Nikon COOLPIX P90

Testissä Nikon COOLPIX P90

Nikon on tehnyt tähän asti kunnianhimoisimman superzoomkameransa. P90:ssa on kääntyvä n yttö ja zoom 26 millin laajakulmasta 624 mm :n teleen. Makro toimii hienosti, mutta terävyyttä puuttuu.

maanantai 15. kesäkuuta 2009

P90-kamerassa on vaikuttavia ominaisuuksia.Ensimmäinen on objektiivin laaja polttoväl . Se riittää 26 mm:n laajakulmasta 624 mm:n teleobjektiiviin. Lähikuvia voi ottaa vain yhden sentin päästä etulinssistä.

Kameran polttovälialue on niin mahtava, että kameralla voi ainakin polttovälin puolesta kuvata melkein mitä hyvänsä. Kamera toimii myös nopeasti. Sillä saa parissa sekunnissa lähikuvan kukan sisältä ja sitten puun latvassa keikkuvasta oravasta. Käytön helppoutta lisää myös suuri, kolmetuumainen näyttö, joka kääntyy moneen suuntaan ja myös 45 astetta alaspäin. Siitä on hyötyä monessakin tilanteessa, esim. lähikuvauksessa.

Koko tekniikka on pakattu mukavan näköiseen ja kätevän kokoiseen runkoon, jonka painokin on hyvin kohtuullinen zoomin huomioon ottaen. Ensimmäisellä luontokuvausmatkallamme olimme sitä mieltä, että tämä kamera korvaa usein järjestelmäkamerankin.

Ei kuvaa raw-muodossa

Suurin tarkkuus on 12 miljoonaa pikseliä ja se on kompaktille hyvä arvo. Nikonin huippuammattimalli, D3, pääsee samaan 12,1 miljoonaa pikseliin. Kamerassa on kaikki harrastajan kaipaamat automaattitoiminnot. Auto-asetuksen lisäksi kamerassa on 16 kohdeohjelmaa, sekä P, S, A ja M. Sen lisäksi kameraan voi ohjelmoida kaksi omaa valintojen yhdistelmää. Jos kuvaa vaikka häitä, voi kameraan ohjelmoida toisen sisäkuvaukseen ja toisen ulkokuvausta varten. Siirtyminen ison himmenninaukon sisäkuvauksesta päivänvalokuvaukseen käy yhdellä napin painalluksella ja se on selvä etu.

Kameralla saa myös videota, mutta vain normaalilla tarkkuudella. Nikon teki ensimmäisen HD-videota kuvaavan järjestelmäkameran, mutta tällaisen videon tuomisessa kompakteihin Nikon on jälkijunassa. Nikon P90:issa on kasvon- ja hymyntunnistus.

Kamerasta saa hyvän kuvausotteen ja säätimet ovat sopivissa paikoissa. Säätöpyörä kääntyy sopivan tukevasti, eivätkä valitut asetukset vaihdu vahingossa toisiksi. Painikkeita saisi olla enemmänkin, esimerkiksi käsisäädölle ja ISO herkkyydelle. Nikonin valikot ovat myös suomeksi ja niiden rakenne on selvä. Myös säätäminen on helppoa sopivan kirjasinten koon, näytön kirkkauden ja hyvän kontrastin vuoksi.

Kameralla ei voi ottaa rawkuvia, eikä siinä voi käyttää erillistä salamalaitetta. Kameran käyttämässä jpeg-muodossa ei ole mitään vikaa, mutta rawmuoto antaisi lisämahdollisuuksia ja erillinen salamalaitekin olisi usein hyödyksi. Kamerassa on tehokas kuvanvakain. P automatiikka pyrkii käyttämään lyhyttä valotusaikaa. Se vähentää osaltaan tärähtämisen vaaraa. Lyhyt aika sopii tällaiselle pitkäzoomiselle kameralle paremmin kuin pieni himmenninaukko.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä 09/2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!