Tulevaisuuden gigapikselikamera on valmis

Amerikkalaistutkijat ovat kehitelleet uskomattoman suuriresoluutioisen kameran poikkeavilla menetelmillä. Kamera poikkeaa muista myös tarkennusmekanisminsa puolesta.

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Joukko amerikkalaisia yliopistotutkijoita on kehitellyt erikoisen kameran. Sen resoluutio eli yksityiskohtien erottelukyky on niin suuri, että sen rinnalla kalpenevat kaikki muut kameranvalmistajat.

Uusi Aware-kamera on vielä osittain kehitysvaiheessa, mutta sen pikselimäärä on jo nyt tiedossa, ja se on kaksi gigapikseliä eli 2000 megapikseliä. Myöhemmin tänä vuonna tulossa on vielä toinen malli, jonka resoluutio on viiden ja kymmenen gigapikselin välillä. Järjestelmän teoreettinen raja on noin 50 gigapikseliä.

Mahtavan resoluution selittää se, että kamerajärjestelmässä on useita toisistaan riippumattomia kuvakennoja, jotka kaikki tarkastelevat kuvattavaa kohdetta saman optiikan läpi. Pienet kamerat on asetettu kaaren ympärille, josta ne kaikki voidaan suunnata optista keskipistettä kohti. Toinen tästä johtuva etu on se, että kaikki nämä osakamerat pystyvät tarkentamaan toisistaan riippumatta.

Projektia vetää Duke University, ja mukana on myös tutkijoita Arizonan yliopistosta ja Kalifornian yliopistosta San Diegosta. Muita toimijoita ovat Aptina, Raytheon, RPC Photonics ja Distant Focus Corporation. Lisätietoa Aware 2 -kamerasta on englanniksi täällä.

Ehkä sinua kiinnostaa...

Saat jännittävää sisältöä suoraan sähköpostiisi!