Oikeilla lisävarusteilla valokuvaaminen sujuu entistä mukavammin.
Valokuvaustarvikkeet

Kamera ei yksin riitä.

© Shutterstock

Parhaat lisävarusteet valokuvaukseen

Erinomaiset lisävarusteet, jotka tekevät valokuvaamisesta mukavampaa. Keräsimme tänne markkinoiden tämän hetken parhaat valokuvaustarvikkeet.

keskiviikko 16. elokuuta 2023 teksti R. Rasmussen

Pelkällä kameralla pärjää harvoin. Yleensä tarvitaan ainakin muutamia lisävarusteita, olipa kyse sitten hyvästä objektiivista, nopeasta muistikortista, kätevästä laukusta, jalustasta, tulostimesta tai jostakin muusta.

Keräsimme tänne parhaat viime aikoina testaamamme kameratarvikkeet:

iFootage Cobra 3 C180F-P

Yksijalkainen jalusta sopii hyvin videoiden ja valokuvien ottamiseen, kun aikaa ei ole tuhlattavaksi. Se on tavallista kolmijalkaista jalustaa nopeampi avata, minkä lisäksi yksijalkainen jalusta tarjoaa paljon enemmän liikkumavapautta työskentelyn aikana.

 iFootagen Cobra 2 -mallia pidetään yhtenä parhaista monopodeista, joten odotimme innolla, pystyykö Cobra 3 samaan.

Lue iFootage Cobra 3 C180F-P:n arvostelu täältä

Monopodi tarjoaa kolmijalkaa enemmän liikkumisvapautta ja on loistava kameran lisävaruste.
iFootage Cobra 3 C180F-P

Polkimen sisältävä jalusta on helppo irrottaa, jolloin sitä voi käyttää pöytäjalustana.

© iFootage

Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB

Kortin kirjoitusnopeus on 1700 Mt/s, joten se ei ole vain Lexarin nopein vaan yksi maailman nopeimmista, sillä useimpien tyypin B korttien nopeus on alle 1500 Mt/s.

Vauhti oli kova myös, kun testasimme otosten tallennusta sekä tiedonsiirtoa tietokoneeseen, mutta hintakin oli suolainen.  

Lue Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB -kortin testi täältä

Tyypin B CFexpress-kortti on saman kokoinen kuin XQD-kortti ja suurempi kuin edeltävä tyyppi A.
Lexar CFexpress Type B Diamond 128 GB

Tyypin B CFexpress-kortti on saman kokoinen kuin XQD-kortti ja suurempi kuin edeltävä tyyppi A. Kun haluat tallentaa kuvien tallentuvan nopeasti, tämä on suorastaan valttikortti.

© Lexar.

Sony FE 50mm F1.4 GM

Objektiivissa on 11 himmenninlamellia, joten suurimmilla aukoilla taustasumennuksesta tulee upea, korkeimmatkin odotuksemme täyttävä. 

Uusi objektiivi on kaikin tavoin parempi kuin vuonna 2016 esitelty malli, ja se painaa peräti 33 prosenttia vähemmän. Olennainen hankinta, kun haluat suhteiltaan luonnollisia kuvia ja erinomaisen taustasumennuksen eli bokeh-efektin.

Lue Sony FE 50mm F1.4 GM:n arvostelu täältä

Edes matalalta suoraan edestä paistavan auringon valo ei aiheuttanut rumia heijastuksia.
Sony FE 50mm F1.4 GM

50 mm muistuttaa silmän näkökenttää ja se sopii hyvin esimerkiksi matkoille, maisemiin, muotokuviin ja katukuvaukseen.

© Sony

Fujifilm Instax SQUARE Link

Tärkeimmästä tehtävästään eli upeiden kuvien tulostamisesta nopeasti Fujifilm Instax SQUARE Link selviytyy loistavasti. Kuvat ovat laadukkaita ja mustat kauniin syviä. Voit valita joko Natural- tai Rich-vaihtoehdon, joista jälkimmäinen herättää kuvat eloon.

Rakastamme vanhoja Polaroid-kuvia muistuttavaa klassista 6,2 x 6,2 cm:n neliömuotoa. Fujifilmin kuvat ovat hieman kilpailijoita kalliimpia, noin 1 euro/kuva. Näppärä laite, joskin jotkin toiminnot ovat pikemminkin hauskoja kuin käyttökelpoisia.

Lue Fujifilm Instax SQUARE Linkin arvostelu täältä

Kuvat ovat nelikulmaisia ja hieman Polaroidin alkuperäisiä pienempiä. Paperin koko on 8,6 x 7, 2 cm.
Fujifilm Instax SQUARE Link

Tulostin ladataan USB-C-liitännästä. Johto kuuluu toimitukseen, laturi ei. 

© Fujifilm.

Philips Brilliance 7000 27B1U7903

Hinta on melko suolainen 27-tuumaiseksi näytöksi. Sitä voi kuitenkin perustella hienolla muotoilulla, hyvällä kuvantoistolla ja kattavilla kytkentämahdollisuuksilla.

Kuva on terävä 4K-tarkkuudella, mikä on suuri etu istuttaessa lähellä, kuten yleensä tietokonetta käytettäessä. Se näyttää hyvältä vielä erittäin suuristakin kulmista, ja näytön valovoima on peräti 1400 nitiä. 

Näyttö tukee 10-bittisiä värejä ja toistaa erittäin laajan väripaletin luonnollisesti ja sävykkäästi. Näyttö kattaa 99,2 prosenttia Adobe RGB- ja 97,2 prosenttia DCI-P3-väriavaruudesta. Näytössä voi valita erikoistiloja näille kahdelle väriavaruudelle. Varsinkin Adobe RGB -tila oli hyvä valokuville, sillä se näytti oletusasetuksia enemmän värisävyjä. 

Lue Philips Brilliance 7000 27B1U7903:n arvostelu täältä

Näytössä on kaksi Thunderbolt 4 -liitäntää. Toinen voi vastaanottaa signaalin tietokoneelta, ja toinen voi siirtää signaalin toiselle 4K-näytölle.
Philips Brilliance 7000 27B1U7903

Näyttöä voi kääntää 90 astetta, joten sitä voi käyttää pystysuunnassa.

© Philips

NYA-EVO Fjord 60-C ECONYL

Fjord 60-C on NYA-EVOn suurin valokuvausreppu, ja ECONYL-merkintä tarkoittaa, että se on valmistettu kierrätysmateriaalista ympäristöystävällisesti. Materiaali on huomattavasti vahvempaa ja vedenpitävämpää kuin aiempien NYA-EVO-mallien materiaali, ja nekin olivat erittäin kestäviä. 

Lisäksi repun mukana tulee sadesuoja siltä varalta, että sää muuttuu todella huonoksi. Ehdoton valinta luontokuvaajalle. 

Lue NYA-EVO Fjord 60-C ECONYLin arvostelu täältä

Reppu on valmistettu 100 % kierrätysnailonista. Kestävä materiaali on pinnoitettu sisäpuolelta muovilla, ja pinta on vettä hylkivä.
NYA-EVO Fjord 60-C ECONYL

Kantojärjestelmän perusta on kevyt ja kestävä alumiinirunko, ja vahvoissa vetoketjuissa on kumitiivisteet. Loistava kamerareppu luontokuvausreissuille.

© NYA-EVO

Vallerret Merino Wool Zip Jersey

Neulepaita on valmistettu ihanan pehmeästä merinovillasta, joka ei kutita, ja pysyy hajuttomana pitkäänkin käytettäessä. Kankaan paksuus on 240 grammaa neliömetriä kohden, joten se muistuttaa esimerkiksi Icebreakerin tunnettuja puseroita.

 Kilpailijoista poiketen Vallerret on kuitenkin ajatellut valokuvaajia. Puserossa on kaksi pientä vetoketjullista taskua, joissa on tilaa kameran akuille niiden pitämiseksi lämpimänä kylmillä ilmoilla. 

Sisäpuolella on kätevä mikrokuituliina, jolla voi puhdistaa objektiivit. Erittäin hyvin ajateltu lisä.

Lue Vallerret Merino Wool Zip Jersey -paidan arvostelu

Vallerret on erikoistunut valokuvaajien käsineisiin, mutta nyt norjalainen valmistaja testaa markkinoita esittelemällä puseron, jossa on erikoisominaisuuksia.
Vallerret Merino Wool Zip Jersey

Kaksi akkujen säilytykseen suunniteltua taskua sivuilla.

© Vallerret Merino.

DJI Osmo Mobile 6

DJI:n kahden aiemman videokuvaukseen tarkoitetun vakaimen nimenä oli OM, mutta kuudennessa sukupolvessa on jälleen otettu käyttöön Osmo-nimi. 

Ergonomiaa on parannettu, ja painikkeet on sijoitettu harkitusti. Ohjaussauva on tarkka, ja uuden sivupyörän avulla voidaan helposti zoomata tai säätää tarkennusta. Kolmiakselinen kuvanvakain vakauttaa tallenteet erinomaisesti, ja DJI Osmo Mobile 6 onkin paras testaamamme gimbaali puhelimiin.

Lue DJI Osmo Mobile 6:n arvostelu täältä

Puhelin kiinnitetään gimbaaliin magneetilla, ja DJI Mimo -sovelluksessa on erittäin hyvä päivitetty jäljitystoiminto, joka pystyy esimerkiksi seuraamaan kasvoja – myös silloin, kun henkilö kääntää pään sivuun tai kääntyy selin.
DJI Osmo Mobile 6

Gimbaalin teleskooppivarsi antaa lisämittaa noin 20 cm. Loistava tarvike kännykällä videoimiseen.

© DJI.

OM SYSTEM M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS PRO

 Suurennusaste voi olla jopa 2:1, jolloin kohde on kuvakennolla kaksi kertaa suurempi kuin todellisuudessa. Uudella objektiivilla kohteet tulevat lähemmäksi kuin millään muulla OM SYSTEM -valikoiman objektiivilla.

Näin saimme esiin yksityiskohtia, joita emme edes halunneet nähdä. 

Huomasimme yhtäkkiä mansikassa ryömivät ötökät, ja kaikki pienet pölyhiukkaset häiritsivät otoksia. Mutta objektiivi pääsee vieläkin lähemmäksi. 

Lue OM SYSTEM M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS PRO:n arvostelu täältä

2:1-makron saamiseksi tarkennuksen rajoitin on asetettava S-Macroon. Silloin suurin aukko on F3,5:n sijaan F5,0.
OM SYSTEM M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS PRO.

Objektiivi on sääsuojattu IP53-standardin mukaisesti, joten se on mm. roisketiivis. Huippuvalinta makrokuvaukseen.

© OM SYSTEM.

Datacolor Spyder X2 Ultra

Kuvankäsittelyssä on tärkeää, että värit ja valaistus toistuvat näytöllä mahdollisimman oikein. Jos näyttö esimerkiksi toistaa värit liian viileinä, kuvasta muokataan helposti liian lämminsävyinen, vaikka se olisikin oikeasti kunnossa.

 Ongelma ratkaistaan kalibroimalla näyttö säännöllisesti, ja Spyder X2 on oikea työkalu juuri siihen. Olennainen lisävaruste kuvankäsittelyyn vakavasti suhtautuvalle.

Lue Datacolor Spyder X2 Ultran testi täältä

Spyder X2 Ultra on jaettu kahteen osaan. Takaosa ripustetaan näytön taakse vastapainoksi ja etuosan kalibrointiyksikkö sijoitetaan keskelle näytön eteen.
Datacolor Spyder X2

Laite toimii sekä Windowsin että Macin kanssa.

© Datacolor

Samsung Galaxy Book3 Ultra

Tämä on Samsungin suurin ja tehokkain kannettava. Se on myös valmistajan kallein malli. Toiminnallisuudessa ei onneksi myöskään ole säästelty, sillä kannettavassa on tavallista paremmat graafiset ominaisuudet. 

Tehokas Nvidia GeForce RTX 4050 -näytönohjain tarjoaa tehoa raskaampaankin kuvien ja videoiden käsittelyyn. 

Erinomainen valinta kannettavaksi kuvanmuokkauskoneeksi, jos korkea hinta ei ole este.

Lue Samsung Galaxy Book3 Ultran arvostelu täältä

Virtapainikkeessa on sormenjälkitunnistin, joten koneelle kirjautuminen käy näppärästi.ormen sen päälle.
Samsung Galaxy Book3 Ultra

Tietokoneessa on suuri 16-tuumainen näyttö, mutta se on suhteellisen kevyt ja kompakti. Erinomainen lisävaruste kuvankäsittelyyn

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!