peilijärjestelmäkamera Canon hakkeri haittaohjelma

Peilijärjestelmäkamerat ovat erityisen alttiita hakkerihyökkäyksille, joiden yhteydessä hakkeri kiristää rahaa.

© Shutterstock

Peilijärjestelmäkamerat ovat alttiita hakkerihyökkäyksille

Tietotekniikkatutkijoiden mukaan hakkerit pystyvät haittaohjelmien avulla murtautumaan joidenkin järjestelmäkameroiden tietojärjestelmiin sekä näkemään tavallisten käyttäjien valokuvia kryptaamalla ja lukemalla muistikortin tiedostot.

tiistai 13. elokuuta 2019 teksti Sarah Marie Winther

Haittaohjelmilla tehtävät hakkerihyökkäykset ovat viime vuosina kasvaneet merkittäviksi tietoturvariskeiksi eri puolilla. 

Haittaohjelma lukee määrätyt tietokoneen tiedostot ja salaa eli kryptaa ne, minkä jälkeen käyttäjä eli omistaja ei pääse niihin käsiksi. Sitten hakkeri vaatii maksua eli lunnaita, jotta omistaja saisi tiedostonsa takaisin. Lunnaat kiristetään ja maksetaan yleensä bitcoineina. 

Maailman suurimman tietoturvatoimittajan Check Point Software Technologies -yrityksen tutkijat ovat löytäneet uuden laitteen, johon hakkerit voivat hyökätä, ja kyse on peilijärjestelmäkameroista.

> Lue myös: Tämä on syytä tietää peilijärjestelmäkameroista

järjestelmäkamera SD-muistikortti tietokone

Jos hakkeri tunkeutuu kameraan ja asentaa siihen haittaohjelman, voidaan kaikki muistikortin kuvat menettää. 

© Shutterstock

Muistikortin kuvat lukittuivat

Muutama päivä sitten yritys julkaisi raportin, jossa kuvailtiin, kuinka tutkijat pystyivät etäyhteyden avulla asentamaan haittaohjelmia digitaaliseen järjestelmäkameraan Wi-Fi:n ja USB:n kautta.

Ohjelman avulla he pystyivät salaamaan ja lukitsemaan Canon EOS 80D:n SD-kortilla olleet valokuvat niin, että käyttäjä ei pääse niihin käsiksi.

Ennen raportin julkaisua Check Point Software Technologies kävi keskustelun Canonin kanssa, joka on nyt julkaissut tietoturvaoppaan ja laiteohjelmistopäivityksen, jonka käyttäjät voivat asentaa tietoturva-aukon sulkemiseksi.

> Lue myös: Kameran laiteohjelmisto on syytä päivittää 

Kytke kameran verkkoyhteys pois

Tutkijat varoittavat kuitenkin, että muiden valmistajien kuin Canonin tuotteet saattavat myös olla alttiita hyökkäyksille. 

Tietoturvavirhe syntyy siitä, miten Canon käsittelee nk. PTP-protokollaa, jota useat myyjät käyttävät.

Canon suosittelee välttämään epäluotettavien Wifi-verkkojen käyttöä, kameran verkko-ominaisuuksien sammuttamista silloin kun niitä ei käytetä sekä kameran laiteohjelmiston päivittämistä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!