Nikon teki pikselien maailmanennätyksen

Kauan odotettu ja tänään julkistettu D800 muuttaa käsityksemme yksityiskohtien toistokyvystä järjestelmäkameralla. Nikonilla on toinenkin yllätys erityisen tarkasta toistosta kiinnostuneille.

tiistai 7. helmikuuta 2012

Pikselikoulukunta ei ole kuollut, ja pikselikisassa Nikon D800 pyyhkii pöytää kilpailijoillaan; uutuusmallin kuvatarkkuus eli resoluutio on uskomaton 36,3 megapikseliä. Kuvakenno on tietysti täysikokoinen (full-frame), ja korkeasta resoluutiosta huolimatta D800:ssa on valmistajan mukaan sekä suuri dynaaminen alue että vähäinen kuvakohina suurilla herkkyyksillä. Kuulostaa siis unelmakameralta niin maisemakuvaajalle kuin muillekin tarkkaa toistoa havitteleville kuvaajille.

Japanilaisella kamerajätillä on hihassaan toinenkin valttikortti: kamerasta on tehty myös erikoisversio D800E. Parhaan mahdollisen tarkkuuden saavuttamiseksi sen 36,3 megapikselin FX-koon kennoa on mukautettu poistamalla sen optisesta alipäästösuotimesta antialias-osa. Niinpä kenno kykenee toistamaan hankalatkin yksityiskohdat ja reuna-alueet vieläkin terävämmin.

Sarjakuvauksessa D800 pystyy ottamaan neljä kuvaa sekunnissa täydellä resoluutiolla, joten se ei ole urheilukuvaajan kamera. Suljinmekanismi sinänsä on kuitenkin yhtä vikkelä kuin lippulaiva D4:ssä, jossa sulkimen viive on vain 0,042 sekuntia. Myös D800:n videokuvan ja äänen tarkkailuun on tullut selkeitä parannuksia.

Yhteistä D4:n kanssa on myös automaattitarkennusjärjestelmässä: tarkennuspisteitä on 51, ja ne toimivat entistä vähäisemmässä valossa. Valotusmittari on myös D4:n perua, ja 91 000 pikselin AE AF -kennossa on kokoaikainen kasvojentunnistus. Tässä mallissa myös etsimen kuva-ala on täydet 100 prosenttia, mikä on harvinaista.

Suurikokoiset kuvatiedostot voi tallentaa Compact Flash -muistikortille, koska kamera tukee nopeaa UDMA 7 -teknologiaa, taikka niinikään nopealle SD-kortille. Kuvatiedostojen poistaminen kamerasta käy myös nopeasti, koska siinä on usb 3.0 -muistitikku. D800 tulee myyntiin 22.3., ja sen suositushinta on 2780 euroa. D800E:n myynti alkaa 14.4 ja sen ohjehinta on 3090 euroa. Lisätietoa löytyy täältä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!