Kotitekoisella kameralla otettu mustavalkoinen valokuva.

Bo Christensen ottaa itse tekemillään kameroilla sekä mustavalko- että värikuvia.

© Bo Belvedere Christensen

Lukijaprojekti 6 2022: Kotitekoiset kamerat

Lukijamme kertovat meille usein luovista tai upeista valokuvausprojekteistaan. Haluamme esitellä niitä, sillä mikä voisi olla innostavampaa tai opettavaisempaa kuin muiden innokkaiden valokuvaharrastajien luomat kuvat?

tiistai 25. lokakuuta 2022 teksti C. Trant

Tietoja lukijasta – Bo Belvedere Christensen

Olen ... 65-vuotias ja olen valokuvannut 58 vuotta. Arkisin olen vuoristo-opas, matkanjohtaja ja useiden vuoristo- ja valokuvausaiheisten kirjojen tekijä. Siirryttyäni vuonna 2002 kokonaan digitaalisiin valokuviin palasin analogisten kameroiden pariin vuonna 2016.

Rakastan ... kokeilemista, ja siksi olen valokuvannut monilla epätavallisilla kameroilla, sekä itse tekemilläni kameroilla että itse muuttamillani kameroilla. Käytän kokeiluihini yleensä filmiä, ja kuvaan esimerkiksi neulanreikäkameroilla. Neulanreikäkameroissa ei ole objektiivia, vaan sen tilalla on erittäin pieni aukko, josta valo pääsee kameraan. Tekniikka on paljon nykyaikaisia digitaalikameroita alkeellisempaa, mutta toisaalta sen avulla voi tuottaa ainutlaatuisia kuvia, kun kaikki onnistuu. Toisaalta taas moni asia voi mennä pieleen.

Olen juuri rakentanut ... kameran näkkileipärasiasta. Maalasin rasian ensin sisäpuolelta mustaksi, ja sen jälkeen porasin pienen reiän, josta valo pääsee sisään filmille. Käytän vanhentunutta filmiä, jonka ensin ylivalotan ja sitten alikehitän. Tuloksena on litografiaa muistuttava valokuva.

Christensen ottaa kuvia kotitekoisilla kameroilla.

Vaihtoehtoisilla kameroilla kuvatessaan Christensen laskee valotusajan itse. Joskus valotusaika on yli 20 minuuttia, joskus vaaditaan jopa tunti. Erittäin pitkien valotusaikojen ansiosta veden pinnasta tulee aivan tasainen.

© Bo Belvedere Christensen

Tietoa menetelmästä: Näin Christensen tekee kameransa

1. Ilman objektiivia

Neulanreikäkuvaus on valokuvauksen laji, jossa kamerassa ei ole objektiivia. Neulanreikäkameroita voi ostaa valmiina, mutta sellaisen voi myös tehdä itse, tai muuttaa valmiin kameran neulanreikäkameraksi.

2. Pieni reikä

Kuvat valotetaan kameran pienen reiän kautta. Valo pääsee reiän kautta kameraan, ja kohde piirtyy valonherkälle filmille. Kaikki tehdään manuaalisesti, ilman tekniikan apua. Esimerkiksi valotusaika on laskettava itse.

3. Vanha tekniikka

Itse tekniikka on sama kuin maailman ensimmäisessä kamerassa, camera obscurassa, ja Nicéphore Niépce käytti samaa tekniikkaa ottaessaan maailman ensimmäisen valokuvan vuonna 1826. Myös Christensenin itse tekemät kamerat perustuvat tähän tekniikkaan.

Kuva on otettu näkkileipärasiasta tehdyllä kameralla.

Kuva on otettu Christensenin kameralla, jonka hän valmisti WASA-näkkileipärasiasta.

© Bo Belvedere Christensen

Onko sinun projektisi seuraava?

Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!