Nikon D3000

Testissä Nikon D3000

D3000-malli on Nikonin erinainen ehdotus ensimmäiseksi järjestelmäkameraksi. Tätä kameraa on helppo käyttää ja malliin on helppo siirtyä kompaktikamerasta. Testimme osoittaa, että myös kuvanlaatu on hyvä.

tiistai 17. marraskuuta 2009

Nikon on suunnitellut D3000 -mallista edullisen ja helppokäyttöisen. Se on aloittelijallekin sopiva kamera ja se on helppo ottaa käyttöön.

Kohdeohjelmat on vaivaton valita säätöpyörästä. Jos valitsee kohteen mukaisen ohjelman, D3000 säätää itse melkein kaiken. Esimerkiksi tarkennuspistettä tai valotuksen korjausta ei voi aina käyttää. Kameran oma automatiikka toimii hyvin ja tällainen melkein kaiken säätäminen on hyvä ominaisuus. Sen lisäksi D3000:ssa on Nikonin kaikkien aikojen paras opastustoiminto. Se näkyy hyvällä ja kirkkaalla 3,0-tuumaisella näytöllä. Kun tämä Guide-tooiminto valitaan, pääsee valitsemaan kolmesta valinnasta kuvien ottamisen, näyttämisen/ poistamisen ja säädöt. Sen jälkeen valitaan mitä halutaan säätää. Opastus näkyy suomenkielisenä tekstinä ja usein saadaan myös esimerkkikuva. Olympus esitteli ensimmäisenä tällaiset opastavat valikot, mutta Nikon on tässä yhtä hyvä kuin Olympus ja parempi kuin Canon ja Sony. Tämän mallin valikot ovat myös paremmat kuin kalliimmissa Nikon-malleissa. D3000:ssa on hyvän automatiikan lisäksi myös täydellinen käsisäätö. Alkuun voi käyttää automatiikkaa ja myöhemmin erikoistilanteisiin käsisäätöjä.

Yksi järjestelmäkameroiden tärkeimmistä ominaisuuksista on hyvä ja kirkas tähtäin. D3000:ssa kuva näkyy vain 0,8-kertaisena ja on luokan pienimpiä, mutta tärkeiMmissä kilpailijoissa se ei ole parempi. Tähtäimessä näkyy selvästi ja riittävästi tietoa. Tarkennuspisteitä on nyt 11, kun Nikonin edullisessa mallissa niitä oli ennen vain kolme. Tähtäimeen saa apuviivat varmistamaan kuvan suoruus. Monien mielestä sitä kannattaa käyttää aina.

Kameran vasemmassa reunassa on Fn-niminen toimintosäädin. Sillä valitaan itselaukaisimen toiminta ja sen lisäksi monta muutakin asiaa, kuten ISO-arvon käsisäätö, valkotasapainon säädön ja ovatko apuviivat näkyvissä vai eivät. AE-L/ AF-L-painikkeella voi säätää tarkennuksen ja valotuksen lukkiutumisen.

Kameraa voi säätää myös Info-näytön avulla. Jos valitaan esimerkiksi tarkennuksen symboli, voi seuraavaksi valita kertatai jatkuvan tarkennuksen. Tässä Nikon ei ole Olympuksen tai Sonyn tasolla. Niissä valinta käy nopeammin erillisen painikkeen avulla.

Kameran ergonomia on erinomainen ja kamerasta saa hyvän otteen. Säätimet löytyvät luonnollisista paikoista. Säätimiä on vähemmän kuin kalliimmissa saman merkin malleissa, mutta niiden sijoittelu on samanlainen kuin Nikon D3X:ssa. Kun vaatimukset kasvavat, kehittyneempään malliin on helppo vaihtaa.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä /2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!