Lomseggen

Upea vaaleanpunainen valo tulvi Byre-Haakensenin keittiöön aamulla, joten hänen oli pakko ikuistaa Lomseggen roosanvärisissä sävyissä. Näkymä on kuvattu Byre-Haakensenin verannalta.

© Merete Byre-Haakensen

Lukijaprojekti: Norjalainen tunturi joka suunnasta

Lukijamme kertovat meille usein luovista tai upeista valokuvausprojekteistaan. Haluamme esitellä niitä, sillä mikä voisi olla innostavampaa tai opettavaisempaa kuin muiden innokkaiden valokuvaharrastajien luomat kuvat?

lauantai 22. lokakuuta 2022 teksti C. Trant

Tietoa lukijasta – Merete Byre-Haakensen

Olen syntynyt ja kasvanut Lomissa Jotunheimenin kansallispuiston lähellä, jossa takapihallani on 2000 metrin korkuinen Lomseggen-tunturi. Se on aina kiehtonut minua, ja olen ottanut siitä lukemattomia kuvia. Kun etsimme mieheni kanssa talon paikkaa, vaatimukseni oli, että tontilta täytyy olla näköala Lomseggenille.

Tyttäreni ehdotti vuonna 2019, että loisin tunturille oman Instagram-tilin, kun otin siitä niin paljon kuvia. Tilin nimeksi tuli Lomseggen2686 – 2686 on alueen postinumero. Vuonna 2021 tein kalenterin, jota myytiin peräti 200 kappaletta.

Aluksi käytin Huawei Mate Pro 20 -matkapuhelimeni kameraa, jolla saa upeita kuvia, mutta kaksi vuotta sitten hankin Fujifilm X-T3:n. Monet kuvista on otettu verannaltamme, minkä ansiosta olen aina paikalla juuri oikealla hetkellä, kun esimerkiksi pilvimuodostelmat ovat jännittäviä tai valo on hyvä. Joskus suunnittelen kuvauksen sääennusteen perusteella, ja tiedän muutamia näköalapaikkoja, joista saan hyviä kuvia. On kiehtovaa huomata, kuinka paljon erilaisia kuvia samasta kohteesta voi ottaa.

Arjessa olen yleislääkäri, ja valokuvaus on minulle hyvä ja välttämätön irtiotto vaativasta työstä. 

Tronodd-sillan näköalapaikalla on usein upeita auringonlaskuja. Kuvassa rannan kivet ja koivut kehystävät tunturia.

© Merete Byre-Haakensen

Tietoa menetelmästä: Tähtien ratoja

1. Ei revontulia

Halusin kuvata revontulia, mutta niitä ei tullutkaan. Yö oli pilvetön ja tähtikirkas eikä tuulta ollut juurikaan. Siksi päätin kuvata Lomseggenin upeiden tähtien ratojen ympäröimänä.

2. Länttä kohti 

Asetin Fujifilm X-T3:n jalustalle ja käytin 18–35 mm:n objektiivia saadakseni mukaan koko tunturin ja taivaan. Kuvasin Lomseggenin länttä kohti. Näin tähtien radoista tulee suorat. Jos haluaa pyöreät radat, on kuvattava pohjoisen suuntaan. Käytin käsitarkennusta ja tarkensin tunturiin.

3. Pitkä valotusaika

Tähtien ratojen kuvaamiseen tarvitaan pitkä valotusaika. Tähtien radat syntyvät, kun maapallo pyörii tähtiin nähden, joten liikkeen saaminen kuvaan vaatii aikaa. Tässä kuvassa käytin 24 minuutin valotusaikaa.

4. Talot pois

Poistin Photoshopissa vasemmalta taloja, jotka mielestäni veivät huomion pois tähtien radoista. Lisäksi käytin Photoshopin Auto-toimintoa, joka vaalensi tunturin toista rinnettä hieman ja teki näin kuvasta paremman. 

Lomseggen-tunturi taustallaan tähtien radat.

Tässä on Byre-Haakensenin valmis kuva. Lomseggen-tunturi taustallaan tähtien radat.

© Merete Byre-Haakensen

Onko sinun projektisi seuraava?

Sarja on avoin kaikille, ja voittajalle annamme upean palkinnon, joka paljastetaan myöhemmin. Lähetä kuvat ja lyhyt kuvaus osoitteeseen [email protected]

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!