Olli Aallon kuva puiden ympäröimästä koripallokentästä.

Olli Aalto kuvaa DJI Mavic Air 2:lla ja yhdistää kuvat Photoshopissa.

© Olli Aalto

Lukijaprojekti 3 2022: Illuusioita korkeuksista

Lukijamme kertovat meille usein luovista tai upeista valokuvausprojekteistaan. Haluamme esitellä niitä, sillä mikä voisi olla innostavampaa tai opettavaisempaa kuin muiden innokkaiden valokuvaharrastajien luomat kuvat?

keskiviikko 19. lokakuuta 2022

Tietoja lukijasta – Olli Aalto

Aloitin ... kuvaamalla 2000-luvun alussa Canonin pokkarilla, ja vuonna 2005 ostin ensimmäisen peilikamerani. Suosikkiaiheitani ovat maisemat ja kaupunkiympäristöt. Arkisin työskentelen hovimestarina.

Ensimmäisen droonini ... ostin vuonna 2019. Myyn valokuviani kuvatoimiston kautta ja halusin laajentaa valikoimaani droonikuvilla.

Idean ... näihin kuviin sain, kun näin valokuvausprojektin, jossa oli kuvia erilaisista kohteista keskellä metsää. Kuvani on koottu kahdesta eri otoksesta – toinen on otettu metsästä ja toinen urheilukentästä.

Kuvaan ... aina raakamuodossa ja otan mielelläni kolme eri valotusta samasta kohteesta, koska puhelimen näytöllä laatua voi olla vaikea arvioida. Joskus liitän kuvat yhteen HDR-kuvaksi saadakseni suuremman dynaamisen alueen esimerkiksi auringonlaskuihin. Käsittelen kuvat pääasiassa Lightroomissa ja yhdistän ne Photoshopissa.

Viime aikoina ... olen alkanut tehdä hyperlapse-videoita. Unelmoin myös valomaalauksesta droonilla, mutta en ole vielä löytänyt täydellistä paikkaa siihen.

Olli Aallon kuva puiden ympäröimästä tenniskentästä.

Metsä on osa 25 km2:n laajuista Torronsuon kansallispuistoa.

© Olli Aalto

Tietoa menetelmästä: Yhdistäminen

1. HDR:n luominen

Luon ensin metsästä HDR-kuvan kolmesta eri valotuksesta. Merkitsen kolme valokuvaa Lightroomin alareunan kuvanauhasta ja napsautan hiiren oikeaa painiketta. Valitsen Photo Merge ja HDR.... Lopuksi napsautan Merge.

2. Perussäädöt

Teen Lightroomissa perussäädöt ja pyrin samankaltaiseen ulkoasuun molemmissa kuvissa. Muun muassa Contrast, Shadows ja Clarity säädetään suuremmaksi. Leikkaan urheilukentän ja käännän molempia valokuvia.

3. Vinjetoinnin lisäys

Detail-paneelissa lisään terävyyttä ja vähennän kohinaa. Poistan kromaattisen poikkeaman, ja Effects-paneelin kohdassa Post-Crop Vignetting lisään hiukan vinjetointia, mutta pehmennän sitä samalla suurentamalla Feather-arvoa.

4. Kuvien yhdistäminen

Avaan molemmat kuvat Photoshopissa, jossa siirrän urheilukentän metsään uutena tasona. Säädän kentän reunoja pyyhekumilla varmistaen, että osa puista tulee kentän päälle, jotta kuva näyttää realistiselta.

5. Tahrojen poistaminen

Yhdistän tasot, ja viimeisenä poistan Spot Healing Brush -toiminnolla urheilukentältä ärsyttävät läikät ja häiritsevät elementit.

Olli Aallon kuva puiden ympäröimästä jääkiekkokaukalosta.

Lähes kaikki urheilukentät ja niiden ympäristöt on kuvattu Helsingissä.

© Olli Aalto

Onko sinun projektisi seuraava?

Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!