Natural History Museum

Pixel Shift -tekniikka parantaa kuvien sävyjen ja yksityiskohtien toistoa.

© Michael Warwick/Shutterstock

Lisää yksityiskohtia Pixel Shiftillä

Joissain uusissa kameroissa, kuten Sony A7R III:ssa, on Pixel Shift -toiminto, jolla saadaan kuviin lisää tarkkuutta. Lue, miten se toimii.

tiistai 13. maaliskuuta 2018 teksti Poul Siersbæk

Pixel Shift on älykäs toiminto, joka on löytänyt tiensä joihinkin kameroihin, esim. Sony A7R III:een. 

Näin Pixel Shift toimii

Kun Pixel Shift on otettu käyttöön, se ottaa automaattisesti neljä raakakuvaa. 

Jokaisen kuvan välillä kuvakennoa siirretään pikselin verran niin, että jokainen kuvakennon 42,2 megapikselistä voi esittää punaisen, vihreän ja sinisen värin. Näin tietoa saadaan kaikkiaan 169,6 megapikseliltä. 

Sonyn Pixel Shift -toiminto

Kuva osoittaa, että Pixel Shift -toiminnolla varustettu kamera tuottaa enemmän kuvainformaatiota kuin tavallinen kamera.

© Sony

Resuluutio ei kasva, mutta kuvanlaatu paranee. Kameran on oltava kiinni jalustassa ja kohteen liikkumaton, sillä kuvauskohteen liikkuvista kohdista tulee epätarkkoja.

Sony A7R III

Sony A7R III:ssa on Pixel Shift -toiminto.

© Sony

Vertaa tavalliseen kuvaan

Pixel Shift tuo kuvaan yksityiskohtaisuutta. 

Tämän voit nähdä vertaamalla alla, jossa puuta esittävää kuvaa on suurennettu zoomaamalla. Vasemmanpuolimmainen kuva on otettu ilman Pixel Shift -toimintoa ja oikeanpuolimmainen sitä käyttäen.

Ota ilmaisohjelma avuksi

Neljä osakuvaa yhdistetään Sonyn maksuttomalla Imaging Edge -ohjelmalla, joka ladataan  Sonyn sivulta

Ohjelma sisältää kolme perustoimintoa: kuvaaminen suoraan tietokoneelle eli nk. Tethered Shooting, katselutoiminto ja käsittelytoiminto, joka muuten muistuttaa Lightroomia. Pixel Shift -tiedostojen tunnus on arw. 

Imaging Edge

Imaging Edge on Sonyn oma kuvankäsittelyohjelma, joka muun muassa yhdistää neljä Pixel Shift -toiminnolla otettua raakakuvaa.

© Digikuva

Näin Imaging Edgeä käytetään

Napsauta neljää osakuvaa kakkospainikkeella käyttäessäsi katselutoimintoa sekä valitse komento Create and Adjust Px. Shift Multi Shoot. Composite Image

Nyt ohjelma tekee arq-tiedoston, joka avaa Editor-osion. Käsittele kuva siellä ja vie se sitten tiff-tiedostona Photoshopiin tai Lightroomiin.

Muut kameramerkit seuraavat perässä

Pentax K-1:ssä on vastaava toiminto, joka kokoaa lopullisen kuvan kamerassa.

Tässäkin tapauksessa kameran on oltava kuvattaessa jalustalla ja kohteen liikkumaton. Myös Olympus ja Panasonic ovat esitelleet Pixel Shift -toiminnon, mutta toimintaperiaate on erilainen. Se perustuu kameran resoluution lisäämiseen kennon liikkuessa kuvauksen aikana.

Lue lisää Digikuvasta

Kysymys Pixel Shiftistä on Digikuvan Kirjelaatikossa 5/2018. Siellä kerromme myös valotusarvoista, suljinajoista ja valkotasapainosta.

Osta irtonumero taitee lehtitilaus, niin saat samalla 142-sivuisen Photoshop-kurssikirjamme yhteishintaan 14,90.

Samalla pääset lukemaan Digikuvan viisi uusinta numeroa Wype-sovelluksen kautta ja pääset hyödyntämään Etunurkkaa , jossa on yli 400 videokurssia valokuvauksesta ja kuvankäsittelystä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!