Uusi huippumalli Pentaxilta

K-3 on Pentaxin uuden lippulaiavamallin nimi. Tässä peilijärjestelmäkamerassa on muun muassa uudenlainen kuvakenno sekä maailman ensimmäinen alipäästösuodinsimulaattori.

keskiviikko 9. lokakuuta 2013

Kun Pentax vuosi sitten julkisti K-5II-mallinsa, tuli kamerasta markkinoille kaksi versiota. Toisessa on tavanomainen kuvakenno, mutta erikoismalli K-5IIs:sta Pentax oli poistanut anti-alias- eli alipäästösuotimen. Sen tehtävänä on yleensä pehmentää kennolle tulevaa valoa aavistuksen verran; sillä ennaltaehkäistään häiritsevää moiré-ilmiötä, jota tulee kuviin joidenkin vaatemateriaalien pienistä, raidallisista ja ruudullisista kuvioista. Poistamalla alipäästösuotimen K-5IIs:n kennon edestä lisättiin samalla sekä kuvaterävyyttä että moirén riskiä, joka kylläkin esimerkiksi maisemakuvissa on lähinnä teoreettinen.

Pentaxin uudessa K-3:ssa on 24 megapikselin cmos-kenno, jossa Pentaxin tapaan on kuvanvakain. Tärähdykset eliminoidaan kennon liikkuvuutta hyödyntämällä. Pentax on nyt poistanut alipäästösuotimen liikkuvan kuvakennon edestä, joten yksityiskohtien toistokyky on maksimaalinen. Silloin kun kuvataan kohteita, jotka voivat synnyttää moiréa, voidaan päälle kytkeä alipäästösuodinsimulaattori, jolloin vakain ei poistakaan kameran pienimpiä, mikroskooppisia tärähdyksiä kuvauksen aikana, vaan kuva pehmenee hieman eikä häiritsevää moiréa pääse muodostumaan.

Myös automaattitarkennus on uusittu. Siinä on nyt 27 tarkennuspistettä, joista 25 keskimmäistä on ristitarkennuspisteitä. Keskimmäiset ja näiden alla ja päällä olevat pisteet on suunniteltu toimimaan erityisesti suurilla aukoilla kuvattaessa. Automaattitarkennus on erittäin herkkä ja toimii vähäisessäkin valossa välillä -3EV – +18EV.

Runko on magnesiumseosta ja tiivistetty 92 kohdasta sadetta ja likaa vastaan. Uudentyyppinen etsin näyttää täydet 100 prosenttia kuva-alasta. SD-korttipaikkoja on kaksi, ja 90 euron hintaisen Pentax Flu Card -kortin (lisävaruste) avulla kameraa voidaan kauko-ohjata älypuhelimella.

K-3:n sarjakuvausnopeus on 8,3 kuvaa sekunnissa, ja kamerassa on myös HDR-päällekkäisvalotustoiminto. Pentax K-3 runko maksaa noin 1210 euroa. Hinta sääsuojatun 18-135 mm:n objektiivin kanssa on noin 1505 euroa. Muitakin pakettivaihtoehtoja on tarjolla.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!