Fujifilm GFX 50S

Mitä ovat keskikoon kamerat?

Kölnin Photokina-messuilla Fujifilm kertoi tulevasta keskikoon kamerastaan GFX 50S, ja myös muut valmistajat ovat hiljattain alkaneet suosia tätä suurta formaattia. Mutta mikä ihmeen keskikoko?

tiistai 27. syyskuuta 2016

Kameratermi keskikoko viittaa kuvakennon kokoon – ja viittasi ennen filmikokoon – samalla tavalla kuin kinokoko tai APS-C.

Keskikoko viittaa tarkkaan ottaen useampiin eri kokoihin, joista kaikki ovat suurempia kuin noin 36 x 24 mm:n suuruinen kinokoko mutta pienempi kuin nk. suuri koko, joka on 102 x 127 mm tai suurempi.

Fujifilm GFX sensor

Fujifilmin tulevan kameramallin kenno on kooltaan 43,8 x 32,9 mm, joka on samaa luokkaa kuin Hasselblad X1D-50c:ssä ja Pentax 645Z:ssa.

On olemassa myös tätä suurempikennoisia keskikoon kameroita. Phase Onen ha Hasselbladin keskikoon kennomitat ovat useimmiten 53,7 x 40,4 mm:n luokkaa.

Neljä kertaa suurempi

Fujifilm GFX 50S: kenno on miltei 1,7 kertaa kinokokoa suurempi ja neljä kertaa suurempi kuin APS-C-kenno, jollainen on monissa ns. croppikennoisissa järjestelmäkameroissa. Yleistäen voidaan sanoa, että mitä suurempi kenno, sitä parempi kuvanlaatu.

Polttovälikertoimensa vuoksi APS-C-koon kameralla kuvattaessa täytyy objektiivin polttoväli kertoa 1,5:llä, jos haluaa tietää, mikä on sen kinovastaavuus eli kuinka pitkää polttoväliä mikin polttoväli vastaa kinokoon rungolla kuvattaessa. Sadan millin pikkutele vastaa siis kuvakulmaltaan APS-C-koon kamerarungossa 150 millin teleä. Keskikoon kameroiden polttovälikerroin on puolestaan pienempi kuin yksi, koska niiden kenno on kinokokoa suurempi. GFX 50S:n kerroin on 0,79, jotenka 63 millimetrin objektiivi vastaa sillä kuvattaessa 50 millin normaaliobjektiivia.

> Lue lisää Fujifilmin keskikoon uutuuskamerasta täältä: Fujifilm GFX 50S – keskikoon peilitön järkkäri

Alla oleva grafiikka kuvaa eri kennotyyppien välisiä kokosuhteita:

  • Vas. ylh.: keskikoon kenno, esim. Fujifilm GFX 50S.

  • Oik. ylh.: kinokoon kenno.

  • Vas. alh.: APS-C-koon kenno.

  • Kesk. alh.: Four Thirds -kenno, jollainen on esim. Olympuksen ja Panasonicin kameroissa.

  • Oik. alh.: yhden tuuman kenno, jollainen on monissa harrastetason kompaktikameroissa.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!