Kameraopas hintaluokittain

Viime vuoden aikana ehdimme testata monia järjestelmäkameroita erilaisissa kuvaustilanteissa.

© Shutterstock.com

Tässä ovat tämän hetken parhaat kamerat

Markkinoilla on todella paljon erilaisia kameroita, mutta mikä kannattaisi valita omaksi? Esittelemme tässä eri hintaluokkien huippukamerat.

torstai 30. tammikuuta 2020 teksti Kristoffer Engbo

Testaamme Digikuvan sivuilla vuosittain paljon harrastajakameroita, jotka ovat yleensä hyvin laadukkaita. 

On kuitenkin malleja, jotka erottuvat muista ominaisuuksiensa tai hintansa ansiosta.

Tässä kolme suosikkiamme satunnaisessa järjestyksessä - kolmessa eri hintaluokassa. Uudempien kameroiden arviot voit lukea Etunurkan tuotearvio-osiosta.

Parhaat kamerat, alle 700 euroa

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200

Fujifilm X-T200 on yksi hintaluokkansa parhaista kameroista näytön, terävyyden ja automaattitarkennuksen laadun ansiosta. Haluaisimme kuitenkin, että kamera olisi säänkestävä.

© Fujifilm

Fujifilmin pienin järjestelmäkamera on muotoiltu perinteisesti, mutta siinä on kaikki modernin kameran ominaisuudet. Erityisesti sivulta saranoitu kosketusherkkä näyttö sai meidät innostumaan.

Fujifilm X-T200:ssa on myös ohjaussauva, jolla voi siirrellä tarkennuspisteitä tarpeen mukaan. Tämä on erittäin kätevää, koska näin voidaan hallita tarkennusta ennen laukaisimen painamista.

Ohjaussauvalla navigoidaan myös kameran valikossa, mikä helpottaa ja nopeuttaa siirtymistä asetuksesta toiseen.

Kosketusnäyttö myös pelaa poikkeuksellisen hyvin yhteen kameran muiden toimintojen kanssa. Vuorovaikutus on intuitiivista, ja sillä, milloin käyttää ohjainta ja milloin kosketusnäyttöä, on oma merkityksensä.

Näytössä on 2,8 miljoonaa pistettä, ja uutta on mahdollisuus valita kuvatyyli sekä nähdä sen vaikutus näytöllä ennen- ja jälkeen -kuvina. Ruutua pyyhkäisemällä voidaan valita vain tietty osa kuvasta vertailtavaksi.

Fujifilm X-T200:n näytön sivusarana mahdollistaa kuvaamisen eri kulmista, esimerkiksi pään yläpuolelta tai sivullepäin.

Kun testasimme automaattitarkennusta, se toimi nopeita kohteita kuvattaessa hyvin, samoin kuin silmäntunnistustarkennus muotokuvauksessa.

X-T200:aa myydään pakettina Fujinon XC15-45 mm F3.5-5.6 OIS PZ -zoomobjektiivin kanssa 900 euron hintaan. Olemme kuitenkin laittaneet sen alle 700 euron hintaluokkaan, koska tässä jutussa on kyse kamerarungoista, ei objektiiveista.  

> Lue Fujifilm X-T200 -arviomme tästä.

Nikon D3500

Nikon D3500
© Nikon

Nikon D3500 on 415 gramman painollaan Nikonin pienin ja kevein peilijärjestelmäkamera.  

Sillä syntyy hintaluokassaan upeita kuvia. Valotus on hyvää ja 24 megapikselin kuvat teräviä ja yksityiskohtaisia.

Tekniset ominaisuudet ovat suurelta osin samat kuin edeltäjämalli D3400:ssa. Tarkennuspisteitä on 11, ja sarjakuvausnopeus on viisi kuvaa sekunnissa.

Kameran muotoilu on saanut vaikutteensa D5600-mallista; siinä on mm. säätöpyörä, joka muistuttaa hieman Nikonin uudesta peilittömästä Z-sarjasta. Otekahva on myös riittävän syvä, joten kamerasta saa hyvän otteen.

D3500:n kuvanlaatu on loistava hintaluokka huomioiden, ja kuvat ovat teräviä. Hinta–laatu-suhde todellakin on kunnossa.

Nikon D3500:aa saa noin 400 eurolla, joten sikälikin se on ihanteellinen järkkäri aloittelijoille.

> Lue Nikon D3500:n testimme täältä.

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880

Panasonic Lumix DC-GX880 on markkinoiden pienin ja kevyin kamera alle 700 euron hintaluokassa, mikä tekee mallista houkuttelevan matkakameran. Hintaan vieläpä sisältyy pakettiobjektiivi. Haluaisimme siihen kuitenkin sähköisen etsimen.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-GX880 on ylivoimaisesti markkinoiden pienin järjestelmäkamera tällä hetkellä, ja se tekee kamerasta kätevän matkakaverin.

GX880 on pieni ja siksi solahtaa helposti takintaskuun. Siinä ei kuitenkaan ole elektronista etsintä.

Kosketusnäyttö kääntyy vain pystysuunnassa, ja sen ollessa ylhäällä kamera siirtyy automaattisesti selfie-tilaan ja aloittaa lähtölaskennan, kun laukaisinta painetaan.

Tämä ominaisuus tekee kamerasta myös erinomaisen valinnan vloggaajille, jotka haluavat parempaa 4K-videota kuin älypuhelin voi tarjota.

Panasonic Lumix DC-GX880 maksaa noin 460 euroa optiikka mukaan lukien.

> Lue Lumix DC-GX880 -testimme täältä.

Parhaat kamerat, alle 1400 euroa

Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30

Fujifilm X-T30 kuvaa nopeasti sekä tarjoaa erinomaista kuvanlaatua ja hyvät lisäominaisuudet. Se tekee kamerasta yhden parhaista hintaansa nähden. Malli ei kuitenkaan ole säänkestävä.

© Fujifilm

Tällä pienellä järjestelmäkameralla on paljon yhteistä Fujifilmin suurempien X-T3- ja X-T4-mallien kanssa.

X-T30:ssa on sama hieno 26 megapikselin APS-C-kenno, mikä tarkoittaa korkealaatuisia kuvia, kun otetaan huomioon kuvakennon laatu suhteessa kameran hintaan. Kuvanlaatu pystyy kilpailemaan useiden kinokoon mallien kanssa.

Kamera tuottaa yksityiskohtaisia ​​kuvia, jopa melko suurella ISO-herkkyydellä, valotus on vakaa ja värintoisto lähes täydellistä.

Sarjakuvausnopeutensa (20 kuvaa sekunnissa) ansiosta kamera on myös nopein tässä hintaluokassa.

Fujifilm X-T30 maksaa tuhat euroa.

> Lue Fujifilm X-T30 -arviomme täältä.

Haluatko sähköpostiisi tärkeimmät uutiset valokuvauksen alalta sekä tietoa kameroista, muista kuvausvälineistä ja kuvankäsittelystä? Tilaa uutiskirjeemme tästä. 

Nikon Z 50

Nikon Z 50

Nikon Z 50 on säänkestävä ja kevyt. Lisäksi kamerasa on hieno kuvanlaatu suurella ISO-herkkyydellä. Kameran rungossa ei kuitenkaan ole vakainta.

© Nikon

Nikon Z 50 on peilitön järjestelmäkamera, jossa on APS-C-kenno, ja kamerassa on sama muotoilu kuin täysikokoisissa malleissa Z 6 ja Z 7. Z 50 on kuitenkin hieman pienempi kuin Z 6 ja Z 7.

Z 50:ssä kaikki painikkeet ja jopa säätöpyörä ovat oikealla puolella, mikä tarkoittaa, että kaikkea voi käyttää yhdellä kädellä.

3,2 tuuman kosketusnäyttö on yksityiskohtainen ja näyttää kuvat sellaisinaan. Zoomaus- ja näyttönäppäimet ovat kosketusherkkiä ja integroitu näytön oikeaan reunaan.

Automaattitarkennus on nopea ja tarkka, ja silmientunnistus toimii hyvin muotokuvissa, vaikka Sony on edelleen askeleen edellä A6400 -kamerassaan.

Nikon Z 50 maksaa noin 900 euroa.

> Lue Nikon Z 50 -testimme täältä.

Canon EOS 850D

Canon EOS 850D

Canon EOS 850D:ssä on intuitiivinen valikko ja tarkka näyttö. Kamera saattaa kuitenkin tuntua hieman suurelta ja kömpelöltä, mutta vastineeksi siinä on monia ominaisuuksia, joita muissa tämän hintaluokan kameroissa ei ole.

© Canon

Canon EOS 850D on perinteinen peilijärjestelmäkamera, mutta Canon on parantanut siinä useita asioita verrattuna EOS-mallien aiempiin versioihin.

Tämä tarkoittaa muun muassa 4K-videota ja entistä nopeampaa prosessoria, joka on myös suuremmissa EOS-malleissa 90 D ja 80 D.

Canon EOS 850D:ssa on 45 ristikkäistyyppisä tarkennuspistettä, kun kuvataan optisen etsimen kautta. Niiden ansiosta kuvaaja voi huoletta tarkentaa vaakasuoriin ja pystysuoriin linjoihin.

Näytön kautta kuvattaessa tarkennuspisteitä on käytettävissä 143, ja silloin toimii myös kameran mainio kasvojen- ja silmientunnistus.

> Lue Canon EOS 850D -arviomme täältä.

Parhaat kamerat, yli 1400 euroa

Panasonic Lumix DC-S1

Panasonic Lumix DC-S1
Panasonic Lumix DC-S1

Panasonic Lumix DC-S1:ssä on vaikuttava elektroninen etsin ja tehokas kuvanvakain.

© Panasonic

Panasonic Lumix DC-S1 on suhteellisen suuri kamera, joka painaa hieman yli kilon. Ergonomia on kuitenkin siihen nähden hyvä, samoin otekahva.

Painikkeet löytyvät ilman, että silmää tarvitsee nostaa etsimeltä.

Etsimen resoluutio on luokan suurin, 5,7 miljoonaa pistettä, ja virkistystaajuus 120 kuvaa sekunnissa.

Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kuvaa näyttö voi tuottaa sekunnissa, ja Panasonic Lumix DC-S1:ssa kaikki kuvat näkyvät näytöllä koko ajan sarjakuvauksen aikana.

Lisäksi yökuvaustila voidaan kytkeä päälle sekä etsimeen että näyttöön, jolloin kuvaajan silmät eivät häikäisty pimeässä.

Automaattitarkennuksessa on 225 kontrastiin perustuvaa tarkennuspistettä, se reagoi nopeasti ja käytettävissä on monia asetusvaihtoehtoja, jotka auttavat muun muassa eläinten, kasvojen ja silmien rekisteröinnissä.

Panasonic Lumix DC-S1 maksaa noin 2600 euroa.

> Lue Panasonic Lumix DC-S1 -arviomme täältä.

Nikon Z 6

Nikon Z 6

Nikon Z 6:ssa on suuri näyttö ja yksityiskohtainen etsin. Kuvanvakain on myös huippuluokkaa. Valitettavasti Z 6 ei käytä XQD- ja CFexpress-muistikortteja eikä näyttö käänny sivusuunnassa.

© Nikon

Z 6 on Nikonin ensimmäisiä peilittömiä täyden kinokoon järjestelmäkameroita. Se on monipuolinen järjestelmäkamera, jossa on täysikokoinen kenno, ja sillä on jopa luokkansa paras ergonomia. 

Sarjakuvausnopeus on 12 kuvaa sekunnissa, ja kuvanlaatu säilyy hyvänä myös herkkyyttä lisättäessä. 

Tarkennus seuraa hyvin liikkuvia kohteita ja sekä näyttö että etsin ovat markkinoiden parhaita.

Etsimessä on 3,69 miljoonaa pistettä ja selkeä kuva. Näytön koko on 3,2 tuumaa.

Valitettavasti Nikon Z 6:een käyvät hyväksyy vain XQD- ja CFexpress-kortit, mutteivät SD-kortit.

Kasvojentunnistus toimii hyvin, ja kamera tunnistaa kasvot hyvin myös silloin, kun malli on kameraa kohti.

Nikon Z 6 maksaa vajaat 2000 euroa. Muutamaa satasta kalliimmalla saa selkeästi parannetun ja päivitetyn II-mallin.

> Lue Nikon Z 6:n testimme täällä.

Sony A7R IV

Sony A7R IV

Sony A7R IV:ssä on varma ja nopea automaattitarkennus sekä luokkansa suurin kuvatarkkuus. Valitettavasti näytön tarkkuus ei ole samaa tason.

© Sony

Tämä 60,2 megapikselin kinokennoinnen ammattitason järjestelmäkamera tekee erittäin vakuuttavaa jälkeä.

Kamera valottaa myös loistavasti. Suuren resoluution vuoksi kohinanhallinta suurilla ISO-herkkyyksillä ei ole aivan paras mahdollinen. Suuresta resoluutiostaan huolimatta se käsittelee kuvakohinan kuitenkin hienosti ISO 6400 -herkkyyteen saakka ja ottaa kymmenen kuvaa sekunnissa.

Automaattitarkennus on markkinoiden paras ja reagoi nopeasti ja tarkasti. Tämä on myös välttämätöntä, koska suuri kuvatarkkuus paljastaa helposti epäterävän tai väärään kohtaan tarkennetun kohteen.

Sony A7R IV:n hinta on 4000 euron luokkaa.

> Lue Sony A7R IV -arviomme tästä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!