Canon on maailman suurin kameravalmistaja. Se on valmistanut monet arvostetuimmista DSLR-kameroista.© Canon

5 asiaa, joita et tiennyt Canonista

Canon on maailman suurin kameravalmistaja, mutta japanilaiseen yhtiöön liittyy siitä huolimatta lukuisia kiinnostavia seikkoja, jotka vain harvat tietävät.

torstai 23. maaliskuuta 2023

Canon-fakta 1: Nimetty jumalan mukaan

Canonin nimi ei aina ole ollut Canon. Perustamisensa aikana yrityksen nimi oli Precision Optical Industry Co. Ltd. Se vaihtui kuitenkin pian. Ensimmäinen kinofilmikameran prototyyppi nimettiin buddhalaisen armon jumalan Kannonin mukaan, ja valmistaja huomasi heti, että nimessä oli enemmän ytyä. 

Sen vuoksi koko yritys päätettiin nimetä uudelleen, ja käyttöön otettiin Canon, hieman lyhennetty versio jumalan nimestä.

Canon-fakta 2: Ensimmäisessä kamerassa oli Nikonin objektiivi

Yhtiön perustajat Goro Yoshida, Saburo Uchida ja Takeo Maeda osasivat kehittää kameran rungon prototyypin, mutta objektiivien kanssa heillä oli alussa ongelmia.

Japan Optical Industries, josta tuli myöhemmin Nikon, oli niiden suhteen edelläkävijä. Siksi Canon päätti käyttää Nikonin objektiiveja. 

Samalla alkoi markkinointiyhteistyö Hansa-kamerakaupan kanssa, ja tämän epätavallisen kolmikantaisen yhteistyön tuloksena syntyi Hansa Canon, jossa käytettiin Nikkor-objektiiveja sekä etsintä ja etäisyysmittaria yhdessä varhaisen Nikon-tekniikan kanssa.

Hansa Canon. Ensimmäisessä markkinoille tulleessa Canon-kamerassa käytettiin Nikkor-objektiivia, jonka valmistaja muutti myöhemmin nimensä Nikoniksi.
© Hansa Canon

Canon-fakta 3: Taskulaskinten edelläkävijä

Canon osaa muutakin kuin valmistaa kameroita ja tulostimia. Japanilainen valmistaja on ollut myös taskulaskinten edelläkävijä. Canon esitteli muun muassa 60-luvulla ensimmäisen elektronisen kymmenen näppäimen laskimen. Yhtiö suunnitteli 70-luvulla Pocketronicin, maailman ensimmäisen patterikäyttöisen taskulaskimen, joka pystyi myös tulostamaan.

Canon-fakta 4: Valmisti lyhyen aikaa tietokoneita

Todennäköisesti vain harvat ovat kuulleet Canon-tietokoneista, mutta sellaisia oli todella olemassa, joskin vain lyhyen aikaa. Canon esitteli vuonna 1983 kaksi kotitietokonetta, V-10:n ja V-20:n. 

Molemmat perustuivat MSX-standardin perusmuotoon. Huippumalli V-20 pystyi vastaanottamaan valokuvatietoja Canonin T90-kamerasta, jos siinä oli Data Memory Back T90 -moduuli. 

Canon markkinoi jonkin aikaa myös AS100 PC:tä, jossa oli väri- tai mustavalkonäyttö, sekä Intel 8088 -prosessori, MS-DOS ja 8 Mt:n kiintolevy.

Canon valmisti myös tietokoneita
Canon V-20.

Canon V-20. Canon oli jonkin aikaa myös tietokonevalmistaja, jonka mallistoon kuului muutama peruskone. Ne perustuivat tuolloin suosittuun MSX-standardiin.

© Shutterstock

Canon-fakta 5: Kehitti kuvanvakaimen

Canon toi ensimmäisenä markkinoille kuvanvakaimella varustetun kameran – tai pikemminkin objektiivin. 

Canon sijoitti kuvanvakaimen objektiiviin, sillä tällöin DSLR-kameran käyttäjä ei havaitse tärinää katsoessaan kohdetta etsimessä eikä silloin, kun se tallentuu muistikortille kuvakennon kautta. 

Canon-kuvanvakautus

Canon kehitti kuvanvakaimen, ja se on viime aikoihin saakka suosinut objektiivipohjaista kuvanvakautusta.  

© Shutterstock

Monissa uusissa peilittömissä kameroissa kuvanvakain on kennossa. Tällöin etsimen kuva tulee kennon kautta, joten sillä, onko kuvanvakain objektiivissa vai etsimessä, ei ole kovin suurta merkitystä. 

Uudemmissa Canon-kameroissa on sisäinen kuvanvakain (IBIS), joka paranee entisestään käytettäessä yhteensopivaa, kuvanvakaimella varustettua objektiivia. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!