Lue myös

Pentax K-x

Pentax K-m

Pentax K-m

Pääsimme kokeilemaan yhtä kaikkein halvimmista järjesteläkameroista. Kuvanlaatu on kameran hintaan nähden varsin hyvä, mutta kamerasta on jätetty hinnan vuoksi pois uudenaikaisia ominaisuuksia ja jäimme kaipaamaan niitä.

perjantai 13. helmikuuta 2009

Järjestelmäkameroissa on ollut pitkään tarjolla hyvin eri hintaisia ja eri laatuisia laitteita.

Nyt halvin pää saa uuden merkittävän kilpailijan, kun Pentax K-m maksaa pakettiobjektiivin kanssa vain noin 500 euroa.

K-m-mallia mainostetaan aloittelijalle sopivana kamerana ja siihen se sopii mukavasti.

Kameran suurin tarkkuus on 10,2 miljoonaa pikseliä ja sen kenno on APS-C-kokoinen ja 23,5 x 15,7 -millinen. Polttovälikerroin on 1,5x.

Kuten muissakin Pentax järjestelmäkameroissa, myös K-m:ssä on hyvin toimiva kuvanvakaaja valmiiksi rungossa. Edullismpaan kamerapakettiin tulee mukaan smc Pentax DA L 18-55mm F3.5-5.6 AL -objektiivi. Sen vääristymät ovat hyvin pienet ja vinjetointikin hyväksyttävää tasoa. 500 euron kameralle tällainen objektiivi on hyvä.

Aloittelijalle Pentax K-m tarjoaa apua aina tarvittaessa. Kun painaa kysymysmerkillä merkittyä painiketta, kamera kertoo aina, mihin valittua asetusta suositellaan käytettäväksi. Kun säätöpyörästä valitsee Auto Picture -asetuksen, kamera päättelee itse, kannattaako käyttää maisemakuvausta, iltakuvasta, makrokuvausta, muotokuvausta tai ehkä urheilukuvausta. Sen jälkeen kamera säätää kuvaustapaan sopivimman valotusajan ja himmenninaukon.

Kokeilimme tätä automaattisäätöä monessa eri tilanteessa ja kamera valitsi lähes aina sopivat arvot.Valikot ovat selvät ja painikkeita on vähän. Niitä on silti varsin sopivasti. ISO, valkotasapaino, salama ja itselaukaisin ovat saaneet painikkeen, jolla valinnan pääsee tekemään nopeasti.

Myös kameran ergonomia on huippuluokkaa ja kamerasta saa helposti hyvän otteen. K-m-mallia ei ole tiivistetty kosteutta ja pölyä vastaan samalla tavalla kuin Pentaxin kalliimmat puoliammattilaisille ja edistyneille harrastajille suunnatut mallit, esim. K20D. Tässä mallissa ei ole myöskään raw painiketta, joka on Pentaxin parhaita keksintöjä.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä 03/2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!