Palava mies, Merisatama, Helsinki 2016
Palava mies, Merisatama, Helsinki 2016


© Stefan Bremer

Viikon painavimmat: itsenäisyyttä ja historiaamme

Suomi 100 -juhlavuosi alkaa pikkuhiljaa huipentua. Esittelemme tässä kaksi itsenäisyyteemme sekä Suomen historiaan yleisesti liittyvää valokuvanäyttelyä, jotka päättyvät 29.10. Toinen on esillä Tampereella ja toinen Kuopiossa.

keskiviikko 18. lokakuuta 2017 teksti L. Hagemann

Digikuva suosittelee

Viikon painavimmat -jutussa paljastamme, mitkä näyttelyt, tuotteet, projektit ja muut valokuvausalan uutiset ja ilmiöt ovat viime päivinä erityisesti jääneet mieleemme. 

Tällä kertaa esittelijänä on toimittaja Markku Seppänen.

Tasokkaat valokuvanäyttelyt keskittyvät pääkaupunkiseudulle, mutta muuallakin Suomessa nähdään merkittäviä näyttelyjä säännöllisesti. 

Kuopion VB-valokuvakeskuksessa on meneillään isän ja pojan, Caj ja Stefan Bremerin yhteisnäyttely nimeltään Bremer x Bremer = Suomi ja Tampereen taidemuseossa on esillä Backlight-valokuvatapahtuma, jonka teema on tällä kertaa nimeltään Itsenäisyyden rajat

Molemmat ovat jo nimiesä perusteella hyvinkin ajankohtaisia näyttelyjä. Bremereillä on suomalaisessa valokuvauksessa mestarin ellei peräti legendojen asema, ja Backlight puolestaan tuo näytille 18 teossarjaa yhteensä 10 maasta. Molemmat näyttelyt päättyvät lokakuun viimeisenä sunnuntaina.

Viime päivinä vastaan tulleista valokuvaustuotteista on mieleeni jäänyt Fotodioxin sovitin, joka mahdollistaa automaattitarkennuksen käytön myös vanhoilla analogiobjektiiveilla. 

Leican objektiivi Sonyn rungossa
Sovitin yhdistää uuden ja vanhan

Sovittimella voidaan yhdistää vaikkapa vanha Leica-objektiivi uuteen Sony-runkoon.

© Fotodiox

Sovitin mahdollistaa teräväpiirtoisten ja kompaktien Leica M -objektiivien kiinnittämisen Sonyn kameraan. Fotodiox ei ole ensimmäinen lajissaan (Esim. Techart teki tämän), mutta tuskin maltan odottaa pääseväni kuvaamaan yhtä aikaa vanhoilla hyvillä objektiiveilla ja nykyrungolla.

Leikkikalut kisaavat mielenkiinnostamme

Instagramissa, jossa muuten löydät meidät osoitteesta @diginordic, löysin uuden kiinnostavan kilpailijan DJI Osmolle, ja se on Flowmotion ONE. Se on eräänlainen älypuhelimille tarkoitettu jalusta, jossa olevan vakaimen ansiosta video-otoksiin ei tule kaiken pilaavaa tärinää, kuten käsivaralta kuvattaessa yleensä tapahtuu. 

Flowmotion on saanut toista miljoonaa euroa hankeavustusta joukkorahoitusalusta Kickstarterin kautta, joten en taida olla ainut asiasta innostunut.

Flowmotion ONE muistuttaa DJI Osmon ensimmäistä versiota ja on – ilman avajaistarjousta – lähes saman hintainenkin, mutta luulenpa, että kilpailu tekee hyvää hinnoille tässäkin kohtaa.

Sanotaan, että asiat pitää osata laittaa oikeaan perspektiiviin, minkä olenkin koettanut ottaa kirjaimellisesti: valokuvaaja ja elokuvantekijä Niaz Uddinilla on hieman poikkeuksellinen ja taatusti mielenkiintoinen perspektiivi eli näkökulma häntä ympäröivään maailmaan, joten en voi kuin kumartaa hänen raamatullisesti ilmaistuna ylimaallisille lintuperspektiivikuvilleen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!