World Press Photo

Kuvajournalisti Heba Khamis voitti en ensimmäisen palkinnon World Press Photo -kilpailussa. 

© Heba Khamis

World Press Photo 2018 ratkesi

Egyptiläinen kuvajournalisti Heba Khamis voitti Contemporary Issues -sarjan maailman suurimmassa, lehtikuvaajille tarkoitetussa World Press Photo -valokuvauskilpailussa.

maanantai 16. huhtikuuta 2018 teksti S. Winter

World Press Photo on maailman suurin ja arvostetuin valokuvauskilpailu, johon oli tällä kertaa lähetetty yli 70 000 kuvaa kilpailemaan vuoden vuoden lehtikuvan tittelistä maailmassa.

Pääpalkinto meni venezuelalaiselle Ronaldo Schemidtille dramaattisesta otoksesta, jossa liekkien ympäröimä mies juoksee pakoon katumellakoiden keskellä Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa viime vuonna.

World Press Photo 2018
Voittajakuva

Ronaldo Schemidt Venuzuelasta voitti World Press Photo of the Year -pääpalkinnon tällä kuvallaan nimeltä Venezuela Crisis.

© Ronaldo Schemidt // World Press Photo of the Year

Pääpalkinnon lisäksi voittoja jaettiin muissakin sarjoissa, kuten luonto, ihmiset, ympäristö, urheilu ja uutiset.

Egyptiläinen Heba Khamis voitti ajankohtaisten aiheiden (Contemporary Issues) kilpasarjan Banned Beauty -kuvasarjallaan, jonka hän kuvasi Kamerunissa, Afrikassa. 

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Veronica, 28 vuotta, hieroo kymmenvuotiaan tyttärensä Michellen rintaa tämän sisarusten katsellessa. Veronica alkoi "silittää" Michellen rintoja seitsemän kuukautta ennen tämän kuvan ottamista. Silittämistä (engl. breast ironing) tehdään Kamerunissa 8–12-vuotiaille tytöille, ja sen uskotaan lykkäävän tyttöjen sukukypsyysikää sekä samalla vähentävän raiskauksia ja seksuaalista ahdistelua.

© Heba Khamis // World Press Photo
Heba Khamis // World Press Photo 2018

Kivi kuumenemassa rintojen silittämistä varten Yaoundessa, keskisessä Kamerunissa. 

© Heba Khamis // World Press Photo

Pohjoismaista menestystä

Suomalaisia ei tällä kertaa nähty sarjavoittajina, mutta ruotsalais-, norjalais- ja tanskalaiskuvaajat menestyivät hyvin. Heba Khamis on myös opiskellut kuvajournalismia Tanskassa.

Ruotsalaisvalokuvaaja Magnus Wennman voitti yksittäisten ihmiskuvien sarjan.

Voittajakuvassa nähdään kosovolaiset pakolaissiskokset Djeneta ja Ibadeta, joista toinen on maannut vuoteessa puoli vuotta ja toinen kaksi ja puoli vuotta. He kärsivät eroahdistuksesta, joka tekee ihmisestä täysin passiivisen ja jota on sanottu esiintyvän ainoastaan pakolaisten keskuudessa Ruotsissa.

Kuvasarja The Boys and the Bulls nuorista härkätaistelijaoppilaista toi tanskalaiselle freelancekuvaaja Nikolaj Linares Hansenille kolmannen sijan urheilukuvien sarjassa.

Vaikka härkätaistelun suosio hiipuu, moni nuori poika harjoittelee lajia paikallisessa härkätaistelukoulussa Espanjan Almeríassa kolmesti viikossa. 

Heba Khamis // World Press Photo 2018

Siskokset Djeneta ja Ibadeta ovat maanneet apaattisina vuoteissaan yhteensä kaksi ja puoli vuotta. Heidät kuvasi Magnus Wennman.

© Magnus Wennman // World Press Photo


Kolmossijat Ruotsiin ja Norjaan

Norjalainen Espen Rasmussen tuli kolmanneksi Contemporary Issues -kuvasarjakategoriassa. 

Hänet palkittiin kuvasarjastaan White Rage, jonka aiheena on kansallismielinen, oikeistoradikaali viha Virginian, West Virginian ja Marylandin osavaltioissa, Yhdysvalloissa.

Ruotsalainen Roger Thuresson tuli niinikään kolmannelle sijalle Contemporary Issues -kategoriassa, yksittäisten kuvien sarjassa, kuvallaan stadionista Pohjois-Korean pääkaupungissa, Pjongjangissa. 

World Press Photo -kisan menestyneimmät kuvat löytyvät täältä.

World Press Photo 2018

Katsojia pohjoiskorealaisella Kim il-Sung -stadionilla odottamassa Pjongjangin Maratonin lähtölaukausta. Portilla seisoo vartija. 

© Roger Thuresson // World Press Photo

Katso myös kilpailun pohjoismaiset ehdokkaat.

Voit lukea myös World Press Photo -kilpailun uudesta ympäristösarjasta, joka julkistettiin viime vuonna. 

> Tilaa kolme numeroa Digikuvaa ja uusi kuvankäsittelyaiheinen kurssikirjamme 100 vinkkiä ja kurssia Photoshopiin, Lightroomiin ja Elementsiin yhteishintaan 14,90. Tarjous löytyy täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!