Olet ehkä tavannut muita valokuvaajia taikka ihmisiä, jotka eivät juurikaan kuvaa, mutta jotka uskovat, että uusi ja parempi kamera on oikotie entistä parempiin kuviin.
Mutta itse asiassa sen tulisi olla viimeinen keino. Tässä on kolme perustetta sille, että valokuvauslaitteita ei ole aika päivittää vielä.
> Lue myös: Hyviä kuvia perustason kuvauslaitteilla
1. Et ole koskaan kuvannut käsisäädöillä

Heti kun lopetat automaattiohjelmalla kuvaamisen, tulee kuvaamisesta paljon hauskempaa kuin siihen asti.
© ShutterstockKun kuvien valotusta halutaan hallita, voidaan muutella vain kolmea asetusta: himmenninaukkoa, valotusaikaa ja ISO-herkkyyttä.
Tasapainon löytäminen näiden kolmen välillä saattaa arveluttaa joitakin kuvausharrastajia, ja siksi moni jättää päätöksen kokonaan tai osittain kameran tehtäväksi valitsemalla automaattiohjelman taikka aukko- tai aika-automatiikan.
Mutta vaikka kamerat teknisen kehityksen myötä oppivat entistä paremmin löytämään oikean valotuksen, ne voivat silti erehtyä monissa tilanteissa.
Joten jos et ole koskaan itse säätänyt valotusaikaa, aukkoa ja ISO-herkkyyttä, suosittelemme, että viimeistään nyt kokeilet kuvaamista manuaalisella eli käsisäätöohjelmalla.
Tämä voi tarkoittaa, että sadasta ensimmäisestä kuvasta tulee yli- tai alivalottunut, mutta toisaalta opit nopeammin näiden kolmen perusasetuksen keskinäisen suhteen.
Kun olet oppinut sen, kuvaaminen on todennäköisesti hauskempaa ja voit saada paljon yksilöllisempiä kuvia, koska päätät kuvausasetuksista itse.
> Lue myös: 4 syytä olla kuvaamatta automaattiasetuksilla
2. Kuvaat yhä pelkällä pakettiobjektiivilla

Pakettiobjektiivi tarjoaa monia vaihtoehtoja, ja jos sen rajoitteet eivät vielä ole tulleet vastaan, kameraa tai objektiivia ei ole syytä vaihtaa.
© ShutterstockKymmenen vuotta sitten suosittelimme uusille valokuvaajille pakettiobjektiivin vaihtamista niin nopeasti kuin mahdollista. Mutta nyt pakettiobjektiivit piirtävät paljon terävämmin ja tarkentavat nopeammin, joten ne ovat loistava vaihtoehto aloittelijoille.
Pakettiobjektiiveilla on kuitenkin rajoituksensa polttovälin ja valovoiman suhteen, joten jos on tarkoitus kuvata villieläimiä tai kuvata vaikeissa valaistusolosuhteissa, on syytä hankkia parempi objektiivi.
Mutta jos tuntuu siltä, että kuvasi ovat tylsiä, niin todennäköisesti vika on sommittelussa tai kuvauskohteissa eikä kuvauslaitteistossa.
Keskinkertainen kamera ja erinomainen objektiivi on melkein aina parempi yhdistelmä kuin erinomainen kamera ja keskinkertainen objektiivi.
Toisin sanoen, jos aiot päivittää, harkitse sijoittamista uuteen objektiiviin ennemmin kuin uuteen kamerarunkoon.
> Lue myös: Pakettiobjektiivilla ihmeen pitkälle
3. Et oikein tiedä, mitä haluaisit kuvata

Jos et vielä tiedä, aiotko kuvata ihmisiä, maisemia, eläimiä vai jotain muuta, odota uusien laitteiden hankkimisessa, kunnes asia on selkiytynyt.
© ShutterstockAloittelijana et ehkä tiedä, mistä valokuvausgenreijä olet kiinnostunut, ja se on täysin normaalia.
Mutta jos et vielä ole ehtinyt keskittyä yhteen tai useampaan tyylilajiin tai lajityyppiin, ei kannata haaskata rahaa uusiin laitteisiin, koska niiden tarpeen määräävät kuvaustarpeet.
Jos haluat kuvata urheilua, tarvitset kameran, joka pystyy tarkentamaan salamannopeasti ja ottamaan useita kuvia peräkkäin. Sellainen on on yleensä kallis.
Siksi saatat joutua maksamaan turhasta, kun huomaat, että haluatkin esimerkiksi kuvata "vain" maisemia ja rakennuksia.
Jos siis vielä haet omaa ilmaisuasi, nykyinen kamerasi on mitä parhain lähtökohta. Kuvaa sillä kaikkea – ihmisiä, tapahtumia, maisemia, eläimiä, urheilua ym.
Kun huomaat, että jokin tyylilaji vetää puoleensa enemmän kuin toiset, voit alkaa etsiä kameraa tai objektiivia, joka vastaa uusia tarpeitasi.
> Lue myös: Nämä 5 polttoväliä tulisi tuntea