Nikon D780

Nikon D780 tuotiin markkinoille heti tammikuun alussa.

© Nikon

Pidä silmällä näitä tänä vuonna

Kameratekniikassa on tapahtunut paljon viime vuosina, ja lisää tapahtuu koko ajan. Tässä ennusteemme siitä, miten ala kehittyy tänä vuonna.

tiistai 7. tammikuuta 2020 teksti Kristoffer Engbo

Joidenkin kalliiden kinokennoisten kameroiden resoluutio nousi viime vuonna yli 60 megapikseliin, ja automaattitarkennuksesta tuli entistä edistyksellisempi.

Minkähänlaista teknistä kehitystä on luvassa tälle vuodelle? Tässä ennusteemme.

1. Automaattitarkennus kehittyy

Vielä muutama vuosi sitten valokuvaajalle oli miltei kuolemansynti antaa kameran automatiikan hoitaa tarkentaminen, ja automaattitarkennus erehtyikin luvattoman usein.

Monissa uusissa kameroissa automaattitarkennus on niin kehittynyt, että kuvaajan tarvitsee vain valita kuvauskohteen tyyppi, ja kamera tarkentaa haluttuun kohtaan.

Jos kyseessä on muotokuvia, se tarkentaa silmiin, ja jos kuvattava kääntää päänsä hetkeksi taaksepäin, tarkennus pysyy päässä. Jos kyse on liikkuvasta kohteesta, tarkennus pysyy siinä, liikkuupa tämä mihin tahansa suuntaan kuva-alalla.

Automaattitarkennussanakirja selittää tärkeimmät käsitteet.

Olympus OM-D E-M1X

Olympus OM-D E-M1X esiteltiin viime vuonna. Se pystyy tunnistamaan mm. lentokoneet ja tarkentamaan niiden ohjaamoon.

© Olympus

Nykyään jotkut kamerat hyödyntävät tekoälyä tarkennuksessa, joten ne osaavat tarkentaa esimerkiksi esimerkiksi kilpa-autoihin. Tämän tekniikan uskomme yleistyvän tänä vuonna.

2. Huippunopeat muistikortit yleistyvät

Nopeimpien SD-korttien kirjoitusnopeus on vielä nyt noin 300 megatavua sekunnissa, mutta yhä useammat kamerat tukevat uusia CFexpress-kortteja, joiden kirjoitusnopeus on jopa 1480 megatavua sekunnissa.

Nopeita ja pitkiä sarjoja kuvaaville toimintakuvaajille tämä on mieluinen kehityssuunta, koska heidän ei tarvitse odotella sitä, kun muistikortti kirjoittaa otokset talteen. He voivat pitää laukaisinta pohjassa ja kuvata kortin täyten.

>Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla vältät muistikorttiongelmat

Cfexpress-kortti

CFexpress-kortit ovat saman kokoisia kuin XQD-kortit, ja laiteohjelmistopäivityksillä useita XQD-portilla varustettuja kameroita on päivitetty CFexpress-yhteensopiviksi.

© Lexar

Panasonic Lumix DC-S1 ja S1R sekä Nikon Z 6 ja Z 7 tukevat CFexpress-korttia nyt laiteohjelmistopäivityksien jälkeen, ja Canon EOS-1D X Mark III tukee sitä lähtökohtaisesti. Joukkoon liittynee muitakin kameroita tänä vuonna.

3. Tiedostot kutistuvat

Monet matkapuhelimet tallentavat valokuvia Heif-muodossa, jotka ovat tiedostokooltaan noin puolet Jpg:stä, kuvanlaadusta tinkimättä.

Uusi Canon EOS-1D X Mark III tallentaa valokuvia tässä muodossa, ja odotamme lisää kameroita tukemaan tätä tehokkaampaa tiedostomuotoa.

> Lisätietoa Canon EOS-1D X Mark III:ta löytyy täältä. 

4. 8K-video nostaa päätään

Jo nyt on myynnissä 8K-resoluution omaavia televisiota, ja ensi kesän Tokion olympialaisia kuvataan 8K:na. Siksi uskomme näkevämme ensimmäiset 8K:ta tukevat järjestelmäkamerat vielä tänä vuonna.

8K-resoluutio tarkoittaa 7680 x 4320 pikseliä, mikä vastaa hieman yli 33 megapikseliä per kuva (joita voi olla jopa 60 sekunnissa), joten se vaatii erittäin paljon tilaa ja tehoa tietokoneelta.

>Lue myös: Videota kännykällä, toimintakameralla ja järkkärillä

Samsung Q950TS QLED 8K

Tällainen on Samsungin uutuustelevisio Q950TS QLED 8K.

© Samsung

5. Peilittömät dominoivat

Peilittomien järjestelmäkameroiden edut ovat niin suuret, että emme voi kuvitella palaavamme takaisin peilijärkkäreiden valtakauteen. Automaattitarkennus on paljon tehokkaampi ja se toimii myös kuvan reunoissa, kuvaus on hiljaista, ja etsin näyttää kuvan etukäteen sellaisenaan.

Huolimatta muutamista eduistaan, kuten parempi akunkesto ja viipeetön etsin, peilijärkkärit tuntuvat vanhanaikaisilta, kun on tottunut nykyaikaiseen peilittömään järjestelmäkameraan.

Ehkä 2020 jää viimeiseksi vuodeksi, kun uusia peilijärjestelmäkameroita tuodaan markkinoille, koska suurin osa valmistajista panostaa kovasti peilittömiin.

>Lue myös: Valitako peilitön järjestelmäkamera vai peilijärjestelmäkamera?

Testi: peilittömät vastaan peilikamerat

Digikuvan numerossa 2/2020 nähdään, miten peilijärkkärit pärjäävät peilittömille järjestelmäkameroille, kun hintahaarukka on 1000–1800 euroa.

Testaamissamme kameroissa on joko APS-C- tai Four Thirds -kenno, ja tässä luokassa useat mallit ovat perineet esim. prosessorit ja automaattitarkennuksen kalliimmista malleista, joissa on täysi kinokenno. Useissa testikameroisa on mm. silmäntunnistus ja edistyksellinen seurantatarkennus.

Testattavina ovat nämä kamerat:

  • Canon EOS 90D
  • Canon EOS M6 Mark II
  • Fujifilm X-T3
  • Nikon D500
  • Olympus OM-D E-M1 Mark II
  • Panasonic Lumix DC-G90
  • Sony A6600

Jos tilaat Digikuvan omaksi...

Saat runsaat lukijaetumme, joiden avulla myös kehityt kuvaajana:

Jos et ole vielä Digikuvan tilaaja, tässä on kiinnostavia tarjouksia.

Tehtyäsi tilauksen pääset käyttämään Etunurkkaa videoineen ja oppaineen saman tien.

Voit myös lukea 12 uusinta Digikuvan numeroa älypuhelimella tai tabletilla Wype-sovelluksella.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!