Neulanreikakameran-voit-luoda-itse
© Shutterstock.

Näin teet neulanreikäkameran

Tavallisilla kodintarvikkeilla ja valokuvapaperilla voit tehdä oman primitiivisen kamerasi

perjantai 26. toukokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Nykyaikainen kamera on huipputekniikan tuotos, mutta perusmuodossaan kamera on itse asiassa vain tumma laatikko, joka päästää sisään hieman valoa. Sen voit tehdä itse melko nopeasti. 

Oman neulanreikäkameran tekeminen voi olla hauska pieni projekti ja samalla varsin opettavaista, jos haluaa ymmärtää kameran toiminnan perusteet.

Neulanreikäkameran rakentamiseen tarvitaan:

Valotiivis laatikko (esimerkiksi kenkälaatikko).
Mustaa paperia
Mustaa väriä
Mustaa teippiä
Alumiinirasia
Neula
Liimaa
Sakset
Viivoitin
Terävä veitsi
Valokuvapaperia
Punainen valo
Kehitysneste
Kiinnitysneste

1. Pimennä laatikko

Sana "kamera" tarkoittaa pimeää tilaa. Neulanreikäkameraa rakentaessasi ymmärrät, miksi. Neulanreikäkamera on tämän perusidean puhtain muoto.

Kantava ajatus on siis täysin pimeä ja valotiivis laatikko. Kenkälaatikko on sopiva tähän tarkoitukseen, sillä siinä on tilaa valokuvapaperille.

Voit pimentää rasian kokonaan liimaamalla mustan paperin sen sisäpuolelle, pohjaan, sivuihin ja kanteen. Mittaa laatikon mitat viivaimella siten, että paperi peittää laatikon optimaalisesti. Maalaa mustalla värillä esimerkiksi nurkat ja muut kohdat, jotka eivät ole peittyneet.

Peitä laatikon ulkoreunat mustalla teipillä. Sähköteippi voi olla erinomainen ratkaisu, koska valon on vaikea päästä tämän melko vahvan teippityypin läpi.

2. Pistä himmenninaukko

Piirrä X-merkki laatikon toisen reunan keskelle kohtaan, jossa neulanreiän tulisi olla. Leikkaa sitten alumiinitölkistä (esimerkiksi virvoitusjuomatölkistä) noin 3 x 3 cm:n kokoinen pala. Piirrä värillä noin 1,5 x 1,5 cm:n merkintä laatikon X-merkin keskikohtaan.

Leikkaa nyt merkitty kohta laatikosta veitsellä. Varo, ettet leikkaa laatikon sisällä olevaa paperia. Se voi aiheuttaa valovuotoja, jotka vahingoittavat valokuvaasi.

Tee sitten neulalla reikä alumiinipalaan. Älä paina neulaa kokonaan läpi, koska silloin syntyy liian suuri reikä.

Teippaa alumiinipala siten, että se peittää laatikkoon leikatun reiän. Nyt olet luonut kameran aukon. 

3. Nyt on sulkimen aika

Nyt on aika tehdä suljin. Voit tehdä sen helposti teipinpalalla, joka teipataan neulanreiän eteen. 

Neulanreikäkamera voi olla monta eri muotoa.
Neulanreikäkamera voi myös näyttää tältä.© Shutterstock.


4. Neulanreikäkameran käyttäminen

Leikkaa pimiössä valokuvapaperi sopimaan laatikkoon neulanreiän vastakkaiselle puolelle. Teippaa paperi niin, että paperi on reiän päällä, ja sulje rasia, jotta siihen ei pääse valoa. Muista peittää neulanreikä teipillä.

Aseta rasia niin, että neulanreikä osoittaa suoraan kuvattavaan kohteeseen. Vedä teippi sitten pois neulanreiästä. Varo, ettet täristä laatikkoa sitä tehdessäsi.

Aukon koko ja valon määrä määräävät valotusajan (aivan kuten nykyaikaisessa digitaalikamerassa!). Ulkona valoisana päivänä se on yleensä noin 30 sekuntia, kun taas sisätiloissa se voi olla useita minuutteja.

Kun ihanteellinen valotusaika on saavutettu, vedä teippi neulanreiän päälle uudelleen. Siirry sitten takaisin pimiöön ja poista valokuvapaperi.

Neulanreikäkamera kuvaa kohdetta tällä tavalla.
Näin neulanreikäkamera ottaa kuvan.© Shutterstock.

5. Kehitä valokuvasi

Tämä vaihe on hieman valokuvausteknisempi. Jos olet työskennellyt vanhanaikaisen filmikuvan parissa, tunnet prosessin hyvin…

Suojaa valokuvapaperisi valolta, kunnes se on kehitetty. Pimiön on oltava täysin pimeä. Punaisen valon avulla näet, mitä teet. Ne eivät maksa paljon.

Poista valokuvapaperi neulanreikäkamerasta. Aseta paperi kehitenesteeseen ja anna olla siinä kaksi minuuttia.

Ota sen jälkeen paperi pihdeillä ja aseta se toiseen astiaan, jossa on kiinnitysnestettä. Sen pitäisi olla siinä 30 sekuntia. Ota paperi pois ja huuhtele pois tavallisella vedellä.

Katsele neulanreikäkameroilla otettuja kuvia ja neulanreikäkameroita Instagramissa.

Neulanreikäkameralla kuvattaessa suurin tekninen haaste on kuvan kehittäminen.
Kehittäminen on teknisesti vaativin osa neulanreikäkameralla kuvaamista.© Shutterstock

Tähän asti kaikki on hyvin. Nyt sinulla on vanhanaikaista negatiivia vastaava tulos. Voit nyt jatkaa primitiivistä analogista polkua ja kehittää negatiivin itse tai lähettää sen valokuvausliikkeeseen. 

Paljon helpompi tapa on skannata kuva joko valokuvaskannerilla tai yksinkertaisesti ottamalla siitä kuva matkapuhelimella. Voit "kehittää" sen Photoshopissa. Avaa kuva, valitse Adjustments ja sitten Invert. SIlloin negatiivi näyttää tavalliselta mustavalkokuvalta.

Kuvanlaatu ei ole läheskään ihanteellinen, mutta neulanreikäkameran valokuvassa on oma viehätyksensä. Bonuksena koet onnistumista, kun olet ottanut kuvan itse luomallasi kameralla.   

Neulanreikäkameralla saa varsin selkeitä kuvia, jos kohde pysyy melko paikoillaan.
Neulanreikäkameran kuva ei ole teknisesti täydellinen, mutta siinä on oma viehätyksensä.© Shutterstock.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!