Nikon Coolpix P6000

Nikon Coolpix P6000

Nikon on maailman ensimmäisen kameran, jossa on oma gps-paikannin. Sen ansiosta kuvaajalla on tarkka tieto siitä, missä kukin kuva on otettu. Ensi yritys sijoitti meidät kuitenkin tuhansien kilometriä päähän testipaikasta päiväntasaajalle.

perjantai 2. tammikuuta 2009

Kameran paikannin toimii periaatteessa samoin kuin auton tai veneen gps-paikannin. Sen avulla jpg-kuvan exif-tietoihin saadaan tieto kuvauspaikan pituusja leveysasteista muutaman metrin tarkkuudella. Nikonin P6000 on ensimmäinen kamera, jossa on gps-vastaanotin, joten se kirjaa kuvauspaikan koordinaatit kuviin ilman lisälaitteita. Odotimme P6000:tta innokkaasti, ja kun se saapui, aloimme heti ottaa kuvia.

Kamera osoitti kuvauspaikan koordinaateiksi 0 astetta pituutta ja leveyttä. Selvällä suomen kielellä tämä kertoo, että kuva on otettu päiväntasaajan ja nollameridiaanin risteyskohdassa eli keskellä Atlantin valtamerta. Viimeistään näytössä näkyvä kuva kuitenkin varmisti kuvaajan epäilykset siitä, että kuivalla maalla ollaan. Erikoinen paikanmääritys johtui siitä, että kameran gps-järjestelmää ei ole tehtaan jäljiltä aktivoitu, vaan se pitää tehdä itse.

Virtaa kuluu

Järjestelmä aktivoidaan kääntämällä säätökiekko GPS-kohtaan ja kytkemällä satelliittien haku toimintaan. Ensimmäinen paikanmääritys kesti joitakin tunteja, mutta seuraavat sujuivat paljon nopeammin ja automaattisesti. Näytössä näkyy satelliitin kuva. Jos signaalin voimakkuus on riittävä, sijaintitieto tallentuu jpg-kuvaan.

Jos signaalinvoimakkuus on liian heikko, kuvia voi ottaa, mutta sijaintitieto ei tallennu. Järjestelmä toimii hyvin, mutta pari seikkaa on syytä ottaa huomioon. Kun paikannus on kytketty toimintaan, kamera etsii satelliitteja myös silloin, kun virta on katkaistuna, mikä lyhentää akun keston puoleen normaalista. Gps-paikannin toimii sisätiloissa vain satunnaisesti.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä 01/2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!