Kuvauslaitteita pöydällä

Yritimme hieroa kristallipalloa nähdäksemme, millaisia trendejä vuosi 2021 tuo mukanaan.

© Shutterstock

Pidä silmällä näitä tänä vuonna

Kameratekniikassa on tapahtunut paljon viime vuosina, ja lisää tapahtuu koko ajan. Tässä ennusteemme siitä, miten ala kehittyy tänä vuonna.

perjantai 29. tammikuuta 2021 teksti Kristoffer Engbo

Joidenkin kalliiden kinokennoisten kameroiden resoluutio nousi viime vuonna yli 60 megapikseliin, ja automaattitarkennuksesta tuli entistä edistyksellisempi.

Minkähänlaista teknistä kehitystä on luvassa tälle vuodelle? Tässä ennusteemme.

1. GoPro jatkaa hurjaa kehitystään
2. Droonimääräysten noudattaminen
3. Peilittömät dominoivat
4. Tiedostot kutistuvat

1. GoPro jatkaa hurjaa kehitystään

GoPro on maailman johtava toimintakameroiden valmistaja, ja vuosi 2020 oli sille jälleen voitokas. GoPro Hero 9 Black saapui kauppoihin, ja olimme samaa mieltä lähes kaikkien muiden kriitikoiden kanssa siitä, että tämä tuote näyttää kilpailijoille närhen munat.

GoPro Hero 9 Black mm. tallentaa 4K-videota ja taas kerran sen kuvanvakautus oli päivitetty niin hyvin, että sekä pienet että suuret tärinät neutralisoituvat entistäkin paremmin.

Jos GoPro noudattaa normaalia julkistamiskaavaansa, Hero-sarjan kymmenes toimintakamera, GoPro Hero 10 Black, esitellään ensi syksynä.

Siksi onkin jännittävää nähdä, mitä uutuusominaisuuksia vuosipäivän versioon on integroitu.

Viime aikoina Hero-sarja on keskittynyt helpottamaan itse kuvaajan kuvaamista ylimääräisen näytön avulla, sillä selfie- ja tubetuskulttuuri kukoistaa.

Mutta hidastetun kuvan ja aikaviivevideotoimintojen odotetaan integroituvan entistä paremmin GoPron toimintakameroihin.

> Lue myös: Kaikki GoPro-kameroista

GoPro Hero 9 Black

GoPro Hero 9 Black kuvaa 20 megapikselin valokuvia, ja mallissa on myös etupaneeli, joka helpottaa selfie-videoiden kuvaamista. On jännittävää nähdä, mihin GroPro Hero 10 Black pystyy.

© GoPro

2. Droonimääräysten noudattaminen

Kun uudet droonisäädökset tulivat voimaan EU:ssa vuoden alussa, valmistajat kilpailevat sellaisilla laitteilla, jotka keskittyvät entistä enemmän turvallisuuteen.

Uusien sääntöjen iso kysymys on juuri turvallisuus, ja siksi drooni-valmistajat pyrkivät todennäköisesti tekemään tuotteistaan entistä älykkäämpiä, jotta ne voivat paremmin havaita alla olevat ihmismassat.

Droonit pystyvät kehittyessään yhä enemmän opastamaan käyttäjäänsä, ja EU:n turvallisuuteen keskittymisen seurauksena uusien droonien odotetaan olevan entistäkin helppokäyttöisempiä ja myös pystyvän varoittamaan mahdollisista turvallisuusriskeistä ja lennätysrikkeiden vaaroista.

Veikkaamme, että DJI menestyy valmistajien välisessä kilpailussa, mutta siitä riippumatta on mielenkiintoista nähdä, kuinka droonivalmistajat ovat tulkinneet uusia sääntöjä ja mitä se merkitsee droonien ulkonäölle ja toiminnoille.

> Lue myös: EU:n droonisäädökset uudistuivat

drooni auringonlasku

Uusien EU-sääntöjen tarkoituksena on helpottaa droonien lennättämistä kaikkialla Euroopassa, mutta yhteisistä säännöistä huolimatta yksittäisissä maissa saattaa olla eroja. Siksi lue aina sen maan säädökset, jossa aiot lennättää.

© Shutterstock

3. Peilittömät dominoivat

Peilittomien järjestelmäkameroiden edut ovat niin suuret, että emme voi kuvitella palaavamme takaisin peilijärkkäreiden valtakauteen. Automaattitarkennus on paljon tehokkaampi ja se toimii myös kuvan reunoissa, kuvaus on hiljaista, ja etsin näyttää kuvan etukäteen sellaisenaan.

Huolimatta muutamista eduistaan, kuten parempi akunkesto ja viipeetön etsin, peilijärkkärit tuntuvat vanhanaikaisilta, kun on tottunut nykyaikaiseen peilittömään järjestelmäkameraan.

Ehkä 2020 jää viimeiseksi vuodeksi, kun uusia peilijärjestelmäkameroita tuodaan markkinoille, koska suurin osa valmistajista panostaa kovasti peilittömiin.

>Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Sony A7

Sony on vallannut A7-sarjan peilittömillä kinokoon kameroillaan suuria markkinaosuusksia mm. Canonilta ja Nikonilta. On kiintoisaa nähdä, kuinka kilpailu kehittyy markkinoiden suurten valmistajien välillä. Toivomme lisää järjestelmäkameroita, joiden laatu ylittää hinnan.

© Sony

4. Tiedostot kutistuvat

Monet matkapuhelimet tallentavat valokuvia Heif-muodossa, jotka ovat tiedostokooltaan noin puolet Jpg:stä, kuvanlaadusta tinkimättä.

Esimerkiksi Canon EOS-1D X Mark III tallentaa valokuvia tässä muodossa, ja odotamme lisää kameroita tukemaan tätä tehokkaampaa tiedostomuotoa kuluvan vuoden aikana.

> Lisätietoa Canon EOS-1D X Mark III:ta löytyy täältä. 

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!