Järjestelmäkameraa voidaan laajentaa ja päivittää jatkuvasti, joten se on hyvä valinta aloittelijalle.
Aloittelijan kamera.

Aloittelijana pääset alkuun kameran käytössä automaattisilla toiminnoilla. 

© Shutterstock.

Parhaat kamerat aloittelijalle

Jos haluat aloittaa valokuvaamisen oikealla kameralla, pääset hyvin alkuun valitsemalla jonkin tässä luettelossa olevista kameroista

maanantai 5. kesäkuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Jos matkapuhelimen valokuvausmahdollisuudet alkavat tuntua liian rajoitetuilta, on aika hankkia oikea kamera. 

Voit saada kohtuulliseen hintaan hyvän kameran, jonka käyttö on helppo aloittaa. Kamerat eroavat kuitenkin toisistaan paljon, joten lue eteenpäin, niin saat apua tarpeisiisi parhaiten sopivan kameran löytämiseen.

Hyvä kamera aloittelijalle.
Canon EOS R50.

Erinomainen valinta aloittelijan kameraksi.

© Canon.

Canon EOS R50: Pieni järjestelmäkamera aloittelijalle

Erittäin pienestä koostaan huolimatta R50 istuu yllättävän hyvin käteen. Painikkeet on sijoitettu strategisesti hyvin, mikä helpottaa käyttöä. Kaipasimme kuitenkin ohjaussauvaa tarkennuspisteen siirtämiseksi. R50-mallissa se tehdään painamalla painiketta ja käyttämällä navigointipainikkeita tai sormia näytöllä.

Sekä yksityiskohtien toisto että kirkkaus ovat hyviä hintaan nähden. Kamera on hyvä valinta uudelle valokuvaajalle, kun taas vaativampi valokuvaaja haluaa siirtyä asteikossa askeleen tai kaksi ylemmäksi.

Hinta 1010 €

Lue Canon EOS R10:n arvostelu täältä

Sony ZV-E10.
Sony ZV-E10.© Sony.

Sony ZV-E10: Kompakti kamera verkkosisällön tuottamiseen

ZV-E10 on kamera vloggaajille, jotka luovat sisältöä internetiin. Painopiste on videokuvauksessa. Kameralla pystyy kuvaamaan korkealaatuista 4K-videota. Pienen kameran ergonomia ei ole optimaalinen, mutta siinä on hyvät liitäntämahdollisuudet, sisäinen suuntamikrofoni, monia videoasetuksia ja suoratoistomahdollisuus.

HINTA: 900 €

Lue Sony ZV-E10:n koko arvostelu täältä

Ricoh WG-80: Vedenalainen kamera aloittelijalle

Kamera istuu hyvin käteen, painikkeet ovat helppokäyttöisiä ja kamera on hauska ottaa mukaan esimerkiksi rannalle tai maastopyöräilylenkille. Se selviytyy 14 metrin syvyydessä veden alla, mikä sopii hyvin useimmille snorkkeliretkille. Kamera on pölytiivis ja kestää putoamista 1,6 metrin korkeudesta. Se takaa hyvän turvallisuuden vaativissa olosuhteissa.

WG-80-kamerassa on 5-kertainen optinen zoom, joka kattaa monipuolisesti 28–140 mm:n polttovälin. Makrokuvausasetuksen kanssa tarkennusetäisyys on alle 1,0 cm. Se toimii hyvin, kun käytetään LED-lamppuja varjojen välttämiseksi.

Kuvanlaadussa kompaktikamera selviää hienosti, mutta ei tee erityistä vaikutusta. Sarjakuvauksen erittäin hidas nopeus ja hidas seurantatarkennus merkitsevät kuitenkin sitä, että WG-80 ei sovi nopean toiminnan kuvaamiseen.

Ei ole epäilystäkään siitä, että WG-80:n avulla voi ottaa kuvia, joita ei tulisi otettua kalliilla kameravarusteilla, mutta kamera on enemmänkin kallis lelu.

Hinta 309 €

Lue Ricoh WG-80:n koko arvostelu täältä

Hyvä kamera aloittelijalle, joka haluaa ottaa sekä valokuvia että videoita.
Nikon Z 30.

Se istuu hyvin käteen, ja siinä on hyviä toimintoja sekä valokuvaukseen että videokuvaukseen.

© Nikon.

Nikon Z 30: Edullinen järjestelmäkamera aloittelijalle

Tämä on Nikonin kolmas APS-C-kennolla varustettu peilitön Z-kamera, ja se on myös sarjan edullisin malli. Nikon keskittyy erityisesti vloggaajiin, eli tubettajiin ja muihin, jotka luovat sisältöä verkkoon.

Kameran ergonomia on hyvä, ja siinä on suuri ja mukava kahva. Painikkeet ja säätökiekot on sijoitettu sinne, missä niitä tarvitaan. Useimpien tämän luokan kameroiden tapaan Z 30:ssä ei ole ohjaussauvaa, joka olisi tarpeen muun muassa tarkennuspisteiden sijoittamiseen. Sen sijaan jouduimme käyttämään kosketusnäyttöä tai takana olevan OK-painikkeen ympärillä sijaitsevia navigointipainikkeita.

Automaattitarkennus on nopea ja luotettava rauhallisissa kohteissa, ja toiminnot, kuten silmän- ja eläinten tunnistus, toimivat erittäin hyvin. Toimintaa kuvattaessa kameran seurantatarkennuksella oli kuitenkin vaikeuksia pysyä kohteen perässä. Kameralla pystyy ottamaan kunnioitettavat 11 kuvaa sekunnissa.

Kuvanlaatu on suhteellisen matalasta 20,7 megapikselin resoluutiosta huolimatta hyvä, ja sekä valotus että värintoisto ovat mainiot, ja kuva on varsin yksityiskohtainen jopa ISO 25 600 -herkkyydellä.

Hinta 899 €

Lue koko arviomme Nikon Z 50:stä täältä

Polaroid on hauska tapa aloittaa valokuvaaminen.
Fujifilm instax mini 12.

Tulosta kuvasi paperille hetkessä tällä upealla Polaroid-kameralla. 

© Fujifilm.

Fujifilm instax mini 12: Aloittelijan kamera, joka luo retrotuntumaa 

Kyseessä on klassinen polaroidkamera nykyaikaisissa kuorissa. Voimme todeta heti aluksi: jos haluat perinteisen, yksinkertaisen ja hauskan kameran, tämä on oikea valinta. Ei turhia toimintoja vaan pelkästään hienoja kuvatulosteita.

Edistyneitä mahdollisuuksia tai hauskoja toimintoja ei ole, mikä on itse asiassa vapauttava kokemus. Kamerassa on kaksi toimintatilaa: tavallinen ja lähikuva. Niiden välillä vaihdetaan kiertämällä objektiivin ympärillä olevaa rengasta, jonka avulla kameran virta myös kytketään päälle ja pois. Rengas on uusi, kätevä ominaisuus, joka estää kameraa kytkeytymästä vahingossa päälle. Toisaalta laukaisimen sijainti on hyvä vain pystykuvia kuvattaessa.

Mini 12:n kuvat ovat hienoja, ja — omassa luokassaan — teräviä ja väreiltään erinomaisia. Fujifilm on esitellyt myös uuden sovelluksen pikakuvien skannaamiseen ja jakamiseen, mutta pidimme alkuperäisestä kokemuksesta varsin paljon.

Hinta: 79 €

Lue koko Fujifilm Instax Mini 12:n arvostelu täältä 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!