Dick Yingin huima panoraama.

Dick Yingin panoraama koostuu peräti 280 yksittäisestä kuvasta. Tässä kuvaa on rajattu paljon. Katso Yingin koko panoraama artikkelin alaosassa. 

© Dick Ying

Lukijaprojekti 1 2022: Pohjoismaiden mahtavimpia panoraamoja

Lukijamme kertovat meille usein luovista tai upeista valokuvausprojekteistaan. Haluamme esitellä niitä, sillä mikä voisi olla innostavampaa tai opettavaisempaa kuin muiden innokkaiden valokuvaharrastajien luomat kuvat?

tiistai 4. lokakuuta 2022 teksti C. Trant

Tietoja lukijasta – Dick Ying

Olen ... steadycam- ja filmikuvaaja, kuten olen ollut suuren osan elämästäni. Aloitin kuvaamisen kymmenvuotiaana mustavalkofilmillä, ja sen jälkeen opettelin kehittämään kuvia pimiössä.

Teen ... niin kutsuttuja gigapan- ja 360 asteen kuvia. Gigapan-kuvat ovat panoraamakuvia, jotka yleensä koostuvat 100–5000 kuvasta. Suurin panoraamani koostuu 1200 kuvasta, ja sen koko on 55 Gt. Käytän Nikon D850:ää, joko 28–300:n tai 150–600 mm:n objektiivia ja kahta panorointi- ja kallistuspäätä.

Aloitin ... koska koronapandemian aikana minulla oli runsaasti aikaa. Eräänä päivänä luin NASAn Mars-kuvista, ja siitä, kuinka korkearesoluutioiset kuvat lähetettiin takaisin maahan, jossa ne yhdistettiin jättipanoraamaksi. Aloin tutkia, miten kuvat oli otettu, ja hankin myös itselleni kiskon, johon kiinnitin kameran. Näin opettelin panoraamakuvauksen periaatteen ennen laitteiston kokoamista. Menetelmän opetteluun kului noin kaksi vuotta.

Teen sitä ... enimmäkseen omaksi huvikseni ja haastaakseni itseni. Minulla on muutamia asiakkaita, mutta en saa siitä elantoani. Minun kannustimenani on tehdä jotain, mitä kukaan muu ei pysty tekemään. 

Dick Yingin panoraama.

Dick Ying kuvasi upeasti valaistun Lindholmenin kaupunginosan Göteborgissa illalla viiden asteen pakkasessa. Lopullisen kuvan koko on 11,2 Gt.

© Dick Ying

Tietoa menetelmästä: Ammattimainen panoraama

1. Ei vääristymiä

Kamera kiinnitetään panoraamapäähän, jotta perspektiivin vääristymät eivät pääse kiertymään nodaalipisteen ympäri. Nodaalipiste on kohta, johon valo kerääntyy linssissä. Se on yleensä noin kaksi senttimetriä objektiivin uloimman linssin takana.

2. Polttoväli hallinnassa

Etsin polttovälin ja syötän sen panoraamapäähän yhdistettyyn tietokoneeseen. Asetan kuvakulman ylä- ja alaosan niin, että tietokone pystyy laskemaan panoraaman pituuden kuvasuhteen perusteella.

3. Kuvien määrä

Määrittelen vasemman yläkulman ja oikean alakulman kuvat, jotka rajaavat panoraamakuvan suorakulmion. Tietokone laskee sen jälkeen, missä ja milloin kuvat otetaan ja kuinka monta niitä tarvitaan noin 30 prosentin päällekkäisyydellä.

4. Asetukset

Seuraavaksi säädän kameran valotusajan, ISO-arvon, aukon ja valkotasapainon. Käytän manuaalista ohjelmaa. Kun tiedän valotusajan, voin myös määrittää, milloin panoraamapää siirtyy seuraavaan kuvaan.

5. Yhdistäminen

Liitän kuvat yhteen Gigapan-ohjelmalla, joka on suunniteltu erityisesti suurille panoraamakuville. 1500 kuvan yhdistäminen kestää noin tunnin.

Dick Yingin 2. panoraama.

Kuvaustiedot: 300 mm:n objektiivi, 1/60 sekuntia, F7.1 ja ISO 5000. Lopullinen resoluutio on 456 megapikseliä.

© Dick Ying

Onko sinun projektisi seuraava?

Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!