Canon EOS R

Sekä Canon että Nikon ovat hiljattain julkistaneet peilittömät kinokoon järjestelmäkamerat. 

© Canon

Ensitestissämme Canon EOS R ja Nikon Z

Olimme mukana sekä Canonin että Nikonin uusien kamerajärjestelmien maailmanensi-illassa. Tarjolla on upeita malleja ja uudenlaisia objektiiveja tosiharrastajille. Tässä ensiarviomme.

keskiviikko 12. syyskuuta 2018

Peilittömät kinokoon järjestelmäkamera ovat olleet kaikkien huulilla sen jälkeen, kun Canon ja Nikon äskeettäin julkistivat omat mallinsa tässä luokassa – nimittäin Canon EOS R, Nikon 6 Z ja Nikon 7 Z.

Pääsimme ensimmäisten joukossa kokeilemaan näitä kameroita julkistamistilaisuudessa. 

Olemme varmoja siitä, että tällaisista kameroista kuullaan lähivuosina paljon lisää. 

Nämä kolme uutuutta esitellään tässä jutussa

Canon EOS R vakuutti kuvanlaadulla

Canon lainasi meille EOS R:ää 12 tunnin ajaksi mallin esittelypäivänä, ja ottamamme 600 kuvan ja video-otoksen perusteella kamera ilahduttaa monin tavoin. 

Emme olleet uskoa silmiämme, kun saimme kuvat näytölle. 

Jopa suuren kinokoon kennon käsittelemättömät kuvat ovat niin teräviä, yksityiskohtaisia ja sävykkäitä, ettemme kaivanneet isompaa ja painavampaa EOS 5D Mark IV -mallia, jota EOS R paljolti muistuttaa.

Lue myös: Valitako peilitön järkkäri vai peilijärjestelmäkamera?

Canon EOS R

Tämä kuva on otettu Canon EOS R:llä vähäisessä ja hyvin vaativassa sekavalossa. Emme saaneet lupaa julkaista ensimmäisiä Nikon Z 6:lla ja 7:llä otettuja kuvia.

© Klaus Nyggaard

Canon EOS R:ssä ohjelmoitava näyttö

Uudessa mallissa peili on vaihtunut elektroniikkaan ja kiinnostaviin toimintoihin.

Kameran takana on kosketusherkkä, ohjelmoitava alue, josta voi oikeaa peukaloa liikuttamalla muuttaa esimerkiksi ISO-arvoa. Kameran näytön voi taittaa esiin ja kääntää ympäri, mikä on mielestämme markkinoiden paras ratkaisu.

Neljässä uudessa objektiivissa, jotka sopivat vain EOS R:ään, on uudenlainen säätörengas, jonka myös voi ohjelmoida itse. Valitsimme siitä aukon säädön.

Canonin mukaan automaattitarkennus on maailman nopein, ja EOS R reagoi salamannopeasti ja tuotti täysin tarkkoja kuvia myös hankalassa valossa.

Canon EOS R

Canon lover, at EOS R er verdens første kamera, der kan fokusere ned til - 6 EV, svarende til lyset kun fra halvmåne. Vi oplevede da også, at fokussen var hurtig og selvsikker. Detaljer og farver gengives helt suverænt i vores første testoptagelser trods mørke omgivelser og diffust kunstigt lys fra flere kilder. Billedstøj er intet problem ved ISO 6400.

Vaikka kamera on uudenlainen ja ohjelmoitavampi kuin aikaisemmat Canonin mallit, sen käyttö tuntui pian kotoiselta. Sähköinen etsin ja itse kameran rakenne on niin ylivoimainen, että tulevaisuus epäilemättä kuuluu peilittömille kameroille.

Sitä todistavat myös neljä hienoa RF-objektiivia. Kokeilimme sekä 24–105 mm F4.0:aa että erittäin tarkkaa 50 mm F1.2:ta, joka on luokkansa valovoimaisin.

EOS R:ssä voi käyttää EF-objektiiveja sovittimen avulla ilman, että kuvanlaatu heikkenee.

> Lisää Canon EOS R:stä

Peräti kaksi mallia Nikonilta

Nikon on esitellyt uudenlaisten kinokokoisten järjestelmän. Sarjassa on kaksi kameraa, joissa on uudenlainen kiinnitys sekä toistaiseksi kolme objektiivia.

Meillä oli kirjoitushetkellä ollut mahdollisuus kokeilla Nikon Z 6:ta ja Z 7:ää sekä joitakin uusista objektiiveista, ja ensivaikutelmamme on erittäin hyvä.

Automaattitarkennus tuntuu toimivan nopeasti ja tarkasti, vaikka kyse oli kameroista, jotka eivät vielä olleet testivalmiita.

Myös suurta, elektronista etsintä oli ilo käyttää. Vaikka kuvaaja käyttäisi silmälaseja, okulaarin saa riittävän lähelle silmää.

Kohde näkyi hyvin, ja etsimen päivitysnopeus vaikutti myös erittäin hyvältä.

> Lisää Nikon Z 6:sta Z 7:stä

Nikon Z 6 Nikon Z 7

Nikon Z er Nikons bud på et spejlløst full-frame-kamera, og det skuffer bestemt ikke. 

© Nikon

Gode muligheder for at tilpasse Nikon Z

Nikonilla ei ole erillistä toimintorengasta uusissa objektiiveissa, mutta tarkennusrenkaan voi ohjelmoida hallitsemaan esimerkiksi valotuksenkorjausta.

Eri painikkeissa on lukuisia ohjelmointimahdollisuuksia, ja Z-kamerat ovat sääsuojattuja kuten myös Canon EOS R.

Kaikissa kolmessa uutuuskamerassa on tietysti joukoittain mahdollisuuksia kuvata 4K-videota. Z 6:n ja Z 7:n rungossa on kuvanvakain. Canonilla sellainen on joissakin objektiiveissa.

Teemme uusista malleista vielä täydelliset testit, joten seuraa lehteä sekä Välineopasta täällä verkon puolella. 

> Nyt voit kokeilla Digikuvaa hintaan 3,90. Napsauta linkkiä ja lue lisää.

Nikon Z

Med en bestemt adapter kan du bruge objektiver fra spejlreflekskameraer både på Nikon Z 6 (kuvassa) og på Canon EOS R. 

© Nikon

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!