Raakakuvatiedosto sisältää kaiken kuvadatan, jonka kameran kenno tallentaa. Raw on jo pitemmän aikaa ollut perusstandardi monissa Android-käyttöjärjestelmällä varustetuissa älypuhelimissa, mutta Apple hyppäsi tähän junaan vasta viikko sitten.
Uudessa iPhone 7:ssä on raakakuvausmahdollisuus, ja myös vanhemmissa, yli 12 megapikselin kameran omaavissa laitteissa raakakuvaus onnistuu, jos niihin päivitetään uusin versio iOS-käyttöjärjestelmästä, joka on juuri julkistettu.
Raakakuvia voidaan käsitellä monipuolisemmin kuin pakattuja, kameran esikäsittelemiä kuvatiedostoja (esim. jpg), ja niistä voidaan löytää sävyjä, jotka muuten olisivat menneet pilalle tai hävinneet täysin.
Vaatii eri valmistajan sovelluksen
Vaikka Apple toi iPhoneen raakakuvausmahdollisuuden, tarvitaan raw-tiedostojen käsittelyyn toisen valmistajan tekemä kuvankäsittelysovellus, koska Applen kamerasovellus ei tähän pysty.
Kuvaamisen lisäksi muuntaminen onnistuu Adobe Lightroom Mobilen iOS-versiolla 2.5, jolla voidaan säätää mm. valkotasapainoa ja valoisuutta.
Valitettavasti himmenninaukkoa ja suljinaikaa ei kuvaustilanteessa voi säätää, minkä vuoksi valotusajat tuppaavat pitenemään hämärässä kuvattaessa. Silloin kaivattaisiin suuria ISO-herkkyyksiä, mutta niitä ei vielä ole mistä ottaa. Siinäpä kehittämistä Adobelle.
Lightroom- ja iOS-päivitysten myötä iPhonet alkavat vähitellen kiilata Android-laitteiden kantaan – nämä kun ovat tallentaneet DNG-raakatiedostoja jo helmikuusta asti.
Vain uudempiin iPhoneihin
DNG-kuvausmahdollisuus siis edellyttää sitä, että iPhoneen on asennettu uusi iOS 10 ja että puhelimen kameran kennossa on vähintään 12 megapikselin kuvakenno. Näitä malleja ovat esim. iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE ja iPad Pro 9.7. Sama koskee uusia iPhone 7- ja iPhone 7 Plus -malleja, kun ne tulevat myyntiin.
Olemme jo kokeilleet iOS:lle tarkoitettua Lightroom Mobile -versiota, ja se vaikutti hyvältä. Tässä muutama tuore esimerkki DNG raw -kuvista ennen ja jälkeen käsittelyn.
Otimme kuvat iPhone SE:llä, jossa on Lightroom Mobilen iOS-versio. Säädimme mm. kuvien valoisuutta, huippuvalokohtia, varjokohtia ja valkotasapainoa melko pikaisesti Lightroom Mobilella suoraan kännykässä, jossa meillä oli käytännöllisesti katsoen käytössämme samat säätömahdollisuudet kuin Lightroomin tietokoneversiossa.