5 helppoa vaihetta: Näin kuvaat filmille

Filmille kuvaaminen saattaa aluksi vaikuttaa vaikealta, mutta se on helpompaa kuin luuletkaan. Tutustu filmikuvaamisen viiteen vaiheeseen täällä.

Kuvat valotetaan pitkille filmirullille.

Filmikameroissa kuvat tallennetaan filmirullille.

© Shutterstock

Useimmat meistä ovat tottuneet räpsimään kuvia ja näkemään ne saman tien. Digitaalikamerat ovatkin helpottaneet valokuvaamista huomattavasti, mutta perinteisissä paperivalokuvissakin on omanlaistaan taikaa. Kaiken lisäksi filmikuvaamisen aloittaminen on helpompaa kuin luuletkaan.

Me johdatamme sinut filmikuvaamisen maailmaan filmirullasta valmiisiin valokuviin asti.

1. Tarkista paristo

Jos kamerasi on moottoroitu, tarkista aivan ensimmäiseksi, että siinä on uusi paristo. Jos niin ei ole, vaihda kameraan uusi paristo. Filmikameroissa käytetään usein CR2- tai CR5-tyypin paristoja.

Monissa filmikameroissa käytetään tällaisia 2CR5-paristoja.

Filmikameroissa käytetään usein tällaisia 2CR5-paristoja.

© Shutterstock

2. Aseta filmi kameraan

Valtaosassa filmikameroista käytetään 35 mm:n filmiä, joita on olemassa monia erilaisia. Filmin valinnassa tärkeintä on valita, haluatko värillisiä vai mustavalkoisia kuvia, sekä sopiva ISO-arvo, joka määrää filmin valoherkkyyden. ISO 200 on hyvä lähtökohta monenlaiseen kuvaukseen.

Filmi asennetaan yleensä kameraan takapuolelta. Avaa kameran takakansi ja aseta rulla sille tarkoitettuun syvennykseen kameran toiseen reunaan ja kiinnitä filmin pää toiselle puolelle. Näin kamera voi kelata filmiä eteenpäin jokaisen kuvan ottamisen jälkeen. Kun filmi on paikoillaan, sulje kameran takakansi.

> Lue myös: Gimbaali on täydellinen varuste kameralaukkuusi

Aseta filmirulla toiselle puolelle ja kiinnitä filmin pää toiselle puolelle.

Aseta filmirulla paikoilleen, vedä filmin päätä hieman ulos ja kiinnitä se toiselle puolelle.

© Shutterstock

3. Laukaise ja kelaa

Nyt olet valmis kuvaamaan. Filmikameroissa valoisuutta ei voi säätää ISO-arvoa säätämällä, joten oikea valotus luodaan suljinaikaa ja aukkoa muuttamalla.

Uudemmissa filmikameroissa voi olla automaattitarkennus, mutta useimmissa filmikameroissa on manuaalinen tarkennus, joten ole tarkkana, jotta tarkennat oikeaan kohtaan ennen kuvan ottamista.

Jos kamerasi on moottoroitu, filmi kelautuu kuvan ottamisen jälkeen automaattisesti eteenpäin. Muussa tapauksessa sinun on kelattava filmiä käsin jokaisen otoksen jälkeen.

Suljinaikaa säädetään kamerasta, aukkoa ja tarkennusta objektiivista.

Aukkoa ja tarkennusta säädetään käsin objektiivista, kun taas suljinnopeus asetetaan kameran säätökiekosta. Kameran oikealla reunalla on vipu filmin kelaamista varten, ja vasemmalla reunalla pyörä, jolla täyteen kuvattu filmi kelataan takaisin rullalle.

© Shutterstock

4. Kelaa filmi takaisin rullalle

Kun koko filmi on kuvattu täyteen, filmi kelataan takaisin rullalle. Se tapahtuu joko automaattisesti moottorin avulla tai käsin. Lopuksi filmi poistetaan kamerasta.

Filmi kelataan käsin takaisin rullalle, kun koko filmi on kuvattu täyteen.

Monissa filmikameroissa on pieni käsikäyttöinen kampi, jolla filmi kelataan takaisin rullalle, kun se on kuvattu täyteen.

© Shutterstock

5. Valmis kehitettäväksi

Kuvien kehittäminen itse on jännittävää puuhaa, ja pienellä harjoittelulla itse kehittämällä voi myös hallita lopputulosta paremmin. Helpointa on kuitenkin viedä filmi kehitettäväksi valokuvausliikkeeseen.

Filmirullan kehittäminen maksaa noin 20–30 euroa hieman kuvien määrästä riippuen, ja useimmiten voit itse valita, haluatko kuvat paperisina, digitaalisina tiedostoina vai molempina.

Valokuvausliikkeessä filmirullat voi yleensä kehittää sekä paperikuviksi että digitaalisiksi tiedostoiksi.

Kun filmirulla on kuvattu täyteen ja pakattu koteloonsa, se viedään valokuvausliikkeeseen kehitettäväksi.

© Shutterstock