3 kiintoisaa valokuvausuutista: Hauska sovellus, kiistanalainen komento ja kameran objektiivin loppu?

Valokuvauksen maailmassa tapahtuu mielenkiintoisia. Tässä on kolme uutuutta, joita ei kannata ohittaa – olitpa sitten huippuharrastaja tai kännykkänäppäilijä.

maanantai 5. heinäkuuta 2021 teksti L. Hagemann

Me täällä DigiKuvassa törmämme säännöllisesti valokuvauksen suuriin ja pieniin, mielenkiintoisiin uutisiin. Ne voivat olla uraauurtavia keksintöjä, hauskoja trendejä tai uusia tuotteita. Tässä esittelemme niistä kolme meitä viime aikoina erityisesti kiinnostanutta.

Aloitamme pienellä valikkokohdan muutoksella, joka on aiheuttanut suurta tuskaa.

1. Photoshop muuttaa valikkoa

Amerikkalainen sanoo, että jos se ei ole rikki, sitä ei pidä korjata. Adoben olisi ehkä pitänyt noudattaa tätä neuvoa, kun meni muuttamaan Photoshopissa niinkin tärkeää asiaa kuin Tallenna-toimintoa. Ainakaan käyttäjät eivät ole siitä innoissaan.

Lyhyesti sanoen, Adobe on lisännyt uuden toiminnon nimeltä "Save a Copy". Sillä voi tallentaa tiedostosta kopion ja viedä sen eri tallennusmuotoon, esim. jpg- tai eps-muotoon Eli sama, mikä on tähän asti tehty "Save As" -komennolla.

Photoshop-valikko
Uusi valikkokohta

Save a Copy on lisätty valikkoon. Ja se ei todellakaan ilahduta kaikkia.

© Photoshop

Sen sijaan "Save as" -toiminto pystyy nyt tallentamaan vain muodossa, joka tukee koko tiedostoa – ei siis esim. jpg:nä. Toisin sanoen se on suunnilleen sama kuin vanha Save as -toiminto (joka on kuitenkin yhä olemassa).

Kokeneet Photoshopin käyttäjät eivät luonnollisestikaan ole innoissaan työprosessinsa muutoksista. Heitä kiukuttaa sekin, että tiedoston nimeen lisätään ".copy".

Adobe ei kuitenkaan ole tehnyt muutoksia ilkeyttään vaan siksi, että Apple on tehnyt uusimpaan käyttöjärjestelmäpäivitykseen muutoksen, joka rajaa Adoben mahdollisuuksia määrittää "Save As" -komento. Valitettavasti se vaikuttaa sekä Mac- että PC-käyttäjiin.

Asiaan ei ilmeisesti ole myöskään tulossa korjausta ensi hätään. Jos asia kuitenkin jäi harmittamaan esimerkiksi siksi, että työssä tulee vastaan paljon jpg:ksi vietäviä tiedostoja, sille voi tehdä oikotien, esim. Cmd+E.

Se tehdään kohdassa Edit/Keyboard Shortcuts/Files/Export

Ongelma ratkeaa osittain luomalla toiminnolle oikotie. 

2. Näe itsesi Pixar-hahmona

Nyt ammattinörtteilyn vastapainoksi vähän hupia. Uusi sovellus on nähnyt päivänvalon ja kaikki rakastavat sitä. Me myös.

Sanotaanpa se saman tien: Ennen kaikkea se on hauskaa. Mutta on sille joskus käyttöäkin. Uusi sovellus, josta on lyhyessä ajassa tullut hyvin suosittu, muuttaa selfien Pixar-tyyliseksi 3D-piirroshahmoksi. 

Sovellus voi tehdä myös karikatyyrin. 


Voilá AI Artist Cartoon Photo, kuten sovelluksen nimi kuuluu koko komeudessaan, on ilmainen. Se käyttää tekoälyä kuvan tutkimiseen ja mallintamiseen uudelleen joko 2D- tai 3D-sarjakuvaksi, renesanssimaalaukseksi tai karikatyyriksi. Oikein hienoja tuloksia.

Ladatussa kuvassa saa olla vain yksi henkilö (ei siis eläin), ja kasvojen on oltava helposti tunnistettavissa. Sovellus on sekä iOSille että Androidille. Ilmaisversio lätkäisee kuvaan vesileiman (ja mainoksia riittää).

3. Ei enää objektiiveja?

Takaisin nörttiosastoon, mutta asia ei ole vähemmän kiintoisa. Tulevaisuudessa on kameroita, joissa objektiivi on kooltaan... ei mitään! 

Ainakin jos Ottawan yliopiston tutkijat onnistuvat projektissa, joka on jo meneillään ja täydessä vauhdissa.

Piirros välilevyn ja metallilinssin mahdollisuuksista
Heippa objektiiville?

Tämä yksinkertaistettu kuva näyttää, miten spaceplaten eli välilevyllä voidaan vähentää lasin ja kuvakennon välistä etäisyyttä. Metallilinssin kehitys voi samalla poistaa objektiivin kokonaan.

© Ottawan yliopisto

Linssejä on kehitelty ja paranneltu vuosikausia, itse asiassa satoja vuosia, yhä paremmiksi ja pienemmiksi. Palaamme viimemainittuun.

Linssien pienuudesta huolimatta kuvien tekemiseen tarvitaan väistämättä aina tilaa optisten elementtien väliin. Valo leviää tässä tilassa, ja mm. siksi kuvakennon ja linssin on oltava tietyn etäisyyden päässä toisistaan.

Tutkijat ovat pyrkineet minimoimaan juuri tämän etäisyyden ns. "tilalevyllä", joka vaikuttaa valon leviämiseen taivuttamalla valoa eikä aikaisempaan tapaan sijainnillaan, niin että se osuu kuvakennoon oikein.

Piirros tilalevyn toiminnasta
Ohjaa valon etenemistä

Tässä näkyvä tilalevy on kuin kuutio, joten se taivuttaa valoa niin, että se kulkee kuten nykyäänkin, vain lähempänä linssiä.

© Ottawan yliopisto

Se on monimutkaista ja edellyttää, että optiikan kanssa työskenteleminen tapahtuu aivan muiden kuin nykyisten sääntöjen mukaan. Ryhmä on kuitenkin jo päässyt hyviin tuloksiin.

Samanaikaisesti toinen tutkijaryhmä tutkii niin sanottua metalinssiäjoka mahdollistaa nanotekniikan avulla linssien ja sitä mukaa luonnollisesti koko objektiivin pienentämisen huomattavasti.

Yhdessä nämä kaksi mielenkiintoista edistysaskelta voivat johtaa huomattavasti pienempiin ja kevyempiin kameroihin, jotka ovat yhtä hyviä kuin nykyiset.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!