Vanhoja matkapuhelimia
© Shutterstock

3 vinkkiä, joilla piristät vanhaa matkapuhelinta

Uusissa matkapuhelimissa on aikaisempaa enemmän objektiiveja, paremmat kennot ja muuta hienoa, mutta ne ovat myös paljon kalliimpia. Annamme tässä ohjeita, joilla vanhalla kameralla saa yhtä hyviä kuvia kuin uudella.

maanantai 15. heinäkuuta 2019

Uusia kamerapuhelimia esitellään jatkuvasta ja moni haaveilee niistä.

Uusissa malleissa on useita objektiiveja, paremmat kuvakennot ja muista hienouksia. Uutuuslaitteiden hinta on vaan aika korkea.

Vaihtoehdoksi uuden hankintaan annamme niksejä, joilla vanhojen puhelinten kameran voi optimoida mahdollisimman tehokkaaksi.

Puhelin ottaa kuvan vuoresta

Valotuksen lukitsemisella saa usein laadukkaamman kuvan.

© Shutterstock

1. Säädä vanhan puhelimen valotusta

Uudet puhelimet osaavat säätää valotuksen aikaisempaa tarkemmin. Kennot ovat herkempiä ja uusissa on mahdollista käyttää suuria ISO-arvoja. Aivan uudessa Huawei P30 Pro -puhelimessa suurin ISO-arvo on peräti 409 600, ja sen vuoksi yökuvaus onnistuu hämmästyttävän hyvin.

Vaikka puhelimessasi ei olisikaan uusien huippumallien huimia ISO-arvoja, valotusta voi kuitenkin säätää.

Kun säädät valotuksen itse, saat lähes saman kuvanlaadun kuin uusilla puhelimella. iPhonessa voi pitää sormea näytöllä ja silloin puhelin lukitsee valotuksen. Kahden sekunnin painamisen jälkeen puhelin näyttää Autom. valotus/tarkennus lukittu -tekstin.

Valotus on nyt lukittu ja valotusta oi säätää vetämällä sormea ylös- tai alaspäin näytöllä.  Android-puhelimissa pitää yleensä käyttää Kamera-ohjelman pro-säätöjä valotuksen säätämiseen.

Kamerapuhelimien kuvia pitäisi yleensä alivalottaa hieman. Varjokohtia on useimmiten helpompi vaalentaa kuin korjata puhki palaneita huippuvaloja.

> Lue myös: 4 vinkkiä mobiilikuvien valaisuun

Akku täynnä.

Uusissa puhelimissa on yleensä tehokkaampi akku kuin vanhoissa. Harkitse akun vaihtoa.

© Shutterstock

2. Vaihda akku ja saat lisätehoa

Nykyiset puhelimet vaativat paljon sähköä, jotta ne jaksvat suorittaa vaaditut tehtävät. Sen vuoksi esimerkiksi Samsung Galaxy A9:n akun kapasiteetti on peräti 5000 mAh. Se on kolme kertaa niin paljon kuin iPhone SE:ssä.

Uudet puhelimet pystyvät tallentamaan enemmän videoita ja valokuvia, Lisäksi ne ovat nopeampia. Vanhojen puhelimien akut heikkenevät vuosien käytössä.

Uuden akun vaihtaminen maksaa yleensä. alle 80 euroa ja sellaisen saa useimpiin vanhoihin malleihin. Uusi akku piristää puhelinta ja ohjelmatkin aukeavat nopeammin, kun sähköä on riittävästi.

Uudella akulla kuvaaminen onnistuu taas mukavasti. Kuvanlaatu on sama, mutta puhelin toimii miellyttävämmin ja pitempään.

Lisäobjektiivit

Puhelimeen napsauttamalla kiinnitettävät lisäobjektiivit tuovat uusia mahdollisuuksia kuvaamiseen.

© Shutterstock

3. Päivitä puhelin lisäobjektiiveilla

Uusissa matkapuhelimissa on useita kameroita. Samsungs Galaxy S10:ssa on  takaseinässä kolme kameraa: ultralaajakulma, laajakulma ja tele.

Tuhannen euron uuden puhelimen hankkimisen sijaan voit ostaa linssejä, jotka on helppo kiinnittää.

Niiden avulla vanha puhelin kuvaa erittäin laajakulmaisia, tele- tai makrokuvia.

Tilaa 2 numeroa Digikuva-lehteä, niin saat samalla kolme objektiivia älypuhelimeen – yhteensä vain 14,90 euron hintaan. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!