Joidenkin kalliiden kinokennoisten kameroiden resoluutio nousi viime vuonna yli 60 megapikseliin, ja automaattitarkennuksesta tuli entistä edistyksellisempi.
Minkähänlaista teknistä kehitystä on luvassa tälle vuodelle? Tässä ennusteemme.
1. Automaattitarkennus kehittyy
Vielä muutama vuosi sitten valokuvaajalle oli miltei kuolemansynti antaa kameran automatiikan hoitaa tarkentaminen, ja automaattitarkennus erehtyikin luvattoman usein.
Monissa uusissa kameroissa automaattitarkennus on niin kehittynyt, että kuvaajan tarvitsee vain valita kuvauskohteen tyyppi, ja kamera tarkentaa haluttuun kohtaan.
Jos kyseessä on muotokuvia, se tarkentaa silmiin, ja jos kuvattava kääntää päänsä hetkeksi taaksepäin, tarkennus pysyy päässä. Jos kyse on liikkuvasta kohteesta, tarkennus pysyy siinä, liikkuupa tämä mihin tahansa suuntaan kuva-alalla.
> Automaattitarkennussanakirja selittää tärkeimmät käsitteet.

Olympus OM-D E-M1X esiteltiin viime vuonna. Se pystyy tunnistamaan mm. lentokoneet ja tarkentamaan niiden ohjaamoon.
© OlympusNykyään jotkut kamerat hyödyntävät tekoälyä tarkennuksessa, joten ne osaavat tarkentaa esimerkiksi esimerkiksi kilpa-autoihin. Tämän tekniikan uskomme yleistyvän tänä vuonna.
2. Huippunopeat muistikortit yleistyvät
Nopeimpien SD-korttien kirjoitusnopeus on vielä nyt noin 300 megatavua sekunnissa, mutta yhä useammat kamerat tukevat uusia CFexpress-kortteja, joiden kirjoitusnopeus on jopa 1480 megatavua sekunnissa.
Nopeita ja pitkiä sarjoja kuvaaville toimintakuvaajille tämä on mieluinen kehityssuunta, koska heidän ei tarvitse odotella sitä, kun muistikortti kirjoittaa otokset talteen. He voivat pitää laukaisinta pohjassa ja kuvata kortin täyten.
>Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

CFexpress-kortit ovat saman kokoisia kuin XQD-kortit, ja laiteohjelmistopäivityksillä useita XQD-portilla varustettuja kameroita on päivitetty CFexpress-yhteensopiviksi.
© LexarPanasonic Lumix DC-S1 ja S1R sekä Nikon Z 6 ja Z 7 tukevat CFexpress-korttia nyt laiteohjelmistopäivityksien jälkeen, ja Canon EOS-1D X Mark III tukee sitä lähtökohtaisesti. Joukkoon liittynee muitakin kameroita tänä vuonna.
3. Tiedostot kutistuvat
Monet matkapuhelimet tallentavat valokuvia Heif-muodossa, jotka ovat tiedostokooltaan noin puolet Jpg:stä, kuvanlaadusta tinkimättä.
Uusi Canon EOS-1D X Mark III tallentaa valokuvia tässä muodossa, ja odotamme lisää kameroita tukemaan tätä tehokkaampaa tiedostomuotoa.
4. 8K-video nostaa päätään
Jo nyt on myynnissä 8K-resoluution omaavia televisiota, ja ensi kesän Tokion olympialaisia kuvataan 8K:na. Siksi uskomme näkevämme ensimmäiset 8K:ta tukevat järjestelmäkamerat vielä tänä vuonna.
8K-resoluutio tarkoittaa 7680 x 4320 pikseliä, mikä vastaa hieman yli 33 megapikseliä per kuva (joita voi olla jopa 60 sekunnissa), joten se vaatii erittäin paljon tilaa ja tehoa tietokoneelta.
>Lue myös: Videota kännykällä, toimintakameralla ja järkkärillä

Tällainen on Samsungin uutuustelevisio Q950TS QLED 8K.
© Samsung5. Peilittömät dominoivat
Peilittomien järjestelmäkameroiden edut ovat niin suuret, että emme voi kuvitella palaavamme takaisin peilijärkkäreiden valtakauteen. Automaattitarkennus on paljon tehokkaampi ja se toimii myös kuvan reunoissa, kuvaus on hiljaista, ja etsin näyttää kuvan etukäteen sellaisenaan.
Huolimatta muutamista eduistaan, kuten parempi akunkesto ja viipeetön etsin, peilijärkkärit tuntuvat vanhanaikaisilta, kun on tottunut nykyaikaiseen peilittömään järjestelmäkameraan.
Ehkä 2020 jää viimeiseksi vuodeksi, kun uusia peilijärjestelmäkameroita tuodaan markkinoille, koska suurin osa valmistajista panostaa kovasti peilittömiin.
>Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?
Testi: peilittömät vastaan peilikamerat
Digikuvan numerossa 2/2020 nähdään, miten peilijärkkärit pärjäävät peilittömille järjestelmäkameroille, kun hintahaarukka on 1000–1800 euroa.
Testaamissamme kameroissa on joko APS-C- tai Four Thirds -kenno, ja tässä luokassa useat mallit ovat perineet esim. prosessorit ja automaattitarkennuksen kalliimmista malleista, joissa on täysi kinokenno. Useissa testikameroisa on mm. silmäntunnistus ja edistyksellinen seurantatarkennus.
Testattavina ovat nämä kamerat:
- Canon EOS 90D
- Canon EOS M6 Mark II
- Fujifilm X-T3
- Nikon D500
- Olympus OM-D E-M1 Mark II
- Panasonic Lumix DC-G90
- Sony A6600
Jos tilaat Digikuvan omaksi...
Saat runsaat lukijaetumme, joiden avulla myös kehityt kuvaajana:
Kotisivujemme Etunurkka-osio sisältää digitaalista lisämateriaalia.
-
Saat myös 50 Gt säilytystilaa Keepit-palvelussa.
Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.
Tehtyäsi tilauksen pääset käyttämään Etunurkkaa videoineen ja oppaineen saman tien.
Voit myös lukea 12 uusinta Digikuvan numeroa älypuhelimella tai tabletilla Wype-sovelluksella.