Mies Libyasta
Ystävää etsimässä

Edgar Martins voitti Sony World Photography Awards -palkinnon Libyassa kuvaamallaan kuvasarjalla, jolla hän osoittaa kunnioitusta kuolleelle ystävälleen.

© Edgar Martins, Portugali, Photographer of the Year, Professional competition, Portraiture, Sony World Photography Awards 2023

Maailman suurimman valokuvauskilpailun voittaja on valittu

Tuomaristo on käynyt läpi lähes puoli miljoonaa kuvaa suuressa kansainvälisessä Sony World Photography Awards -valokuvakilpailussa. Voittaja on ennestään tuttu, ja hän voitti henkilökohtaisella projektilla.

keskiviikko 19. huhtikuuta 2023

Olimme paikan päällä Lontoossa, kun maailman suurimman valokuvauskilpailun, Sony World Photography Awardsin, voittaja valittiin.

Lähes puolen miljoonan kuvan joukosta valittiin portugalilainen Edgar Martins, joka voitti lopulta muotokuvaprojektillaan "Our War".

Voittajaprojekti on erittäin henkilökohtainen muotokuvasarja Libyasta, jossa hänen ystävänsä, kuvajournalisti Anton Hammerl siepattiin ja surmattiin vuonna 2011. 

Edgar Martins pitämässä kiitospuhetta
Voittajapuhe

Edgar Martins kertoi kiitospuheessaan miten tapasi ystävänsä Anton Hammerlin, joka oli oikeastaan Martinsin rakastetun ex-poikaystävä. Martins voitti noin 25 000 euroa, paljon kameravarusteita ja soolonäyttelyn vuonna 2024.

© Masashi Takiguchi, Sony Europe President; Edgar Martins, Photographer of the Year 2023. ©Courtesy of Creo

Vuonna 2022 Martins otti ohjat omiin käsiinsä ja lähti Libyaan luodakseen muotokuvan ystävästään käyttäen kuvissa ihmisiä, joita hän tapasi matkan varrella ja jotka muistuttivat häntä ystävästään.

Edgar Martins on palkittu Sony World Photography Awards -kilpailussa aiemminkin, ja vuonna 2016 Digikuva julkaisi hänen haastattelunsa, jossa oli mukana hänen kuviaan muun muassa BMW:n tehtaalta ja vesivoimalasta. Asiantuntijat Englannissa ja Yhdysvalloissa pitävät Martinsia yhtenä sukupolvensa tärkeimmistä ja vaikutusvaltaisimmista valokuvaajista.

Sony World Photography Awards -kilpailusta

  • Kilpailu perustettiin 16 vuotta sitten.
  • Se koostuu neljästä erillisestä kilpailukategoriasta: avoin kategoria, sekä ammattilaisille, nuorille ja opiskelijoille tarkoitetut kategoriat. Näihin kaikkiin sisältyy useita alakategorioita, joista jokaisella on oma voittajansa.
  • Kilpailuun osallistuminen on ilmaista, ja voittaja saa 25 000 dollaria, Sony-varusteita ja soolonäyttelyn. Myös muut voittajat saavat varusteita, sekä saavat kuvansa näyttelyyn ja kirjaan.
  • Vuonna 2023 kilpailussa oli 415 000 osanottajaa, joista valittiin kansallisia voittajia ja jaettiin palkinnot kategorioissa Outstanding Contribution to Photography ja Sustainability Prize.


Tässä ovat muiden suosittujen kategorioiden voittajat

"Wildlife and Nature" -kategorian voitti henkilökohtainen suosikkimme, kaupungin eläimistä kertova valokuvasarja, jonka pääosissa olleet karhut, pesukarhut ja preeriasudet kuvasi amerikkalainen Corey Arnold.

Nämä kolme eläinlajia ovat sopeutuneet erityisen hyvin kaupunkiympäristöön, kun taas muut eläinlajit katoavat. Itse asiassa karhut löytävät niin paljon ruokaa, etteivät ne nuku enää talviunta.

(Artikkeli jatkuu tarjouksen jälkeen)

Preeriasusi on asettunut suurkaupunkiin
Villi kaupunki

Corey Arnold kertoi asettaneensa kamera-ansan Chicagossa sijaitsevaan puistoon, jonne preeriasusi oli asettunut asumaan. Viiden kuukauden kuluttua hän sai lopulta preeriasuden ikuistettua – mutta salama kuitenkin pelästytti sen niin, että se palasi takaisin vasta kaksi kuukautta myöhemmin, jolloin Arnold kuvasi muun muassa tämän kuvan.

© Corey Arnold, United States, Finalist, Professional competition, Wildlife & Nature, Sony World Photography Awards 2023

Al Bello voitti Sport-kategoriassa, johon hän oli kuvannut Kelsie Whitmoren, ensimmäisen naispuolisen baseball-pelaajan, joka pelaa miesten ammattilaisliigassa.

Kelsie Whitmore, baseball-pelaaja, heittämässä palloa lämmittelyn aikana
Taistelua huipulla

Kelsie Whitmore pelaa – ainoana naisena – Staten Island Ferryhawksin joukkueessa Atlantic League -ammattilaisliigassa. Hänen vastapelaajansa ovat häntä nopeampia, pidempiä ja vahvempia miehiä.

© Al Bello, United States, Finalist, Professional competition, Sport, Sony World Photography Awards 2023

Kiinalainen Fan Li oli erittäin iloinen ja ylpeä voitettuaan arkkitehtuurikategorian käytöstä poistetusta sementtitehtaasta ottamillaan mustavalkokuvilla.

Käytöstä poistettu sementtitehdas
Paljasta sementtiä

Sementtitehdas rakennettiin vuonna 1996, ja sillä oli suuri merkitys Guilinin kaupungin kehitykselle. Nykyään tehdas on siirretty uuteen paikkaan, ja rakennukset ovat jääneet tyhjiksi.

© Fan Li, China Mainland, Finalist, Professional Competition, Architecture & Design, Sony World Photography Awards 2023

Monien suosikki oli eteläafrikkalaisen Lee-Ann Olwagen muotokuvasarja, jonka hän kuvasi vieraillessaan kenialaisessa "Kakenya's Dream School" -koulussa. Koulu pyrkii varmistamaan tytöille koulutuksen sen sijaan, että he joutuisivat varhain pakkoavioliittoon.

Kun hän oli ottanut ja tulostanut muotokuvat, hän asetti ne lattialle, sirotteli niiden päälle kukkia ja otti uusia kuvia. Kukat kiinnittävät huomion tyttöjen unelmiin ja kertovat tarinaa lapsiavioliitoista uudella tavalla.

Tämä luova idea varmisti Lee-Ann Olwagelle Creative-kategorian ykkössijan.

Kenialainen tyttö kouluasussa
Unelma tulevaisuudesta

Kakenya’s Dream School -koulun 12-vuotias oppilas Michealle Naeku haaveilee sairaanhoitajan ammatista.

© Lee-Ann Olwage, South Africa, Finalist, Professional competition, Creative, Sony World Photography Awards 2023


Innovatiivinen ratkaisu voitti uuden palkinnon

Yksi tämän vuoden uusista palkinnoista, "Sustainability Prize", on suunnattu ammattivalokuvaajille ja menee valokuvaajalle, joka edistää valokuvillaan YK:n kestävän kehityksen tavoitteita.

Liman vuoristossa oleva sumuverkko kerää vettä
Sumuverkko

Vesipula on suuri ongelma Limassa, jonne on muuttanut suuria määriä ihmisiä maaseudulta. Verkot voivat kerätä 20 litraa vettä päivässä.

© Alessandro Cinque, Italy, Shortlist, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023

Voittajaksi valittiin italialaisen Alessandro Cinquen valokuvasarja arkielämästä Perun pääkaupungissa Limassa. Siellä hän huomasi eräänä päivänä vihreitä verkkoja vuorenrinteellä. Se on osoittautunut innovatiiviseksi ratkaisuksi vesipulaan monille köyhille, jotka asuvat autiomaassa Liman laitamilla.

Alessandro Cinquen projekti oli ehdolla kategoriassa "Documentary and Projects", jossa myös tanskalaisen Mads Nissenin kuvat Afganistanista olivat ehdolla.

Myös he voittivat

Alla on lueteltu muut voittajat.

Jäätynyt järvi Puolassa
Maisemakilpailun voittaja

Puolalainen Kacper Kowalski lensi tammikuusta maaliskuuhun 76 soololentoa gyrokopterilla tai moottoroidulla liitovarjolla. Hän lensi noin 10 000 kilometriä ja vietti 200 tuntia yksin ilmassa. Kuvat on otettu 50–150 metrin korkeudesta vedenpinnan yläpuolella lähellä Tricityä Puolan pohjoisosassa. Jäisellä järvellä näkyy muun muassa kettujen jälkiä, ja metaanikaasun aiheuttamia reikiä ja kuplia.

© Kacper Kowalski, Poland, Finalist, Professional competition, Landscape, Sony World Photography Awards 2023
Pariskunta katselemassa järvelle Saudi-Arabiassa
Portfolio-voittaja

James Deavin käytti vuoden 2022 alussa muutaman kuukauden Saudi-Arabiassa kuvaustoimeksiantoon. Vapaa-ajallaan ottamiaan kuvia hän lähetti Sony World Photography Awards -kilpailuun ja voitti niillä kultaa Portfolio-kategoriassa.

© James Deavin, United Kingdom, Finalist, Professional competition, Portfolio, Sony World Photography Awards 2023
ilmassa roikkuva puu
Still Life -kategorian voittaja

Kechun Zhang asuu Kiinassa lähellä valtavaa puutarhaa, jossa kasvaa puita ja pensaita, jotka istutetaan myöhemmin muihin puistoihin. Eräänä päivänä hän näki ikkunan edessä ilmassa roikkuvan puun, ja siitä tuli kuvasarja puista, kivistä ja pensaista roikkumassa nosturista valjaissa.

© Kechun Zhang, China Mainland, 1st Place, Professional competition, Still Life, Sony World Photography Awards 2023
Naisia ja sotilaita Kongossa
Dokumentti-kategorian voittaja

Hugh Kinsella Cunningham on käyttänyt kuukausia seuraten naisjoukkoa, joka työskentelee ja osoittaa mieltä rauhan puolesta Kongon demokraattisessa tasavallassa.

© Hugh Kinsella Cunningham, United Kingdom, 1st Place, Professional competition, Documentary Projects, Sony World Photography Awards 2023
Ryhmä Wayuus-kansaa
Ympäristökategorian voittaja

Kaksi ystävystä Boliviasta ja Argentiinasta, Marisol Mendez ja Federico Kaplan, voittivat kuvasarjallaan Wayuus-alkuperäiskansasta, joka on kotoisin La Guajirasta, Kolumbian rannikon autiomaasta.

© Marisol Mendez (Bolivia) & Federico Kaplan (Argentina), 1st Place, Professional competition, Environment, Sony World Photography Awards 2023
Kiinalainen Yunnanin ooppera
Opiskelijakategorian voittaja

Yunnanin ooppera, joka on erityinen kiinalaisen oopperan alalaji, on uhanalainen. Siksi opiskelija Long Jing nosti sen kuvasarjallaan valokeilaan.

© Long Jing, China Mainland, Student Photographer of the Year, Student competition, Sony World Photography Awards 2023
Koulun avajaisia varten asetellut tuolit
Nuorten kategorian voittaja

17-vuotias Hai Wang voitti nuorten kategorian kuvallaan koulun avajaisia varten levitetyistä tuoleista, joita ei koskaan käytetty Covid-pandemian vuoksi.

© Hai Wang, China Mainland, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Sony World Photography Awards 2023

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!