Useimmat kameramerkit lanseeraavat kerta toisensa jälkeen kalliita lippulaivamalleja, joiden hinnat ovat yli 5 000 euroa. Mutta mitä oikeastaan saat tällä rahalla?

© Shutterstock

Kannattaako kamerasta maksaa 5 000 euroa?

Kameravalmistajat julkaisevat silloin tällöin uusia kameroita, joiden hinta on yli 5 000 euroa, mutta mitä saat vastineeksi maksamalla kamerasta näin paljon?

torstai 12. elokuuta 2021 teksti C. Trant

Kallis, kalliimpi ja kallein – kameroita on saatavana useissa eri hintaluokissa, mutta mitä oikeasti saat, kun valitset kameran ylimmästä hyllystä?

Kerromme kolme syytä, miksi kalleimmat kameramallit maksavat niin paljon. 

Lopuksi voit lukea, minkä tyyppisen valokuvaajan pitäisi harkita kameran ostamista kalleimmasta hyllystä.

1. Saat uusimmat toiminnot ensimmäisenä

Kun maksat kamerasta vähintään 5 000 euroa, saat uusimman tekniikan käyttöösi ensimmäisten joukossa. 

Viimeisimmissä lippulaivamalleissa tämä tarkoittaa, että kameroissa on edistynyt sekä eläinten että ihmisten silmäntunnistus, useita korttipaikkoja tai esimerkiksi täyskennoinen anturi, kuten Fujifilm GFX 100S:ssä.

GFX 100S oli yksi ensimmäisistä malleista, joiden keskikoon kenno on peräti 102,0 megapikseliä, joten kuvien tarkkuus on parempi.

Tästä voit lukea kalliista Fujifilm GFX 100S -kamerasta, jossa on suuri keskikokoinen kenno ja joka tuottaa upean yksityiskohtaisen kuvanlaadun.

Eri kamera-antureiden välinen kokoero.

Suurella keskikoon kennolla kuvattaessa ei-toivotut yksityiskohdat on helpompi rajata pois ja saada silti laadukkaita kuvia, koska saat kuvaan enemmän kohteestasi.

© Shutterstock

2. Saat uskomattoman nopean kameran

Kamerat, joiden hinta on yli 5 000 euroa, ottavat usein uskomattoman monta kuvaa sekunnissa, ja ne seuraavat myös nopeita kohteita tarkasti, joten kuva on lähes aina terävä.

Se tarkoittaa muun muassa sitä, että urheilukuvaajat eivät koskaan jää paitsi ottelun ratkaisevasta sekunnin murto-osasta.

Nikon D6 on hyvä esimerkki salamannopeasta kamerasta. Lisäksi siinä on väsymätön tarkennuskyky ja 105 aktiivista tarkennuspistettä, jotka seuraavat varmasti kohdetta kaikkein nopeimmassakin vauhdissa.

Tästä voit lukea salamannopeasta Nikon D6:sta, joka maksaa noin 5 000 euroa.

Usain Bolt voitti 100 metrin pikajuoksun

Vaikka juoksijat tai muut urheilijat liikkuvat uskomattoman nopeasti, kuvat ovat teräviä, sillä kalliit kamerat ovat nopeita ja niiden tarkennuskyky on loistava.

© Shutterstock

3. Huippuluokan tarkkuus

Lisäksi kalleimpien kameroiden tarkkuus on huippuluokkaa. 

Esimerkiksi Sony A1 -kameran tarkennusjärjestelmä tunnistaa linnun silmät automaattisesti, vaikka linnut olisivat kaukana.

Lisäksi kamera ottaa 30 kuvaa sekunnissa täydellä resoluutiolla ilman katkosta, joten saat laajan valikoiman kuvia, joista voit valita parhaat.

Voit lukea arviomme Sony A1:stä tästä.

Nainen kilpailee korkeushypyssä

Urheilukameran ja harrastuskameran välillä on huomattava ero, kun kyse on nopeiden kuvasarjojen kuvaamisesta. 

© Shutterstock

Ammattilaistason kamerat vastaavat ammattikuvaajan tarpeita

Jos kuvaat urheilua ja toimintaa ammattilaiskuvaajien tavoin, tarvitset yli 5 000 euroa maksavan kameran, jos haluat olla kilpailukykyinen ja ottaa yhtä hyviä kuvia kuin muut.

Kyse ei ole siitä, kannattaako yli 5 000 euron hintaisen kameran ostaminen, koska tässä tapauksessa se on välttämätöntä.

Sama koskee tilanteita, joissa haluat saada parhaat varusteet lintukuvaukseen. Voit saada parempia kuvia kuin muut valokuvaajat, jos ostat kalliimmasta päästä olevan kameran. 

Jos sen sijaan et tarvitse maailmanluokan nopeutta ja tarkkuutta tarjoavaa kameraa, voit tyytyä vähempään. 

Välineoppaasta voit lukea satoja arvosteluja eri luokkiin kuuluvista kameroista. Tästä voit lukea lisää siitä, millainen kamera sopii tarpeisiisi.

> Lue myös: 3 asiaa, jotka antavat urheilukuvaajalle epäreilun etumatkan sinuun verrattuna 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!