Panasonic Lumix DMC-G1

Panasonic Lumix DMC-G1

Tässä on kamera, joka yrittää tosissaan täyttää järjestelmäkameroiden ja kompaktikameroiden välisen aukon. Se on ensimmäinen pikkukamera, jossa on vaihdettavat objektiivit. Tämä kamera saa digitaalikameroiden historiaan oman sivun.

torstai 22. tammikuuta 2009

Panasonic onnistui esittelemään suurilla valokuvausalan Photokina- messuilla Saksassa messujen puhutuimman kameran. Lumix G1 pyrkii täyttämään kompaktien ja järjestelmien välisen aukon ja kamera on yksi kunnianhimoisimmista uudistuksista pitkään aikaan.

G1 on kaikkien aikojen ensimmäinen kompaktidigikamera, johon voi vaihtaa objektiivit, ja ne ovat vieläpä hyviä. Perinteisen järjestelmän ja G1:n välillä suurin ero on se, että G1:een ei ole tehty perinteistä prismalla toimivaa tähtäintä. Se on korvattu täysin sähköisellä tähtäimellä ja lcd-näytöllä.

Tarkennus tehdään G1:ssä kontrastin avulla. Tarkennettaessa etäisyys säätyy ja kamera tutkii tiertyltä kuvaan tulevalta alueelta, koska kontrasti on suurin. Silloin kuva on tarkimmillaan.

Aivan uusi järjestelmä

Panasonic toi G1:n ensimmäisenä uuden Micro Four Thirds -standardin mukaisena kamerana, joka on kehitetty yhdessä Olympuksen kanssa. Yksi mielenkiintoisimmista ja houkuttelevimmista Micro Four Thirds -standardin puolista on se, että kamera on selvästi pienempi ja kevyempi kuin pienin digijärjestelmäkamera, joka on tähän asti ollut Olympus E-420.

G1:n kuvakenno on samanlainen kuin normaaleissa Four Thirds -kameroissa. Kennon mitat ovat 17,3 x 13,0 mm. Micro Four Thirds -järjestelmässä objektiivin kiinnitys on lähempänä kennoa kuin Four Thirds -kameroissa ja siksi myös G1:ssä etäisyys on 50 prosenttia pienempi. Samalla objektiivin kiinnitysaukkoa on voitu pienentää kuudella millimetrillä. Objektiivissa on peräti 11 sähköistä kontaktia aiemman yhdeksän sijaan. Näillä menetelmillä G1 on hämmästyttävän pieni vaihto-objektiivikameraksi. Ergonomia on saatu silti hyväksi ja kamerasta saa hyvän otteen. Kaikista pienistä kameroista ei suinkaan saa näin tukevaa kuvausotetta. Pienen etäisyyden ongelmana voi olla se, että objektiivia vaihtaessa työntää sormen kennoon.

Suhtauduimme ennen kokeilua elektroniseen tähtäimeen varauksin. Tähtäimen lisäksi G1:ssa on lcd-etsin. Aikaisemmat elektroniset tähtäimet ovat olleet optisiin tähtäimin verrattuna selvästi huonompia ja usein hitaasti toimivia. Kuvan päivittyminen on kestänyt aina harmittavasti hetken, kun kohde on liikkunut. Jo muutaman minuutin kokeileminen osoitti epäilyksen turhaksi.

G1:n elektronisen tähtäimen tarkkuus on peräti 1,4 miljoonaa pikseliä ja kuva päivittyy 60 kertaa sekunnissa. Itse asiassa kameran tähtäin on parempi kuin joidenkin halvimpien järjestelmäkameroiden optinen tähtäin. Moneen suuntaan kääntyvän lcd-näytön tarkkuus on 460 000 pikseliä. Näyttö on kirkas. Kamera kytkee tähtäimen toiminaan kun kameran nostaa tähtäysasentoon.

Toinen etukäteen epäilyttänyt asia oli kontrastimittauksen käyttö automaattitarkennuksessa. Se on normaalisti selvästi hitaampi kuin järjestelmäkameroiden tarkennus. Mutta tässäkin kohdassa pitää nostaa hattua Pana sonicin kehitystyölle. Automaattisessa tarkennuksessa on 23 mittauspistettä ja kuvaaja voi valita minkä hyvänsä. Myös Auto Tracking -tarkennusta voi käyttää. Siinä kamera valitsee tarkennuspisteen tutkimalla aiheen ja tarkentamalla sen mukaan. Ohjelmassa on myös esim. auton seuraaminen, joka sopii liikkuvan kohteen kuvaamiseen.

Kamerassa on myös kasvojentunnistus. G1:n automaattinen tarkennus on järjestelmäkameroiden keskiluokan veroinen. 23 mittauspistettä antavat hyvät mahdollisuudet luovaan kuvaamiseen. Monissa järjestelmäkameroissa on vain 11 pistettä.

Kamerassa voi käyttää Four Thirds -objektiiveja. Siihen tarvitaan DMW-MA1-adapteri, joka maksaa noin 200 euroa. Nyt kamerassa voi käyttää vain kontrastimittauksen ymmärtäviä automaattisesti tarkentavia objektiiveja. Niitä on toistaiseksi kuusi, kolme on Olympuksen valmistamia ja kolme Panasonicin valmistamia. Lisää on tulossa.

Nopeudessa uutuus häviää perinteisille järjestelmille, vaikka sen rakenne on yksinkertaisempi. Lumix G1:lla saa vain kolme kuvaa sekunnissa.

Lue loput testistä DIGI KUVA -lehdestä 02/2009

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!