Tietoja lukijasta – Tryggve Karlsen
Olen ... 63-vuotias. Ensimmäisen kamerani ostin 19-vuotiaana. Olen työskennellyt paljon vedenalaisen valokuvauksen parissa analogisilla laitteilla, mutta vuonna 2004 siirryin kokonaan digitaalisiin kameroihin, mikä innosti kokeilemaan uusia valokuvausprojekteja.
Olen itseoppinut ... valokuvaaja, ja viimeksi olen syventynyt pisaroiden kuvaukseen. Vuonna 2020 otin yhteyttä henkilöön, joka myi pisaroiden törmäytykseen tarvittavat
varusteet, minkä jälkeen pääsin kokeilemaan niiden valokuvausta.
Käytän ... pisaroiden törmäytykseen paljon varusteita, mutta tärkeimpiin kuuluvat Olympus-kamerani. Lisäksi käytän 40–150 mm objektiivia. Aiemmin käytin 60 mm:n makro-objektiivia, mutta sen piti olla niin lähellä, että linssiin roiskui pisaroita. Lisäksi käytän useita salamavaloja, jotka välähtävät pisaroiden törmätessä toisiinsa ja luodessa muodon.
Muokkaan ... pisarakuvani Photoshopissa, jossa tärkeintä on poistaa pienimmät pisarat kuvista. Viimeistelen kuvat Lightroomissa, jossa säädän usein Highlights-, Shadows-, Whites- ja Blacks-arvoja.

Pisaran läiskähdys muodostaa pylvään, johon seuraava pisara osuu. Näin muodostuu sateenvarjon muotoinen pisara.
© Tryggve KarlsenTietoa menetelmästä: Näin Karlsen kuvaa pisarat
1. Laitteiston hienosäätö
Karlsenin laitteisto koostuu ohjausyksiköstä, joka säätää pisaroiden kokoa ja putoamistiheyttä. Yksikössä on kolme magneettiventtiiliä, joiden luomat pisarat törmäävät toisiinsa muodostaen värikkäitä muotoja.
2. Koekuva kameran testaamiseksi
Karlsen kuvaa pimeässä huoneessa ja käyttää vain pientä lamppua apunaan. Hän ottaa sarjan koekuvia ja säätää kameraa niiden mukaan. Yleensä kuvat onnistuvat 1/20 sekunnin valotusajalla ja noin F18–20-aukolla.
3. Yksi salama ohjaa muita
Karlsen käyttää ohjausyksikköön liitettyä Olympus-salamaa, joka on suunnattu kattoon päin. Lisäksi hän käyttää jopa kuutta Yongnou-salamaa molemmilla puolilla. Ne on asetettu orjasalamoiksi, eli ne seuraavat Olympus-salamaa.
4. Orjasalamoiden asettaminen
Orjasalamat on asetettu pienimpään ohjelukuun, jotta salaman välähdyksestä tulee mahdollisimman lyhyt. Karlsen asettaa ohjeluvun arvoksi 58. Pisaralaitteiston ympärille hän on asentanut kaksi valkoista akryylilevyä, jotka hajottavat salamavalon.
5. Nesteen sekoittaminen
Lopuksi Karlsen valmistaa kuvauksessa tarvittavan nesteen. Hän sakeuttaa sen sakeutusaineella. Kun vesi on sakeutettua, pisarat näyttävät selkeämmiltä ja vahvemmilta.

Tältä Karlsenin pisaroiden valokuvaamiseen käyttämä kokoonpano näyttää.
© Tryggve KarlsenOnko sinun projektisi seuraava?
Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]