Testikeskus: Peilittömät järkkärit

Peilitön järjestelmäkamera on selvästi pienempi ja huomaamattomampi kuin peilikamera. Niinpä se on osuva valinta myös lomamatkan kameraksi. Pienestä koosta huolimatta kuvanlaatu on hyvä ja hintataso kohtuullinen.

maanantai 18. helmikuuta 2013

Monelle peilittömän järjestelmäkameran idea kirkastuu vasta, kun sellaista on käyttänyt viikon verran. Peilikameraan tottuneesta tuntuu oudolta, kun kamera on kevyt ja kokokin on puolta pienempi. Tällaista kameraa voi pitää mukanaan aina, ja kuvia voi laukoa nopeasti ja huomiota herättämättä. Isolla peiliheijastuskameralla se ei onnistu. Kuvanlaadussa ei ole merkittävää eroa. Monessa peilittömässä järjestelmäkamerassa on aivan sama kuvakenno kuin vastaavassa peilikamerassa. Myös kuvaprosessori on usein näissä kahdessa kameratyypissä sama. Kaikissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on tietysti vaihdettava objektiivi, ja kaikkiin on saatavana sovitin, jonka avulla niissä voi käyttää peilikameran objektiiveja. Videokuvan laatu on niin ikään hyvä.

Olympuksella ja Panasonicilla, jotka esittelivät ensimmäisinä peilittömät järjestelmäkamerat, on edelleen etumatkaa, koska ne ovat ehtineet kehittää monipuolisen objektiivivalikoiman. Tuoreimmalla tulokkaalla, Canonilla, on peilittömäänsä vain kaksi objektiivia. Panasonicilla ja Sonylla on pari moottorizoomilla varustettua objektiivia, jotka ovat kooltaan vain puolet tavallisesta pakettiobjektiivista. Moottorizoomilla voidaan zoomata tasaisesti ja äänettömästi videokuvauksen aikana. Ne ovat tavallisia objektiiveja kalliimpia, ja kummallakin valmistajalla on myös halvempia vaihtoehtoja. Canonin ja Samsungin isoja zoom-objektiiveja ei voi lyhentää kuljetusasentoon.

Vain Nikonissa, Panasonicissa ja Sonyssa on salama kameran rungossa. Siitä on hyötyä muun muassa täytevalona. Canonin, Olympuksen ja Samsungin varustuksena on erillinen salamalaite, mutta mielestämme se on epäkäytännöllinen ratkaisu. Nikonia ja Panasonicia lukuun ottamatta kaikkiin testin kameroihin voi liittää salamalaitteen.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!