Pentax-kameran kuvanvakain

Kameran kuvanvakaimen tehtävä on parantaa kuvien terävyyttä pitkähköillä suljinajoilla kuvattaessa käsivaralta. 

© Pentax

Näin toimii kameran kuvanvakain

Kuvanvakain vaimentaa kameran liikkeitä ja sen avulla saa teräviä kuvia pitemmillä valotusajoilla kuin ilman. Erityisesti pitkillä polttoväleillä kuvattaessa vakain on välttämätön. Niitä on periaatteessa kahdenlaisia, ja eroista kerromme täällä.

torstai 2. marraskuuta 2017 teksti Poul Siersbæk

Kuvanvakain on joko kamerassa tai objektiivissa ja se vaimentaa kameran liikkeitä, joten sen avulla saa teräviä kuvia pitemmillä valotusajoilla kuin ilman. 

Erityisesti pitkillä polttoväleillä kuvattaessa vakain on välttämätön, koska silloin tärinä näkyy selvemmin ja objektiivit myös painavat. Yli 150 mm:n polttovälillä kuvattaessa näkyy pienikin tärinä selvästi kuvissa, ellei vakain ole päällä.

Kuvanvakaimen kanssa voidaan kuvata useita aukkoaskelia pitemmillä suljinajoilla kuin ilman, esim. 1/30 sekunnin ajalla 1/250 s:n sijaan, kun polttoväli on 250 mm – eikä kuvista tule tärähtäneitä.

Lue myös: Valitako peilitön järkkäri vai peilijärjestelmäkamera?

Erilaisia vakaintyyppejä

Kameravalmistajat tarjoavat erilaisia teknisiä ratkaisuja, joista toiset ovat edistyksellisempiä kuin toiset. 

Erot ovat käytännössä kuitenkin niin pieniä verrattuna esimerkiksi erilaisilla ISO-herkkyyksillä otettujen kuvien kuvanlaadun eroihin tai muiden kameratoimintojen, ergonomian ja automaattitarkennuksen eroihin. Näihin kannattaa kiinnittää kamerakaupassa enemmän huomiota kuin vakainten eroihin. 

Kuvanvakaimia on olemassa periaatteessa kahdenlaisia:

1. Kuvanvakain kuvakennossa

Tärinää vaimennetaan siirtämällä koko kennoa jopa viidessä tasossa. Parhailla kameroilla voidaan käsivaralta kuvata jopa 5,5 valotusaskelta pitemmillä valotusajoilla kuin ilman vakainta. 

Etuna on, että kuvanvakain on käytössä objektiivista riippumatta, eikä objektiivista tarvitse maksaa lisää kuvanvakaimen takia. 

Vakaimia on mm. näissä kameroissa Canon EOS M, Olympus, Panasonic, Pentax, Sony A ja Sony E.

Lue myös: Parempia kännykkäkuvia objektiivisarjan avulla

Pentax-kameran kuvanvakain

Monessa kameramerkissä kuten Pentaxissa kuvanvakain on kennossa.

© Pentax

2. Kuvanvakain objektiivissa

Tärinää vaimennetaan siirtämällä objektiivissa olevaa linssiä jopa neljässä tasossa, ja silloin voidaan kuvata käsivaralta jopa valotusaskelta pitemmillä valotusajoilla kuin ilman vakainta. 

Etuna on, että kuvanvakain voidaan optimoida objektiivin mukaan. Pitkiin teleobjektiiveihin tehdään parempi vakain, jonka toiminta näkyy etsimessä.

Tällaisia vakaimia on mm. Canonissa, Fujifilmissä, Nikonissa, Olympuksessa, Panasonicissa, Sigmassa ja Sony E:ssä.

Sony-kameran kuvanvakain

Objektiivissa oleva vakain on yleisin vakaintyyppi, erityisesti peilikameroiden osalta, ja sitä on mm. Sonylla. 

© Sony

Molemmat vakaintyypit

Monet valmistajat, esim. Olympus ja Sony, ovat alkaneet sijoittaa vakaimet sekä kennolle että tiettyihin objektiiveihin. 

Tällaisilla hybridivakaimilla voidaan kuvata jopa kuusi askelta pitemmillä suljinajoilla kuin ilman vakainta. 

Yhdistelmävakaimen ollessa toiminnassa valitsee kamera parhaat korjaustoimentpiteettoiselta vakaimelta ja yhdistää ne toisen vakaimen parhaisuun korjaustoimenpiteisiin.

Lue aiheesta lisää

Digikuvan numeron 16/2017 kirjelaatikosta, jossa kysyttiin, mikä vakaintyyppi on paras. Samalla sivulla on myös vinkkejä vakaaseen kuvaamiseen.

Tee lehtitilaus nyt, niin voit lukea viisi uusinta numeroamme mobiililaitteilla Wype-sovelluksen kautta

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!