Sony A7C

Sony A7C on yksi 20:stä viime vuonna julkistetusta peilittömästä järjestelmäkamerasta.

© Sony

Lännessä suositaan yhä peilijärkkäreitä

Vaikka markkinoille tuodaan nykyään paljon enemmän peilittömiä kuin peilijärjestelmäkameroita, osoittavat Japanin kamerateollisuuden vuoden 2020 luvut, että siirtyminen peilittömiin on Euroopassa ja Amerikassa hitaampaa kuin Aasiassa.

keskiviikko 17. maaliskuuta 2021 teksti P. Siersbæk

Kun tarkastellaan peilittömien järjestelmäkameroiden valmistus- ja tuontimääriä verrattuna perinteisiin järjestelmäkameroihin, suuntaus on selvä.

Peilittömät ovat kauan sitten ohittaneet peililliset.

Me täällä toimituksessa olemme koettaneet pysyä ajan hermolla, joten kaikilla on nyt vähintään yksi peilitön järjestelmäkamera.

Japanilaisten kameravalmistajien yhdistyksen CIPA:n viimeisimmät luvut puhuvat selkokieltä, ja kamerajakauma on selvä: viime vuonna markkinoille tuotiin 20 järjestelmäkameraa, joista vain kolme oli peilillisiä ja loput 17 peilittömiä.

Sama pätee myös tuotantolukemia tarkasteltaessa. Vuonna 2020 tuotettiin yhteensä 5 257 828 järjestelmäkameraa, joista 55 prosenttia oli peilittömiä.

> Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Nikon D780 ja Fujifilm X-T4

Nikon D780 on yksi viime vuoden peilijärjestelmäkameroista. Yksi vuoden 2020 kiinnostavista peilittömistä uutuuksista oli Fujifilm X-T4. 

© Nikon/Fujifilm

Aasialaiset ovat edelläkävijöitä

Aasian maat ovat uuden kehityksen edelläkävijöitä. Pelkästään Japanissa viime vuonna myydyistä järjestelmäkameroista 74 prosenttia oli peilittömiä ja vain 26 prosenttia peilillisiä. Kiinassa suhde oli 66–34, ja sama kehitys on nähtävissä muissa Aasian maissa.

Länsimaissa vastaava kehitys on paljon hitaampaa. Länsimaalaiset kuvaajat ja kuluttajat ovat selvästi konservatiivisempia ja syttyvät hitaammin uudelle kameratyypille.

Sekä Euroopassa että Amerikassa peilijärjestelmäkameroilla edelleen lievä etulyöntiasema. Jakauma on nimittäin 51 prosenttia (peililliset) ja 49 prosenttia (peilittömät).

Vuoden 2021 tendenssi on selvä

Vuoden 2021 ensimmäisten kuukausien aikana on ehditty esitellä vasta kourallinen järjestelmäkameroita, joista yksikään ei ole perinteinen peilikamera. Mahtavatkohan länsimaiset kuluttajat ryhtyä seuraamaan trendiä vuoden kuluessa?

Lisätietoa asiasta löytyy CIPAn sivuilta.

> Lue myös: Kameroiden kuvakennojen koot

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!