseerasi yhteensä kolme mallia, joista yksi oli vuonna 2014 lanseerattu A7S.

Sen kuvanlaatu suurilla ISO-herkkyyksillä oli luokkansa parhaita, ja sen korkein ISO-arvo olikin peräti 409 600.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!