Järjestelmäkameran objektiivi on aivan eri tasoa kuin älypuhelimissa.
Matkapuhelin ja järjestelmäkamera. Kuvanlaatu paranee valtavasti siirryttäessä matkapuhelimesta järjestelmäkameraan.
© Shutterstock.

Näin vaihdat matkapuhelimesta järjestelmäkameraan

Siirtymällä matkapuhelimesta järjestelmäkameraan saat huomattavasti parempia kuvia, eikä sen tarvitse olla vaikeaa. Seuraavassa kerromme, miten pääset parhaiten alkuun järjestelmäkameran käytössä.

torstai 1. kesäkuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Matkapuhelin sopii hyvin jokapäiväisen elämän dokumentoimiseen valokuvina ja videoina, mutta jos haluat todella unohtumattomia kuvia, tarvitset oikean kameran. Aloittamisen ei tarvitse olla kallista eikä hankalaa. Seuraavassa kerromme, miten vaihdat helposti matkapuhelimesta järjestelmäkameraan.  

1. Aloita edullisella mallilla

2. Valitse monipuolinen zoomobjektiivi

3. Aloita automaattiasetuksilla

4. Käytä kameran sovellusta valokuvien jakamiseen

1. Aloita edullisella mallilla

Älä käytä kaikkia säästöjäsi kalleimpaan kameraan, jonka löydät. Vaatii paljon harjoittelua, ennen kuin saat siitä kaiken irti. Aloita sen sijaan hyvällä keskitason mallilla. Kaikilla kameravalmistajilla on sellainen. 

Ne maksavat yleensä 900–1200 euroa, ja ne voidaan ostaa pakettina, johon kuuluu sopiva objektiivi.

Budjettiystävälliset järjestelmäkamerat ovat usein kooltaan pienempiä kuin kalliit kamerat, sillä niissä käytetään pienempiä kuvakennoja.
Fuji X-T20

Fujifilm valmistaa erinomaisia keskitason kameroita.

© Shutterstock.

2. Valitse monipuolinen zoomobjektiivi

Käyttämäsi objektiivi ratkaisee, mihin voit käyttää kameraa. Siksi kannattaa valita aluksi monipuolinen objektiivi, jota voidaan käyttää tavallisimmissa kuvaustehtävissä. 

24–70 mm:n polttovälillä varustettu zoom-objektiivi on hyvä valinta. Se riittää keskisuuresta laajakulmasta keskipitkään teleen. Itse asiassa kantama on sama kuin useimmilla optisella zoomilla varustetuilla puhelimilla. 

Jos haluat kuviisi hienon taustasumennuksen, valitse objektiivi, jossa on suuri himmenninaukko. Se ilmaistaan F-kirjaimella, jota seuraa numero. Mitä pienempi numero, sitä suurempi himmenninaukko, mutta yleensä myös sitä kalliimpi objektiivi.

Saat monipuolisen yleisobjektiivin, jos valitset 24–70 mm:n polttovälin.
24–70 mm:n objektiivi.

24–70 mm:n polttovälillä varustettu zoom-objektiivi kattaa monia tilanteita maisemista muotokuviin.

© Shutterstock.

3. Aloita automaattiasetuksilla

Käytä automaattiasetuksia kameran ensimmäisillä käyttökerroilla. Kameran valintakiekossa se on yleensä merkitty kirjaimin Ai. Silloin kuvaaminen on yhtä helppoa kuin matkapuhelimella, mutta saat huomattavasti paremmat edellytykset hyville kuville.

Monissa tapauksissa kamera tunnistaa ihmiset, eläimet ja ajoneuvot. Kohteen näkeminen kameran suurelta näytöltä tai elektronisesta etsimestä on myös helpompaa, jos kamerassa on kohteentunnistus. Lisäksi kamerassa on erillinen laukaisinpainike ja muita tärkeitä toimintoja. 

Kun olet valmis siirtymään askeleen pidemmälle, valitse P-tila, joka ehdottaa optimaalisia asetuksia, mutta mahdollistaa kaikkien parametrien säätämisen. Näin opit tuntemaan toiminnot hauskasti ja rauhassa sen sijaan, että siirtyisit suoraan manuaaliseen tilaan.


Ota ensimmäiset kuvat tässä tilassa ja opettele tuntemaan kamera rauhassa, kunnes siirryt käsisäätöisiin ohjelmiin.
Automaattinen tila.

Tässä tilassa kamera valitsee kaikki asetukset itse. Painat vain laukaisinta.

© Shutterstock.

4. Käytä kameran sovellusta valokuvien jakamiseen

Kaikille uusimmille järjestelmäkameroille on sovellus, jonka voit ladata matkapuhelimeen. Kun se on asennettuna, voit siirtää kuvia kamerasta langattomasti matkapuhelimeesi ja jakaa täysosumasi suoraan sosiaalisessa mediassa, lähettää ne ystävillesi ja kaikille muille, samoin kuin olet tottunut tekemään kännykkäkuvillasi. 

Näin saat molempien maailmojen parhaat puolet. Järjestelmäkameran kuvanlaatu yhdistettynä matkapuhelimen älykkäisiin viestintäominaisuuksiin.

Käytä sovellusta siirtääksesi kuvat kamerasta puhelimeen.
Kuvan jakaminen matkapuhelimen ja järjestelmäkameran välillä.

Uusimmille kameroille on sovellus, joka voidaan ladata matkapuhelimeen ja jota voidaan käyttää kuvien siirtoon kameran ja puhelimen välillä.

© Shutterstock.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!