Digikuvan numerossa 5/2021 voit oppia ottamaan entistä terävämpiä kuvia luonnossa. Saat paljon vinkkejä maisema-, toiminta- ja makrokuvaukseen.
On harmi huomata, että pienen pieni tärähdys on pilannut luontokuvan. Niinpä annammekin vinkkejä oikeisiin asetuksiin ja tekniikoihin, joten saat aina teräviä kuvia luonoretkillä.
Vinkkimme koskevat mm. jalustan ja kameran suorakatselunäytön käyttöä sekä eri polttovälejä maisemia kuvattaessa. Lisäksi kerromme, kuinka kahdentyyppistä tarkennusta käytetään ja kuinka valitaan niistä sopivampi.
Luontokuvaaja käytti 1200 tuntia mehiläisten kuvaamiseen
Digikuvan numerossa 5/2021 on juttu mehiläiskuvaaja Peder Størupista. Kun hän tajusi, että hänen kotikaupunkinsa lähellä oli villiä luontoa, joka oli viljelty, hän aloitti pitkän ja sitkeän taistelun luonnon puolesta.
Viimeisessä projektissaan hän käytti 1200 tuntia mehiläisten jäljittämiseen, keräämiseen ja kuvaamiseen – sekä siihen, että ne saataisiin takaisin.
Valitettavasti luonnonvaraisia mehiläisiä on yhä vähemmän Euroopassa ja koko maailmassa, ja jo peräti 56 lajia katsotaan uhanalaisiksi.
Siksi maanviljelijän poika ja luonnon ystävä Peder Størup ryhtyi tekemään julisteita, jotka levittäisivät mehiläistietämystä tavallisten ihmisten pariin.

Tässä on urosmehiläinen, mutta naaras on varsinainen loinen. Se ei tuhlaa aikaa pesien rakentamiseen vaan munii toisten mehiläisten pesiin.
© Peder StørupNäin valaistaan yötaivaskuvat
Tähtikuvaus on laji, josta voi syntyä hienoja kuvia. Hiilenmustaan maisemaan voi kuitenkin olla vaikeaa saada sävyjä.
Näytämme tässä numerossa hyvän menetelmän, jossa polkupyörän lampun tai puhelimen kaltaisilla helpoilla keinoilla voidaan saada kuviin elämää ja syvyyttä.

Maisemat, joissa on vettä, hiekkaa, lunta tai kallioita, sopivat hyvin, koska nämä pinnat heijastavat valoa.
© ShutterstockDigikuvan numerossa 5/2021 lisäksi
- Uutisia: Sonyn uusi huippukamera Sony A1.
- Tee-se-itse-kuvaaja: Näytämme, kuinka saadaan upeita kuvia savusta.
- Lukijakuvia: Digikuvan lukijoiden parhaat otokset.
- Kursseja: Näytämme, kuinka jaetaan valokuvia sähköpostilla Lightroomin kautta ja kuinka arkkitehtuurikuvien linjat oikaistaan.
- Opas: maailman paras valokuvaussovellus
- Tuotearviot: Tarkastelemme uutta Sony A1:tä, jonka on sanottu olevan jo nyt vuoden 2021 unelmakamera. Lisäksi voit lukea myös Nikon Z 50 mm F1.2 -objektiivista ja uudesta Leica SL-2S:stä.