Olisi helppoa, jos voisit vain painaa kameran ja objektiivin painiketta, ja saisit terävän kuvan aina, kun painaisit laukaisinta.
Valitettavasti näin ei ole. Tästä artikkelista voit lukea, mitä kuvanvakautus tarkoittaa ja miten se toimii – ja millaisia erityyppisiä kuvanvakaimia on markkinoilla.
Mitä kuvanvakautus tarkoittaa?
Kuvanvakautus on kamerasi tai objektiivisi toiminto, joka kompensoi tärinää ja auttaa saamaan teräviä kuvia pidemmillä valotusajoilla kuin se muuten onnistuisi.
Kuvanvakain on siten korvaamaton apu varsinkin kuvattaessa pitkällä polttovälillä, jossa objektiivit ovat usein raskaita.
Yli 150 mm:n polttoväleillä pienimmätkin tärähdykset näkyvät selvästi, jos kuvaat käsivaralta ilman kuvanvakainta.
Usein kuvanvakain tarjoaa kolmesta neljään aukkoa lisää pelivaraa, jolloin voit kuvata 1/30 sekunnin valotusajalla 1/250 sekunnin sijaan 250 mm:n objektiivilla – ja silti saada teräviä kuvia.
Lue myös: Kannattaako valita peilitön vai peilijärjestelmäkamera

Varsinkin käsivaralta kuvattaessa kuvanvakain voi auttaa saamaan terävämmän kuvan.
© ShutterstockOnko kuvanvakaimissa eroja?
Kyllä, kameravalmistajat tarjoavat erilaisia tekniikoita, ja jotkut niistä ovat edistyneempiä kuin toiset.
Käytännössä versioissa on kuitenkin niin pieniä eroja, että jos aiot ostaa kameran, on tärkeämpää tarkastella kuvanlaatua korkealla ja matalalla ISO-arvolla sekä ergonomiaa, automaattitarkennusta ja muita toimintoja.
Nämä ovat ratkaisevampia eroja sen suhteen, saatko hyviä kuvia. Kuvanvakaimia on pääasiallisesti kahta eri tyyppiä:
Kuvanvakain kennossa
Kun kuvanvakain on kennossa, koko kenno siirtyy enintään viidellä tasolla kompensoidakseen kameran tärinää.
Parhaat kamerat mahdollistavat kuvaamisen 5,5 kertaa pidemmällä valotusajalla.
Suuri etu on, että kuvanvakain on käytössä riippumatta siitä, mitä objektiivia käytetään. Tällöin ei tarvitse maksaa ylimääräistä kuvanvakaimella varustetusta objektiivista. Tämä tyyppi on seuraavissa kameramalleissa: Canon EOS M ja RF, Fujifilm, Nikon Z, Olympus, Panasonic, Pentax ja Sony.
Lue myös: Uusia kuvakulmia kännykkäkuviin

Monissa merkeissä, kuten Pentaxissa, on kuvanvakain kennossa.
© PentaxKuvanvakaus objektiivissa
Kun objektiivin kuvanvakaus on käytössä, objektiivin linssi siirtyy enintään neljällä tasolla kompensoidakseen kameran tärinää.
Jotkut objektiivit mahdollistavat kuvaamisen viisi kertaa pidemmällä valotusajalla.
Hyötynä on, että kuvanvakain voidaan optimoida objektiivin mukaan, pitkät teleobjektiivit vakautuvat paremmin ja vakautettu kuva näkyy etsimessä.
Tätä tyyppiä tarjoavat Canon, Fujifilm, Nikon, Olympus, Panasonic, Sigma ja Sony E.

Objektiiviin sijoitettu vakain on myös melko yleinen, esimerkiksi Sonylla.
© SonyMitä tarkoittaa kaksinkertainen kuvanvakaus?
Jos sekä kamerassa että objektiivissa on kuvanvakain, se voi vähentää tärinää vieläkin enemmän, jos molemmat otetaan käyttöön samanaikaisesti. Tällöin kyseessä on kaksinkertainen kuvanvakaus.
Useat valmistajat, kuten Olympus ja Sony, ovat alkaneet tarjoamaan kuvanvakautusta sekä järjestelmäkameroidensa kennossa että tietyissä objektiiveissa. Siten valotusaika voi olla jopa kuusi kertaa pidempi.
Kun kaksinkertainen vakautus on käytössä, kamera valitsee automaattisesti yhden tyypin parhaat korjausominaisuudet ja yhdistää sen toisen tyypin parhaisiin ominaisuuksiin.
Erilaisia asetuksia
Monissa suurissa tele- ja zoomobjektiiveissa on sisäinen kuvanvakain, jossa on yleensä kolme erilaisissa olosuhteissa käytettävää asetusta. Niillä jokaisella on omat hyvät puolensa, ja sopivan asetuksen valinta riippuu siitä, miten kameraa liikutetaan kuvauksen aikana. Joissakin kalleimmissa teleobjektiiveissa valittavana voi olla useampiakin vaihtoehtoja. Tässä ovat Canonin, Nikonin ja Sonyn asetukset. Muilla merkeillä on asetuksissa samankaltaiset vaihtoehdot.
Esimerkiksi Canonissa Mode 1 -tila on tarkoitettu paikallaan pysyviin kohteisiin, kun taas kaksi muuta tilaa sopivat hyvin liikkuviin kohteisiin. Mode 2 -tila kannattaa valita, kun panoroidaan toimintakuvissa. Mode 3 -tila kompensoi sekä vaaka- että pystysuunnassa, ja siinä kuvanvakain otetaan käyttöön vasta laukaisupainiketta painettaessa.
Nikonissa on yleensä kaksi asetusta. NORMAL-tilaa voidaan käyttää useimmissa tapauksissa. ACTIVE -tilaa käytetään alustan liikkuessa, kuten autosta kuvattaessa. SPORT -tila on tarkoitettu panorointiin, ja se on käytettävissä uusissa suurissa teleobjektiiveissa.
Sonylla MODE 1 on normaali tila, sillä se kompensoi yleisimmät tärinät. MODE 2 kompensoi kameran tärinää, kun panoroidaan auton kaltaisia liikkuvia kohteita. MODE 3 auttaa saamaan teräviä kuvia kuvattaessa ennakoimattomasti liikkuvia kohteita, kuten urheilua.