Lars Roedin kuva marskimaalta.

Lars näyttää galleriassa kuvansa Vattimereltä.  Projekti auttoi Larsia selättämään uupumuksen

© Lars Roed

Lukijaprojekti 2 2022: Parantavia kuvia marskimaalta

Lukijamme kertovat meille usein luovista tai upeista valokuvausprojekteistaan. Haluamme esitellä niitä, sillä mikä voisi olla innostavampaa tai opettavaisempaa kuin muiden innokkaiden valokuvaharrastajien luomat kuvat?

keskiviikko 12. lokakuuta 2022 teksti C. Trant

Tietoja lukijasta – Lars Roed

Olen... suuren verkkokauppayrityksen käyttökokemussuunnittelija. Minulla on myös Galleri Vadehavet, jossa myyn valokuviani.

Olen aina... valokuvannut, mutta kuvaaminen sai lisää potkua kolme–neljä vuotta sitten työuupumuksen myötä. Käytin kameraa ja Vattimerta toipumiseen. Laajat maisemat, suuri taivas, ääretön näkyvyys ja keskittyminen vain kuvaamiseen vaikuttivat minuun parantavasti.

Käytän... arkisin paljon aikaa kuvien ja uusien kohteiden miettimiseen. Kun näen Vattimeren rannalla tai marskimaalla kohteita, jotka paremmalla valolla voisivat olla hienoja, tallennan puhelimeen sijainnin ja lyhyen kuvauksen. Suunnittelen retkeni vuoroveden, auringonnousun, pilvipeitteen, jne. mukaan. Kuvaan Canon EOS R5:llä ja R:llä ja mieluiten RF 15-35 mm F2.8:lla tai RF 70-200 mm F4.0:lla.

Aion... viimeistellä huhtikuussa ilmestyvän Vattimeri-aiheisen valokuvakirjan. Haluaisin myös ottaa enemmän yökuvia, joissa saisi mielellään olla revontulia – tai kuvia, joissa on kettu, petolintu tai kauris merenrannalla.

Lars Roedin kuva marskimaalta.

Lars löytää kaikki aiheensa Vattimereltä ja marskimaalta. Hän etsii mielellään pieniä maisemia, kuten nämä tolpat dyyneillä.

© Lars Roed

Tietoja tekniikasta: Lisää värejä ja syvyyttä

Huippuvalot ja varjot

Kun olen tehnyt perusmuokkauksen Lightroomissa, avaan Photoshopin ja alan käsitellä huippuvaloja ja varjoalueita. Käytän Dodge and burn -tekniikkaa kuvan alueiden vaalentamiseen ja tummentamiseen.

Hajavaloa

Luon ensin kaksi tasoa, toisen huippuvaloille ja toisen varjoalueille. Asetan kummankin tason sekoitustilaksi Soft Light tai Overlay. Vaikutus on sama kuin kuvan valaiseminen hajavalolla.

Maalaa tehoste esiin

Sitten maalaan suoraan Brush-työkalulla tason päälle Opacity-asetuksen ollessa 5–30 prosenttia. Korostan vaaleita tai tummia alueita maalaamalla puhtaan valkoisella tai mustalla. Jos tehosteesta tulee liian voimakas, muutan Opacity-asetusta.

Maskit sävyn mukaan

Käytän myös Luminosity masking -tekniikkaa. Sen avulla voin säätää haluamiani kuvan alueita tarkasti. Maskit voivat vaikuttaa esimerkiksi vaaleisiin tai oransseihin sävyihin vaikuttamatta muihin osiin.

Korosta valoa

Voin esimerkiksi korostaa ruohon vaaleita alueita. Se on myös erittäin hyvä tekniikka yhdistettäessä useita valotuksia samaan kuvaan.

Lars Roedin kuva marskimaalta.

Kuva Vattimeren kansallispuiston sulkuvahdin talosta on valittu Foto VM 2022 -kilpailun parhaaksi tanskalaiseksi kuvaksi. Se on yhdistetty kahdesta kuvasta, ja muokkaukseen kului lähes 15 tuntia.

© Lars Roed

Onko sinun projektisi seuraava?

Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!